Přenosný "aťas"

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 30. 3. 2014 17:42

Zdravíčko,

protože mi přibývá samosvíceného focení (nějaké tabla, večerní portréty, atd.) a mám pouze svou sb-900 a k tomu kulové, tak jsem se rozhodl nakoupit něco víc.

Takže představa je zhruba taková:
- 2 neorigo blesky (Mezt, Yonguo mě celkem zaujalo), TTL rozhodně není podmínkou, ale potěšilo by v případě kdy bych nemohl/nechtěl použít sb-900 (á cca 2500)
- 2 Softboxy ( netuším vůbec co a jak, spíš asi menší aby to bylo skladnější)
- odpovídající stativy k bleskům
- odpalovače (levné, spolehlivé) // nebo snad půjde použít CLS?

V tomhle ohledu preferuju co nejnižší cenu, přece jenom fotit se tím bude párkrát do roka, ale už mi to i párkrát chybělo a nemám si to od koho půjčit. Rád bych se s tím vším vlezl do cca 8-9 tis. počítám ceny e-bay, dx apod.

Za jakékoliv návrhy díky.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 30. 3. 2014 19:14

Ja si na tyhle a jine ucely vystacim se dvema studiovejma stativama na ktere prdnu externi blesky (SB900+Yongnuo 560II) a svitim pres bilej destnik:

Obrázek

Obrázek

Krome cinskeho blesku mam vse odsud:

http://www.elementrix.cz/
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 30. 3. 2014 19:28

Petre a odpalujes internim? Nebo mas odpalovac?
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 30. 3. 2014 19:39

Jsa priznivcem male HO, tak toto mi pripada moc. Melnik poznam, ale i tak.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 30. 3. 2014 19:54

Typické focení malé HO. Modelka i krajina tvoří pouhou stafáž. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 30. 3. 2014 19:57

Odpaluju internim. Ma to sve nevyhody (hlavne tu, ze blesk musi na blesk videt - nefoti li se v interieru s bilymi zdmi), ale zatim si tak vystacim, treba i na "akt" s velkou DOF :D

Obrázek
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 30. 3. 2014 20:07

Akorát teda do terénu je dobrý mít i nějakej stativ či dva, kde se dá nastavit délka každý nohy zvlášť, protože třeba v kopci, na schodech a skoro kdekoliv v přírodě je téměř nemožný postavit ten studiovej s nějakou rozumnou stabilitou. Plus ty deštníky z toho dělají plachetnici jako prase, takže určitě zatížit základnu čím se jen dá. ;-)
Pokud by to mělo být jen na focení v interiéru, tak tam ty studiový obvykle postačí.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 30. 3. 2014 21:04

Já tohle řešim sestavou:

-2x Canon 580 a k tomu 1x Yongnuo 560II
- lowcost odpalovač bez TTL
- dva klasický deštníky stříbrna/bílá/zlatá (ne difuzní jako má Petr Luňák - používám klasický odrazný), dva softboxy 50x50 s odnímatelnou voštinou a jeden beauty dish s odnmímatelnou voštinou.
- držák na pozadí a 160cm pozadí pro případ focení ateliérovek

A docela s tim vystačim, na co je potřeba.

-- 30. 3. 2014 20:05 --

A většina z eBay nebo phototools.cz .
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 30. 3. 2014 21:41

Petře díky za super ukázky. Jenom ještě taková drobnost. Jak nastavit tělo a blesk pro odpálení, mám zkušenost jenom s tou SB-900 (teda režim cmd na těle - předpokládám, že to yonguo půjde odpalovat jenom v manuálním režimu a budu to muset nastavit přímo na blesku)

T-lama, mám normální foto stativ, takže na nějakou nouzovku v kopci pohoda, ale dík za připomínku ;).

Lukáši, můžeš kdyžtak hodit odkaz na ten odpalovač, nerad bych koupil nějakého šmejda, se kterým bych nakonec měl jenom trápení.

Dívám se, že to Yonguo je celkem oblíbené a cena se mi taky moc líbí. Asi pro začátek vezmu jenom ty deštníky, jenom mě ještě zajímá jakou vzít velikost. Předpokládám větší=lepší, ale rád bych něco tak akorát a aby to nebylo na venkovní focení příliš velké, těžké, neskladné, plachtovité.

Jak to tak počítám, tak ještě asi ušetřím nějaké prachy nakonec. Přítelka se pomalu může začít těšit, že bude i dovolená :mrgreen:
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 30. 3. 2014 22:01

Me osobne vyhovuje, kdyz mam oba blesky nastavene na pevny vykon, tedy v M. Svetlo na focenem objektu pak ladim nastavenim vykonu na jednotlivych blescich. Cili interni blesk v commander modu, SB900 nastaveny na M, zablesk interniho blesku "vypnuty" pro expozici. Je tu ale drobny hacek. Toto nastaveni z nejakeho duvodu nefunguje pro vysokorychlostni synchro. Kdyz bych chtel fotit s casy kratsimy nez 1/320s, musim dat SB900 do TTL rezimu a Yongnuo dat do rezimu S2, kdy nereaguje na ridici/merici predblesk.
Kdyz jsem zkousel fotit s SB900 v manualu, tak nebyl zablesk z cinana (nastaveneho na S1) na kratkych casech videt.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 30. 3. 2014 22:08

díky
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 31. 3. 2014 10:55

Takže blesky asi tyhle YONGNUO YN-560 III, ta třetí verze má integrovaný bezdrátový přímač, takže by mělo stačit přikoupit Yongnuo RF-603 N3 jako odpalovač, který by snad měl jít použít jako dálková spoušť jestli jsem to správně pochopil.

-- 31. 3. 2014 10:02 --

K tomu asi vezmu tenhle set

http://www.phototools.cz/drzak-externiho-blesku-a-destniku-stativ-25m-destnik/d-70505/
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Janovsky 31. 3. 2014 11:28

Zrovna mi zazvonil pošták a přivezl právě to co jsi tu napsal, jeden YN-560 III a RF 603 NII / N3 .
A to musím pracovat :(
Ondrej Janovsky
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 31. 3. 2014 12:14

Pak napiš nějaké první postřehy :)
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Janovsky 31. 3. 2014 12:29

Řekni, co mám zkusit :) Zatím jsem teď před odchodem párkrát bleskl. RF603 s bleskem komunikuje, žádné složité nastavení. Nejkratší použitelný čas je 1/320. Testováno s N7000.
Ondrej Janovsky
Návštěvník

Další stránka