Fotografování jídla - SB-800 nebo raději makro-blesk?

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 6. 10. 2013 20:12

Jak je to nasvícené? To světlo se mi velmi líbí, i celé aranžmá !

Mně se líbí, když je na jídle vidět struktura, detail. To mně vedlo k tomu, že jsem přešel na makro objektiv, protože chci mít zřetelně vidět vlákna u masa, chci aby byly vidět odstíny v omáčce nebo struktura těstovin. Chci ukázat kapičky kvalitního sezamového oleje a detail sezamového zrníčka.

Světlo by mělo potlačit nepodstatné, jako třeba misku nebo talíř a zdůraznit podstatné, to na co se sbíhají sliny.

To šikmé světlo potlačuje misku a zdůrazňuje těstoviny a zeleninu, hůlky evokují asijský charakter. Jak je to focené a jak je to svícené?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 6. 10. 2013 21:46

Neni to ma fotka, ale tipuju jedno difuzovane svetlo (blesk) sikmo zprava zvrchu. Tu strukturu delaji prave stiny a ty by ti stan eliminoval.
Na takovouhle fotku (svetlo) ti staci studiovy stativ s drzakem na blesk a bily destnik. Cena celkem cca 700Kc.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 7. 10. 2013 20:54

Můj prodejce fototechniky foto deštníky nenabízí, budu se muset podívat jinde, chtělo by to nějaké skladné provedení, mám už skoro plnou skříň.

Zkoušel jsem dnes fotit s rozptýleným světlem z blesku z boku (našel jsem v krabici od SB-800 sáňky do blesku), ale netrefil jsem WB a ani focená večeře se mi vizuálně nepovedla tak, jak jsem očekával. Ani to sem nebudu dávat. Je to celkově o hodně horší, než snímky za použití denního světka.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 7. 10. 2013 22:51

Pak je asi na case zmenit prodejce:

http://www.foto-eshop.cz/www-foto-eshop ... 35-30-25mm

Jinak doporucuju nastudovat pojem "fall off":

Obrázek
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 8. 10. 2013 11:17

Díval jsem na ty podklady a je to moc zajímavé. Budu si to muset nechat projít hlavou, jak to využít při fotografování jídla, ona ta velikost předmětu, kompozice a další věci jsou trochu jiné, než u portétů, i když základ je fyzikálně stejný. Zatím jsem ve stavu, kdy fotografie za využití denního světla jsou řádově lepší.

Zkusím setting s využitím kuchyňské linky a odrazu světla od skříněk a zkusím nějakou odrazovou desku. Zkusím si pohrát se vzdáleností blesku od objektu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Puntík 8. 10. 2013 11:39

Vzdálenost světla od objektu je základ. Nejen u portrétu. Z toho důvodu (vyhledání vzdálenosti) jsou lepší stálá světla, než blesky. Ostatně jsou i levnější. :-)
A při práci se stativu už blesky vůbec nemají opodstatnění. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 9. 10. 2013 21:20

Tak jsem zkusil světlo z boku, ztlumit vestavěný blesk a následně doladit expozici a pro úsporu času jsem použil Perfectly Clear.

Výsledek vypadá takto:

Obrázek

Zatím vidím 2 větší problémy:

1) ani režim TTL mi nezaručuje perfektní expozici, jsou vidět docela rušivé odlesky na vedlejším motivu (paprika a rajče), miska je přeexponová, struktura misky skoro zmizela (to nemusí vadit, podstatná není miska, ale její obsah)
2) výsledek je polotovar, musí se ještě relativně hodně softwarově upravovat (WB, ...)

Jako ale pozitivní vidím, že střed snímku (tj. ty žluté lupínky, nazývané "nachos") jsou barevně věrné a dobře prokreslené.

Deštník ani LED světlo zatím nemám. Navíc mi manželka a děti blokovali počítač, takže jsem vše dělal jen na tabletu.

Závěr: denní světlo to není, ale úplně mimo to také není. Vidím pokrok. Jak to vidíte vy?

Pro srovnání, jak vypadá kresba za denního světla:

Obrázek
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Puntík 9. 10. 2013 21:48

Pěkné. Pokud ti s odlesky nepomůže polarizák, skus je snížit jemným potřením třeba sádlem. Což se dělá hlavně na kovech, kde polarizák nefunguje.
Tukem se ovšem právě ovoce potírá (vyleští), aby se hezky lesklo. :-)

Zdravím

K podobným (a nejen k podobným) pracem používám - :
http://www.eva.cz/zbozi/47829/zarovka-e ... alogenum/#
adaptované na stativový závit (nepoužívám reflektorovou skříň) a s reflektorem z alobalu, který se dá dobře tvarovat. Svítí to tak, že se do toho nepodíváš. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 10. 10. 2013 04:55

Nevadí, že to má jen 4100 K?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Puntík 10. 10. 2013 09:57

Proč by mělo, nastavíš si tuto teplotu v přístroji. Je to obvyklá teplota denního světla (standardizovaná je modřejší). Svítivost dvou žárovek je taková, že můžeš fotit lidi spolehlivě z ruky, bez stativu (třeba na průkazky). Hřejí jen velmi málo (udržíš ji v ruce) a elektroměr tě také nezruinuje..... :-))

Tady vidíš její amat. bezreflektorovou adaptaci i "muchlací" alobalovou odrazku.... :-)

Spořivka.jpg

Na některé efekty se dá dobře využít i nepoužívaný zvětšovák, když se mu místo filmu založí (třeba) kruhová maska. Světelný výkon je ovšem mnohem menší.

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 10. 10. 2013 20:44

Opravdu zajímavé řešení. Patici KANLUX HLDR-R7S jsem našel GM Electronics, žárovku ECOLITE J189/50W jsem našel v e-shopu EVA dle odkazu, ale to připevnění se asi neprodává, nebo se mýlím?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Puntík 10. 10. 2013 21:19

Ne, neprodává. Žárovky jsou určeny do reflektorů místo halogenek, ale protože jsou lehké, nehřejí a nejsou choulostivé na dotek, tak je možné jejich uchycení i reflektorovou plochu improvizovat podle možností. Třeba uchycením plastovými stahovacími pásky na proužek z plechu s otvorem, kterým se přitáhne na stativ. Já si upravil přímo žárovky (po rozebrání krytu elektroniky) a patice jsem nepoužil. Na stativ je přitahuji redukcemi - z malé na velkou. :-)

Pokud by to měl být denní chleba, vyplatilo by se přemýšlet nad dokonalejším řešení, ale to si musí už zvážit každý podle svých možností a nároků. Každopádně ty dvě žárovky (před které se dá ještě věšet rozptylná plocha - pauzák) představují zcela dostatečný zdroj světla pro produktovou fotografii malých a středně velkých předmětů. Levný a praktický.
:-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jizapo 10. 10. 2013 21:45

Pokud budete chtít věrné barevné podání všech barev, pak bych předchozí doporučení bral jen jako hrubou nouzovku. Všechny zářivky mají svoje spektrum vyzařování z principu čárové. U běžných zářivek si výrobci nelámou příliš hlavu tím, aby ono čárové spektrum bylo co nejlépe vyrovnané. Takže dost často ve spektru převládá zelená barva.
Pokud použít zářivky, tak jen ty, které mají zaručeně vyrovnané spektrum alespoň na 90%. Tyto zářivky však i mívají už i barevnou teplotu světla nastavenu na 5000 K nebo na 6500 K a samozřejmě jejijich cena bývá trochu vyšší. Nejlevnější jsou trubicové 18W a 36W s označením Master Graphica a bar. teplotou 5000 nebo 6500K. Nebo pak spirálové, které nabízejí různé firmy s fotografickými světly. Ty jsou však ještě dražší.
jizapo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 10. 10. 2013 21:58

Je vyzkoušeno - mezi snímky mezi svícenými uvedenou žárovkou a touto -

http://www.stativy.com/spiralova-zarivka-35w200w-p101

nebyl viditelný rozdíl. Nicméně i tuto lze úspěšně použít (menší výkon, malá plocha). Její adaptace pro domácí použití může být i snadnější. Což pro malé výkony není nutné, zbytek (refl.) se dohledá na této stránce. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 11. 10. 2013 11:50

Tato možnost vypadá použitelněji, nejsem žádný kutil.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka