Malý domácí/mobilní ateliér

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 23. 1. 2014 09:53

Chtěl bych si jako alternativu k velkýmu ateliéru, co si pronajímám, udělat takovou mobilní variantu, co by šla vzít třeba na výstavu zvířat a udělat tam nějaké "ateliérové" fotky pro zákazníka (pes, dítě a pes apod.) nebo blesky využít při venkovnim focení. Ne vždycky je možnost půjčit bateriový generátor a záblesky, takže zvažuju variantu se systémovými blesky. A rád bych občas využil pro focení doma. Určitě má něco podobnýho víc lidí, tak třeba poradíte:

- Jaký blesky v dnešní použít (těch "noname" je vážně moc druhů)? Budu potřebovat 3ks a zatim je to zkušební provoz, takže nic drahýho (4tý hlavní k nim bude 580exII nebo 430exII), TTL nepotřebuju.
- Jaký bezdrát odpalovač vybrat (zatim mam akorát Pixel Knight 1+1, přijímače mají docela drahý a TTL stejně nepotřebuju).
- Máte nějaký ozkoušený látkový pozadí (černá, šedá, bílá), co lze koupit u v menší šíři (něco jako http://www.fotobezhranic.cz/fotobezhran ... cke-pozadi) a dobře se čistí (psí chlupy apod)?
- Máte nějaký ozkoušený ebay shop na doplňky (difuzér, deštník, voština, komínek), co vydrží a dodání netrvá 3 měsíce (klidně si za dopravu něco připlatim)?

Díky za rady
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Němec Jan 23. 1. 2014 10:38

Když jsem začínal, pořídil jsem si z ebay nějaké vybavení, mymslel jsem, že jen dočasně, ale už s tím funguju docela dlouho a bez problémů.

Blesky Yongnuo. Mám 560II, teď už dělají vybavenější 560III.
Mám 4 kusy asi 2 roky a nikdy nezklamaly.
Mají i modely s TTL, ale s nimi zkušenost nemám.

Odpalovač mám uplně obyčejný PT-04, funguje, jen po mechanické stránce nic moc.
Používám ještě odpalovače Cactus V5, dražší, ale fungují bezvadně.

Shop na doplňky dopouručím http://www.phototools.cz/
Levný ateliér se tam dá sestavit snadno.
Používám od nich deštníky, softboxy, stojany.
Němec Jan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 23. 1. 2014 12:28

Moc díky, odkaz sem neznal a ty ceny nejsou špatný na to že je to v ČR se zárukou. Máš zkuešnosti i s tím tmavým polypropylenovým pozadím. Čistí se dobře?

A k těm Yongnuo bleskům - jak je to výkonově? Píšou, že je to jako 580tka, ale radši uslyšim zkušenosti z praxe. Mslim čistě výkon - zpracování a funkce neřeším. Díky
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Němec Jan 23. 1. 2014 13:03

Rád bych s pozadím poradil, ale používal jsem vždy jen papírová.
Kamarád byl s PP pozadím spokojenej, prý se i dobře čistí. Ale není to moje zkušenost, takže za to ruku do ohně nedám :)

YN560 je výkonově 580EXII podobnej, řekl bych spíš trochu slabší (canona jsem měl den, nedělal jsem nějaký pokročilejší testy).
Čas nabití je kupodivu hodně podobný. Jedinej problém je horší chlazení, takže když ho několikrát po sobě odpálíš na plný výkon bez pauzy, přestane pak na chvili reagovat, aby se ochladil.
Jelikož ale 1/1 používám minimálně, nijak mne to netrápilo.

Za ty peníze jsou to ideální blesky na použití mimo tělo foťáku.
Němec Jan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bartyx 23. 1. 2014 21:01

Belsky jednoznačně Yongnuo 560. Za ty peníze bezkonkurenční.
Odpalovače klidně vezmi taky Yongnuo YN-603. Jsou celkem solidní a stojí houby. Na eBay to prodává milion obchodníků.

Co se PP pozadí týče, jednou jsem ho zkoušel a občas to háže takový divný odlesky. Není nad papír, i když je hold dražší.
Bartyx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 23. 1. 2014 22:40

Díky za rady, vypadá to celkem dobře.

Jinak ten PP - je to ten samej materiál co se používá v ateliérech nebo tam je to jinej materiál? Ateliér si jen pronajímám a nikdy sem nic takovýho nekupoval.

Jinak papír je fajn, ale na výstavy zvířat je málo odolnej, proto bych rád něco pevnějšího. Ale kvůli málo místu na výstavě potřebuju max do 2 metrů šířky.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 25. 1. 2014 17:12

Tak pomalu hledám a chci se zeptat na zkušenosti - v ateliéru využívám obvykle docela velký difuzéry na 400 nebo 600tovkách záblescích. Doma a na výstavy to bude postavený na 580ex a 2x Yongnuo 560. Je pro systémovej blesk na portrétní fotky (lidi, psi) lepší difuzér (40x40, 50x50) nebo radši deštník? Jde mi čistě o světlo, komplikace se stavěním apod. neřeším. Jen to nemam jak vyzkoušet. V ateliéru nemam nic dostatečně malýho na ozkoušení.

-- 25. 1. 2014 16:15 --

Případně myslíte, že má smysl uvažovat namísto blesků o nějaký low-cost sadě záblesků? Něco jako http://www.phototools.cz/sada-blesku-ba ... s/d-70950/ nebo nějaký low-cost Fomei nebo Photon? Když to porovnám s cenou záblesků, co si na ty výstavy půjčuju a jejich výkon je uplně zbytečnej, tak mam za pár akcí tohle zaplacený... Otázka je, jestli to je k něčemu, nebo vzít radši ty blesky, když nebude možnost půjčit silný záblesky (obsazený v termínu, rozpočet na menší akci apod)? Jinak doteď jsem si půjčoval 400/600tovky Fomei nebo Photon z tý "profi" řady...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod kozakm 25. 1. 2014 21:57

150 Ws je GN 48, tedy na úrovni Yongnua... k tomu je to těžký, potřebuje to napájení, překážející kabely...
kozakm
Návštěvník