Fotografování jídla - SB-800 nebo raději makro-blesk?

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 5. 10. 2013 20:07

Rád vařím a připravuji si jídlo a k tomu i rád fotím.

Mám D7100, stativ a intutívně jsem začal fotit uprostřed velkého třídílného okna, přirozené světlo nechávám proudit zezadu a shora na objekt a tím dostávám přirozený čerstvý vzhled jídla a lesk.

Obrázek

Fotím jídlo nejraději Nikkorem 35/1,8 G a nově Nikkorem-Micro 40/2,8, který úžasně zdůrazňuje strukturu jídla. Ještě potřebuji doladit pár detailů, ale v případě oběda to již v podstatě funguje.

Problém začíná večer, když denní světlo nemám. Mám SB-800, blesk by šel odpálit mimo tělo (nemám zatím stativové sáňky na blesk) a mám k němu originální difusér. Chtělo by to asi nějaké odrazné desky, možná dokonce fotostůl. Uvažuji také o zakoupení makro blesku, zaujal mne Nissin MF18 za nějakých 7,800 Kč

Obrázek

a Obrázek

Nikon SB-R1 za nějakých 13,500 Kč.

Tak si říkám, jakou cestou se mám vydat, zda experimentovat s SB-800 a zkoušet difuséry a odrazné stěny a nebo koupit jeden z výše uvedených makro-blesků.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 5. 10. 2013 20:57

Za cenu toho levnejsiho Nissinu muzes mit manualni externi blesk, stativ a destnik. To vse trikrat! Ty manualni blesky pak odpalis pohodlne bleskem internim. Oproti makroblesku to ma zasadni nevyhodu: neni to tak skladne.
Pokud ale fotis doma, nemusel by to byt problem. Fotim nekolik let makro, temer vyhradne v exterieru, ale dodnes jsem si makroblesk neporidil. Je to drahy, drahy a zase drahy. A v neposledni rade to nedela buhvijak mekke svetlo.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 6. 10. 2013 07:13

Moje dosavadní řešení pro fotografování za denního světla vypadá v podstatě takto:

Obrázek

otázkou je, zda se pokoušet i fotografovat za umělého světla a nebo se na to vykašlat.

Našel jsem jednoduchá řešení s jedním nebo dvěma blesky nebo lampami a odrazovými deskami:

Obrázek

zajímavě vypadá i řešení s fotografickým stanem to se dá i lampami pořídit do 5,000 Kč, samozřejmě, že bych to fotil ze stativu a ne z ruky,

ještě jeden příklad fotostanu

Obrázek

a ještě jeden fotostan:

Obrázek

a příklad úplně amatérského fotostanu

Obrázek

a ještě jedno profesionálnější řešení

Obrázek

Mám doma vyhrazenou menší skříň pro fototechniku, které se mi už dost zaplňuje, a tak na rozměrné deštníky a lampy bude mít moje žena nespočet nechápavých připomínek, a tak potřeboval řešení, které bude skladné a přitom bude dávat dobré výsledky. On ten talíř s jídlem není velký. Kdyby mi makroblesk vyřešil problémy se světlem, tak bych koupil i ten relativně drahý makroblesk. Nejsem žádný kutil, takže preferuji řešení, které si mohu koupit.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod reign 6. 10. 2013 07:32

co vyrobit něco s tímto: www.led-expert.cz/ledshop/eshop/16-1-LE ... tepla-bila - ta plocha je dost velká...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 6. 10. 2013 10:30

Já obvykle fotím jídlo takto primitivně:

Obrázek

tak jsem dnes zkusil experimentovat:

Obrázek

nemám zatím držák blesku do stativu, a tak jsem to vyřešil takto:

Obrázek

SB-800 je v režimu SLAVE, nastavil jsem skupinu A a iTTL.

První výsledek je vidět tady:

http://www.flickr.com/photos/94121720@N02/10113087986/

Blesk byl umístěn z boku a nelíbily se mi ty silné boční odlesky, tak jsem zkusil druhý pokus a umístil jsem blesk zezadu, výsledek je vidět tady:

http://www.flickr.com/photos/94121720@N02/10113305363/

Po úpravě expozice je výsledek lepší, ale do perfektnosti má daleko:

http://www.flickr.com/photos/94121720@N02/10113429584/

Tak mne napadlo, že by to asi chtělo difusér nebo stínítko na vestavěný blesk nebo ten makro blesk. Jak použít odraznou desku nevím, podle mne nejhorší odlesky dělá ten vestavěný blesk, který se mi napoprvé nepodařilo vypnout (chvilku mi trvalo i než jsem našel, jak se nastavuje na SB-800 režim SLAVE), teď jsem si ale přečetl návod a zjistil, že to D7100 umí, jen se u vestavěného blesku musí nastavit --- místo TTL.

Baví mne hledat řešení, ale je to hodně amatérské, krok za krokem hledám informace, je to hodně metodou pokus-omyl, tento druh fotografí jsem nikdy předtím nedělal.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod reign 6. 10. 2013 11:29

nestačilo by stáhnout vestavěný blesk do mínusu o 2EV?
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 6. 10. 2013 12:14

Děkuji za radu, po stažení interního blesku na -2 je to opravdu ono (zkusil jsem i -3, ale bylo to moc).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod reign 6. 10. 2013 12:20

já tak fotím doma děcka, externí blesk na poličce, interní -2EV :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 6. 10. 2013 12:48

D7100 umi odpalit internim bleskem tak, aby v expozici nesel videt
v nastaveni e3 - CMD - a u vestaveneho blesku nastavit --
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 6. 10. 2013 12:57

To qwerts: moc děkuji za dohledání nastavení, také jsem to nakonec pro prostudování návodu k D7100 objevil, ale ńakonec se mi nejlépe líbí verze, kterou mi doporučil reign kdy na interním blesku nastavím -3 a zadní jede bez omezení.

To reign: ještě jednou děkuji !

Zkoušel jsem zaclonit přední blesk čtvrtkou, ale nebylo to ono.

Nakonec jsem vestavěný blesk kompenzoval -3 EV, výsledek byl trochu podexponovaný, ale po vytažení expozice vypadal takto:

Obrázek
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod qwerts 6. 10. 2013 13:06

Me na te fotce neco nesedi, asi prave to svetlo, libi se mi to prirozene svetlo zezadu, jak se krasne cibulka leskne, a cesnek pak ma pod sebou ostry stin a je nasviceny takovym chladnym svetlem, bud bych zkusil lokalne zmenit WB, a nebo to jeste zkusil vymyslet jinak, pro me je teda blyskani vyskova divci a proto patrim k tem co foti bez blesku, protoze to neumi :D kazdopadne to bude chtit nejak softbox/destnik

Jinak co neco takoveho?
http://www.gadgetinfinity.com/cactus-v5 ... combo.html

dva manualni blesky, dva radiove odpalovace (bez TTL ale tady je to jedno) s tim by se uz neco dalo, ne?
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 6. 10. 2013 13:27

Světlo zezadu mi také přijde lepší, než to zepředu. Viděl jsem difusér na vestavěný blesk.možná by to pomohlo. On existuje i takový nástavec na SB-800, který vypadá jako makro blesk. A nebo by se dal koupit originální makroblesk. Těch možností je více a každá stojí čas a peníze. Proto si rád nechám poradit.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod qwerts 6. 10. 2013 13:30

Ja s tim teda nemam zkusenost, ale myslim ze bude lepsi rozptylene svetlo z treba dvou blesku nez makroblesk naprimo...
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 6. 10. 2013 14:47

makroblesk tak na sushi :-)

-- 6. 10. 2013 15:48 --

to je tak prťavý, že kdo jí sushi, hubu suší :-D
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 6. 10. 2013 15:56

Je dulezite si ujasnit, jake chces mit svetlo na vysledne fotce. Takove to silne rozptylene svetlo (fotostan) nevypada podle meho nazoru na jidle vubec dobre, ja osobne bych se mekcim stinum nevyhybal, jen bych ladil uhel dopadu svetla, coz s makrobleskem neudelas.
Obrázek
Petr Luňák
Návštěvník

Další stránka