Dobrý stativ

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 12. 9. 2013 12:33

Zdravím,

kupuju tokinu 11-16 a mám už dlouho kromě krajiny v merku taky timelapse. Sháním proto stativ, který by se vyznačoval co největší stabilitou (mám v plánu fotit i snímky se silným ND - dlouhé expozice). V otázce stativů a hlav se nějak pořád nemůžu zorientovat a zjistit, co by mi vyhovovalo.

Abych to shrnul, tak by se mi líbil co nejstabilnější stativ ( váha není až tak podstatná - timelapse bych chtěl v městské "krajině" a do přírody to unesu, jsem ještě přecejenom mladý) za nějaké normální peníze.

Nemám jasno ani v řešení hlavy, jestli kulovou, pákovou nebo bůhví jakou. Tak trochu pokukuju i po panoramatické hlavě (na internetu jsem viděl nějaké české udělátko za cca 2000 - pokud se nemýlím).

EDIT: Zapomněl jsem dodat, že jsem celkem narostl (192 cm), takže v rámci pohodlí bych rád něco vyššího.

Díky za radu.
Naposledy upravil Mikeczcz dne 12. 9. 2013 17:02, celkově upraveno 1
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 12. 9. 2013 15:09

Poohlédni se po stativech Giottos, podle mě mají fajn poměr cena/kvalita/výkon. Sám mám od nich stativ MT9370, hlavu a monopod a jsem celkem spokojenej.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 12. 9. 2013 16:23

Vanguard třeba http://stativy.heureka.cz/vanguard-alta-pro-263-at/

Páková hlava je na video, kulová je skladná, 3D je lépe nezávisle ovládaná. Jen pozor levné kulovky nemají volné otáčení základny, pro to případné panorama.
Potom podle hmotnosti toho nejtěžšího co máš nebo způsobu jak chceš foťák uchytávat.

Panoramatická, ze začátku bych to zkusil bez nodal pointu, dnešní SW už nepotřebuje na velmi přijatelné poskládání ani ten stativ.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 12. 9. 2013 16:56

Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 12. 9. 2013 18:24

Mikeczcz: nechci kecat, četl jsem, že zrovna lava je nic moc. Tem materiál není úplně to pravé ořechové. Sice to vychvalují, ale to je obchod. Realita může být dost odlišná. Ale jinak ostatní stativy Giottos patří k velice kvalitním a poměrně dostupným.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 12. 9. 2013 19:48

Dík za reakci, já bych teda rád něco osvědčeného, protože vyhodit i 3000 Kčs je celkem dost. Zkusím ten matroš ještě pogooglit.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 12. 9. 2013 21:17

Tak jsem něco pogooglil a moc moudrý z toho nejsem. http://sanata.blog.cz/1002/giottos-lava-stativ-mt-7370-max-10kg

Recenze nejednoznačná, zajímavá je diskuze pod ní, ale ta taky není zrovna jednoznačná. Má někdo osobní zkušenost s tou lávou? Nejlépe nějaký krajinkář (pedant na stabilitu).
Mikeczcz
Návštěvník