stativ+hlava 1500kč

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod mates15 30. 11. 2013 17:29

Ahoj,
mám nikon D5100 + 18-105mm, celkem asi 1KG. Plánuju kupovat stativ. Cena 1500kč včetné hlavy není optimální, ale víc zatím dávat nechci. Chtěl bych tedy poprosit o radu, jaký stativ koupit do této ceny? Co jsem koukal, tak se mi celkem libí Velbon ex-640. Bohužel jsem o něm nenašel moc recenzí.. Máte někdo zkušenosti? Případně byste doporučili něco jiného? Scháním tripod na občasné přenášení. Nejraději bych byl, kdyby šla hlava otočit pro focení makra, ale přílišné naděje si nedělám a jsem ochoný toto vynechat.
Děkuji, Matěj.
mates15
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fajkusj 30. 11. 2013 19:39

Ke stativům je tady dost dotazů. Ve Tvém limitu je jedno, co si koupíš. Prostě v praxi zjistíš co je špatně a kolik Tě bude stát nový dobrý stativ.
Občas se vyskytují bazarové Linhofy - třeba se vejdeš do limitu. Ale nic moc na přenášení.
fajkusj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 1. 12. 2013 10:54

mates15_ jak sám budoucna zjistíš, šetřit na stativu se nevyplácí. Pořídíš levný, který už neprodáš a nebudeš ho používat, protože to nebude ono. Prošel jsem si tím a moc dobře vím, o čem to je. Ale záleží, kdea v jakých podmínkách ho budeš používat. To by chtělo upřesnit.
Jinak tebou vybraný není nic moc, hlavně plastová hlava tě bude brzy štvát.
Raději bych se poohlédnul po řadě Sherpa http://www.afoto.cz/prodej/Velbon-Sherpa-250R. Je to úplně nikde jinde, hmotnost nepoznáš a těch těch 10cm na délku se vyplatí překousnout.
Používal jsem léta sherpu 600R, u které jde rozdělit středový sloupek a můžeš fotografovat od 29cm. Naprostá spokojenost. Nebo se poohlédni v bazarech po nějaké sherpě, 600r se nechá sehnat za 1800kč jako nová.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mates15 1. 12. 2013 15:27

takže zkrátka a jasně.. je lepší vzít hamu star 63 a aspoň tím ušetřit, než brát stativ za 1500 který bude stát taky za prd, ale je dražší... :-D Kouknu po nějakých bazarech a uvidím. Stativ chci na focení s dlouhou závěrkou, například bouřky. Výjimečně nějaká krajinka, ale přenášet se moc často nebude.
mates15
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oldbas 1. 12. 2013 19:40

mates15_raději za 1500 z bazaru nějaký vyšší level, než vyhazovat peníze z okna. Nejsou špatné Giottosy, Vanguardy, ale budeš muset trochu přitlačit na šrajtofli, pokud bude nový. Z bazaru klidně Velbon Sherpa, nebo raději Manfrotto 055 něco.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jurawood 11. 12. 2013 08:17

Velbon za litr jsem měl, naštěstí objednáno přes net, protže jsem ho zhnusenej vracel do 14 dní zpět. Byl to ten s video hlavou, keci že hlava je použitá i na dražších modelech, patentovaná 3d hlava, flujdní, tlumená olejem.. takový kecy. :lol:
Ihned doma jsem zjistil že švenk je naprosto nemožný, celý stativ se klátí 5 stupňů na stranu.
Hned jsem kuchnul tu patentovanou flujdní hlavu tlumenou olejem.
Jaksi ale olej nikde, umělá hmota napatlaná lepkavou vazelinou. A už letěl :-\

.. Hama star jsem taky měl, stál v akci 298,- ale podruhé už bych 3 kila nevyhodil.
Jurawood
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MeddlinG 11. 12. 2013 15:41

Buy once, cry once.

Muzu ti to vymluvit? Chapu, ze nechces dat ted vic, nez 1500. Nebo nemuzes, to je jedno. Ale skutecne potrebujes stativ ted? Nebo ho jen chces? Nechci znit utocne, ale presne timhle jsem si prosel ja (a nejen ja). Takovej stativ, o kterym mluvis, je na pytel, at uz tomu veris, nebo ne. Za par mesicu budes akorat kupovat dalsi a cena tohohle se ti k nemu pricte. Neni lepsi se kousnout a koupit poradnej hned na zacatku?

Bejt tebou, tak pockam par mesicu, nasetrim a koupim poradnej, se stativem za 15 stovek se budes jen trapit. Vim, o cem mluvim.
MeddlinG
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MiKi_93 18. 12. 2013 11:51

Dobrý den, taky bych potřeboval poradit s výběrem stativu, ale jak tak čtu, tak si nejsem jistý, protože můj cenový strop je též 1500,-

Nicméně jsem našel tento : Vanguard Espod 203AP (1521,- - heureka)

Vyplatil by se mi jakožto pokročilému začátečníkovi se zatím EOSem 600d, 18-55mm f/3.5-5.6 + 50mm f/1.8? Nebo raději našetřit a koupit o třídu výš?

Děkuji.
MiKi_93
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod w.i.n.k.i 18. 12. 2013 12:54

Tak jestli píšou že to stojí za ho... tak bych jim věřil a už se tím nezabýval, ale chtěl bych vědět za kolik mohu koupit za rozumnou cenu několik tisíc stativ i s hlavou pro točení. Diky může být i bazarova cena, či přímý model
w.i.n.k.i
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MeddlinG 20. 12. 2013 21:32

Podle meho nazoru je nejlevnejsi slusna varianta Vanguard Alta Pro a kulovka SBH-100. Prodava se to jako set a da se to koupit pod 4 litry. Stativ za 1500 je na prd, je to plastovy, blbe se tim manipuluje, kdyz zafouka nebo projede okolo auto, je to znat. Pokud chcete stativ, tak byste meli vedet, proc ho chcete (duvod "chci vypadat jako skutecny fotograf" neni ten duvod, tim jsem si taky prosel) a pokud vite, proc ho chcete, nikdy si nekoupite levny, protoze ten jednodusse neplni tu funkci, kterou chcete, aby plnil.
MeddlinG
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MiKi_93 23. 12. 2013 11:36

Hledal jsem tedy nějaké bazarové kousky a narazil na tento:

http://foto.bazos.cz/inzerat/29789221/S ... -52320.php

Jen otázka: Tento nemá kulovou hlavu, že? Nejsem až takový znalec stativu, abych poznal z fotky, jestli má kulovou nebo 3 cestnou.

Děkuji za odpověď
MiKi_93
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T-Lama 23. 12. 2013 13:11

Kulovka to neni 100procentně.
A jen taková rada, jakmile vidíš, že má stativ nohy spojený se středovym sloupkem jako u tohoto modelu, vyhni se mu obloukem, používaj to ty největší šméčka k alespoň částečnému zvýšení chabé stability.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 23. 12. 2013 15:52

Všichni kdo mohou radit mají již svůj druhý stativ, minimálně. A o tom to je. Nedokázal jsem prvostativistu přesvědčit ani na živo, že to chce větší investici. A chápu proč, ono ten několika hodinový výlet s používáním prostě nedá představu proč za to má utratit násobně víc něž si myslel. Popíšete vaše nároky, vaše způsoby používání, vaši spokojenost, ale nic z toho není jeho. Takže kupte si cokoli se vám líbí nebo zdá, pokud si potom vůbec budete pořizovat druhý stativ, již se ptát nebudete. :-)
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod R.I.P 23. 12. 2013 16:31

MiKi_93 píše:...
Vyplatil by se mi jakožto pokročilému začátečníkovi se zatím EOSem 600d, 18-55mm f/3.5-5.6 + 50mm f/1.8? Nebo raději našetřit a koupit o třídu výš?
Děkuji.

Nevyplatil. Ani ten další, co jsi nahodil. Počítej s investicí cca 5000Kč stativ+hlava, aby to za něco stálo.
R.I.P
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bartyx 23. 12. 2013 16:50

Já, i když stativ využiju jednou za rok mám Victory 3060. Sice těžkej a velkej, ale celkem pevnej a stačí. A cena je tak 2500,-

Vpostatě mě stál míň, než mě stojej Manfroto stativy na blesky ;)
Bartyx
Návštěvník

Další stránka