Doporučení stativu na makro

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cross182 29. 4. 2014 21:34

Ahoj,

prosil bych o doporučení nějakého stativu na makro.
Je lepší mít klasický TriPod nebo třeba GorillaPod? Upřednostnil bych asi spíše GorillaPod, protože se mi líbí ta možnost, že můžu foťák posadit jen pár centimetrů nad zem - u TriPodu je vždy nějaká minimální výška.
Ale máte někdo s GD zkušenosti? Případně který doporučit? Mám Canon EOS700D (580g) + 18-135mm (480g). Nosnost stativu bych chtěl raději alespoň 2kg.

Těch GD je hodně typů, můžete případně poradit vhodný? Dle mého názoru asi http://www.gorillapod.cz/gorillapod/SLR-Zoom-10, resp. verzi s kulovou hlavou. Případně tipy na jiné stativy.
Díky.
cross182
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 29. 4. 2014 22:13

To planujes na ty mrtvolky? :) Protoze na zivy hmyz je stativ platny leda po ranu a to jeste takovy, ktery je spis vysoky, kvuli trave ci rakosi. Ten GP bude podle me k prdu, vyhozeni penize.
Ja treba stativ na makro nepouzivam vubec, pouzil jsem ho jen jednou kdyz jsem fotil detail ruze, ale na hmyz vubec.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cross182 29. 4. 2014 22:22

Jojo, i na to, ale nejen na mrtvolky.
Dnes jsem třeba fotil kapky na květinách / slimáka, atp. A držel jsem foťák v ruce (je pravda, že jsem v druhé držel zrcátko kvůli světlu) a strašně se mi foťák kýval a nemohl jsem správně zaostřit, takže jsem mačkal spoušť "naslepo". V tu chvíli jsem si říkal, že by bylo daleko lepší to mít posazené na stativu (podkládat to nějakou cihlou / větví) není zrovna ono.
Kdybych to držel oběma rukama (měl pořešený bouncer / difuzér), tak by to bylo snazší a stabilnější - ale vzhledem k tomu, že záleží při reverzu na každém milimetru, tak si nemyslím, že bych to udržel správně :)
cross182
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 29. 4. 2014 22:27

Tak v prve rade bych si urcite vyresil to, abych nemusel v ruce nic drzet. To je naprosty zaklad, urcite u reverzu, kde jde o kazdy milimetr, doslova ;) Zadruhe pro tyhle ucely muze bohate postacit pytlik naplneny treba tvrdym hrachem, do ktereho fotak posadis.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cross182 29. 4. 2014 22:57

Hmmm, zajímavý nápad :) Budu o tom přemýšlet :) Asi bude lepší prvně pořešit bouncer a až podle toho soudit :)
cross182
Návštěvník