Kalibrace monitoru Praha

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 28. 5. 2012 11:22

Doporučili byste někoho na kalibraci monitoru v Praze? Potřeboval bych zkralibrovat "lepší" TNko, co mám v práci proti notebooku (barvy jsou opravdu mimo) a potom IPSko proti PC doma. Tzn. jen aby barvy zapsané v PC odpovídaly tomu, co vidím. Tiskárnu kalibrovat nepotřebuju. Díky
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod emet 28. 5. 2012 12:27

Mám stejný problém. Byl jsem teď si nechat něco vytisknout v IDIFu a ptal jsem se na to, ale zatím tuhle službu neposkytují. Prý to plánují do budoucna.
Není tu nějaký pražák se sondou, který by nám monitory zkalibroval? ;-)
emet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Poltergeist 2. 6. 2012 13:02

leda si tu sondu koupit v Alze a pak zkusit vrátit do 14 dnů, bez udání důvodů
(využít 14 ti denní lhůty, možná by to ale neprošlo)
Poltergeist
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bajz0 10. 6. 2012 23:13

Na paladixe som nasiel toto http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=202079
ale ked si chces nechat skalibrovat 3 monitory tak to si radsej kup sondu
Bajz0
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 12. 6. 2012 08:04

Díky zkusim ho kontaktovat a uvidím. Na cenu sondy se podívám, vím, že dřív byly dost drahý...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod medajancik 17. 8. 2012 13:16

Nabízím kalibraci monitorů profesionální kalibrační sondou Datacolor Spyder4 Pro. Ostrava a okolí. Cena 300 Kč. Kontakt: medajancik@seznam.cz
medajancik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PhotoJane 10. 9. 2012 07:48

Taky bych využila služby kalibrace monitoru v Praze... kupovat si sondu se mi kvůli tomu nechce...
PhotoJane
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod True Colors 6. 10. 2012 15:56

Máte-li ještě zájem o kalibraci monitoru v Praze, dejte mi vědět. Kontakt: true-colors@seznam.cz
True Colors
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Gender.Bender 22. 3. 2013 23:51

Hele na Ebayi jsem našel sondu COLORVISION SPYDER 2 (tj dost starou) prodejce tvrdí že prej funguje výborně, mám do toho jít anebo ne ? aktuálně je verze COLORVISION SPYDER 4
v krámech, tak se chci zeptat jestli tam jsou podstatný rozdíly anebo nejsou a můžu klidně použít hodně starou sondu, mám monitor Dell U2311 H a řekl bych že je dobrej, ale má asi moc žlutou přesycenou a taky podává takovou tu pleťovou růžovou špatně, je to vidět na všech fotkách ale i ve filmech, experimentoval jsem se staženým ICC profilem a to byly pěkně nehezké barvy takže by to chtělo asi kalibraci nebo tovární nastavení, ruční úprava R + G + B (tj 3 kanálů) prováděná od oka k ničemu nevede, monitor mi jinak přijde dobrý, je to IPS (sRGB podle výrobce)

máte kdyžtak někdo s těmahle monitorama zkušenosti ? mám fotit do Adobe RGB a vyvolávat v něm anebo vše jen v sRGB ? (dle měření na ExtraHW tento monitor /U2311H/ dosahuje zhruba přesně gamutu normy sRGB)
vim že Adobe RGB obsahuje hlavě mnoho zelených odstínů na rozdíl od sRGB takže se o to nechci připravovat, zatim jsem fotil do obou gamutů a vyvolával do sRGB a něco mám uloženo i v AdobeRBG (TIFF a JPEG) to vypadá jinak na mém monitoru ale když tu fotku otevřu v photoshopu tak on ji zobrazí správně (byť můj mnt nemá adobeRGB gamut ale dle toho měření jako levnější IPS má jen zhruba přesně sRGB)

fotky většinou upravuji večer nebo v noci, jas mám na 10% a kontrast na 70% na mnt nastaveno, chci se zeptat jestli je to jedno, anebo dělám dobře/špatně/ nastavit víc i když to bude moc zářit (z toho bolí oči)
je mi jasné že čim levnější mnt tak tim horší a nepřesnější jsou jednotlivé rozdíly mezi hladinami kontrastu, u tohoto Dellu bych řekl že to je v pohodě, zatimco u Philipse TN co jsem měl předtim jsem jasně viděl jak to ,,neodpovídá"
diky
Gender.Bender
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bajz0 23. 3. 2013 00:05

Nastavenie "od oka" mozes spravit iba pomocou skalibrovanej predtlace inac potrebujes sondu. Zobrazovanie farieb samozrejme zalezi od toho ci ti vie dany program brat icc profil. Rozdiel medzi srgb a adobe je hlavne vo vystupe ci to pozeras na skalibrovanom monitore alebo skalibrovana tlac. A zalezi pre koho laikaj tak rozdiel nevidi.
Bajz0
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 23. 3. 2013 00:42

kalibrace ve vašem okolí - http://www.flor.cz/presnebarvy/
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gender.Bender 23. 3. 2013 01:06

no já bych sito právě rád dělal sám
a ještě otázečka - ten Spyder to dělá HW nebo jen SW kalibraci ? rád bych ten mnt pak s notebookama atd používal,
a nebudou pak po kalibraci všechny ty ostatní věci (hry atd) vypadat hůř než nyní ?
Gender.Bender
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bajz0 23. 3. 2013 18:27

Samozrejme hw kalibracia ved tam davas prave tu sondu. Vytvori to icc profil ktory si vlozis pre dany monitor. Hry, filmy a vsetko ostatne sa tomu samozrejme prisposobi, ked je horsie to ze nebudes mat rozhadzane farby tak ano, ale je moznost nevlozit ho do windows nastaveni ale pouzivat ho len vprogramoch ktore podporuju individualnu spravu farieb ako napr PSko a podobne.
Bajz0
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jack08 23. 3. 2013 19:14

HW kalibrace Tvého monitoru se bohužel netýká. Můžeš si pouze vytvořit ICC profil (SW kalibrace). Při kalibraci manuálně seřizuješ RGB kanály na monitoru, tím dostaneš barvy svého monitoru do pomyslné barevné roviny. Hry nepodporují ICC profil, avšak díky vyrovnání barev RGB monitoru budou barvy u her a SW které nepodporují color management téměř přesné.

Gender.Bender píše:...a nebudou pak po kalibraci všechny ty ostatní věci (hry atd) vypadat hůř než nyní ?

Pokud jsi zvyklý na nekalibrovaný monitor, resp."kalibrovaný" podle Tvých představ, tak budou :-]
jack08
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pyramidak 13. 4. 2013 08:34

Vlastním nejnovější kalibrační sondu Datacolor Spyder 4 PRO. Kontaktujte mě a domluvíme se na návštěvě. Cena je 400,-Kč za kalibraci jedné obrazovky. Více i obecně o kalibraci na:
http://www.jantac.net/lcd/lcd.htm
pyramidak
Kolemjdoucí

Další stránka