Výběr difuzéru pro externí blesk

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod XFilipSX 11. 9. 2013 16:19

Ahoj, potřeboval bych poradit, mám externí blesk Canon Speedlite 430 EX II. V nedávné době sem se začal koukat po difuzéru, potřebuji něco přenosného, blesk s difuzérem budu používat buď jako fill-in u portrétů a nebo jako hlavní světlo při focení v klubech. Zaujala mě tato Lightsphere a dále tenhle softbox. Mátě někdo zkušenosti s těmito výrobky, nebo byste my doporučili jiný difuzér za rozumnou cenu (dejme tomu do 500Kč)?

Předem díky za rady a tipy. :-)
XFilipSX
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozakm 11. 9. 2013 16:30

Podle mě je to škoda peněz
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 11. 9. 2013 16:38

Nejlepší je vyrobit si odraznou desku z bílé modelářské podložky za 30 Kč.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rouak 11. 9. 2013 16:42

Souhlas, odrazka z modelářské podložky je v poměru cena/výkon naprosto bezkonkurenční a funguje. Petr Luňák sem kdysi dával odkaz, jak to používá.
rouak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod XFilipSX 11. 9. 2013 16:51

Kozakm: Tak nějak to světlo rozptýlit musím, kluby bílé stropy prostě nemají, není od čeho odrážet a deštník sebou asi tahat nebudu :D

Kentus: Dobře, dejme tomu, měl by si nějaký tip na konstrukci? Jde mi o to, jestli mam zkusit udělat softbox, nebo by byl vhodnější nějaký jednoduší tvar? :) Každopádně díky!

EDIT: rouak: Ok, jdu si to dohledat, díky. :)
XFilipSX
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozakm 11. 9. 2013 16:56

1. Lightsphere - k čemu bude, že světlo pošleš do všech stran, když se podle tvých slov stejně nemá od čeho odrazit zpět?

2. Softbox - plocha 12x20 cm je malá na to, aby udělala nějaký viditelnější efekt měkčího světla
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod XFilipSX 11. 9. 2013 17:26

Já Lightsphere neobhajuju, ale když sem projížděl Youtube a všemožný zahraniční weby, tak byla dost doporučovaná právě jako fill-in k portrétum a jako difuzér do klubů. Jestli je to ale jen bezúčelná věc s dobrým marketingem, sem rád, že to vím, než sem jí koupil. ;-)

K bodu 2. jste si tím jistý? Přeci jen hlava mého blesku má plochu 15cm^2, tenhle mini soft box má plochu 240cm^2 to by se mohlo projevit ne?
Kolegové mi doporučili DIY difuzér, snad je to tento. Jeho plocha bude podobně velká.

Ostatně, co byste použil vy za difuzér, máte nějaký tip?
XFilipSX
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kentus 11. 9. 2013 18:58

Prostě si vyrob obdélník o rozměrech zhruba 20×15 cm s výstupkem, aby se dal uchytit gumičkou na externí blesk. Není na tom nic složitého a výsledek je perfektní.
Vypadá to nějak takto:
Kód: Vybrat vše
.............
|           |
|           |
|           |
---      ----
   |____|
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 11. 9. 2013 20:24

1. Lightsphere - sám jsi tvrdil, že je tam všechno černé, tak k čemu bude Lightsphere, jejímž smyslem je světlo rozptýlit do všech stran, aby se mohlo odrazit?
2. Rozdíl bude nepatrný, ale za těch pár korun není důvod to nevyzkoušet

Tip nemám.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 11. 9. 2013 21:03

Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod XFilipSX 11. 9. 2013 21:38

Kozakm: Heleď já si sem přišel pro radu, té se mi dostalo, moc děkuji uživatelům: Petr Luňák, Kentus a Rouak za rady a ušetřené korunky :) . Na druhou stranu ty si sem přišel nejspíš jen z potřeby někomu oponovat.
XFilipSX
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FotoABC 11. 9. 2013 21:40

Lightsphere mám už pár let doma a věnuji ho komukoliv zdarma, nevyhodil jsem ho jen proto, že stál dost peněz.
Nafotil jsem s ním jednu oslavu padesátin a fotky byly skoro na vyhození. Prakticky neopravitelné barvy. Nevím, jak to výrobce dokázal, co je to za materiál, ale blesk dostane takový odstín, že z toho pleťovku neudělám kdybych se rozkrájel. Zdánlivě průhledný nástavec, ale je to jen zdání. ve skutečnosti modifikuje barvy tak blbě, že ..... :-(
Lightsphere byla moje nejblbější fotoinvestice v historii.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 11. 9. 2013 22:31

A já si doteď myslel, že jsem ti hned prvním příspěvkem taky ušetřil ;)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 12. 9. 2013 09:51

Taky občas používám tu desku. Jedinou nevýhodu u ní vidím v tom, že pokud je hlava blesku otočená kolmo (jako je to v tom videu) a není mimo foťák tak už je poměrně vysoko a při focení lidí zblízka dělá někdy nepěkný stíny pod nosem, bradou.. jak to světlo jde ze zhora.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mara42 12. 9. 2013 10:46

Mám něco podobnýho jako je tohle: http://viewitem.eim.ebay.cz/20x30-Flash ... 17757/item

Mít to na foťáku ale nepřináší nějaký extra výsledky. Nejlepší je vzít blesk do ruky a kompenzovat velikost softboxu jeho přiblížením k fotografovaným. Nějaká ukázka:
Obrázek

Obrázek

Hlavně se dá pořad nosit v batohu, protože je skladnej a lehkej. První ukázka je z reportu, druhá z výletu do lesa.
www.marekmusilfoto.cz
Mara42
Návštěvník

Další stránka