od Gender.Bender 22. 3. 2013 23:51
Hele na Ebayi jsem našel sondu COLORVISION SPYDER 2 (tj dost starou) prodejce tvrdí že prej funguje výborně, mám do toho jít anebo ne ? aktuálně je verze COLORVISION SPYDER 4
v krámech, tak se chci zeptat jestli tam jsou podstatný rozdíly anebo nejsou a můžu klidně použít hodně starou sondu, mám monitor Dell U2311 H a řekl bych že je dobrej, ale má asi moc žlutou přesycenou a taky podává takovou tu pleťovou růžovou špatně, je to vidět na všech fotkách ale i ve filmech, experimentoval jsem se staženým ICC profilem a to byly pěkně nehezké barvy takže by to chtělo asi kalibraci nebo tovární nastavení, ruční úprava R + G + B (tj 3 kanálů) prováděná od oka k ničemu nevede, monitor mi jinak přijde dobrý, je to IPS (sRGB podle výrobce)
máte kdyžtak někdo s těmahle monitorama zkušenosti ? mám fotit do Adobe RGB a vyvolávat v něm anebo vše jen v sRGB ? (dle měření na ExtraHW tento monitor /U2311H/ dosahuje zhruba přesně gamutu normy sRGB)
vim že Adobe RGB obsahuje hlavě mnoho zelených odstínů na rozdíl od sRGB takže se o to nechci připravovat, zatim jsem fotil do obou gamutů a vyvolával do sRGB a něco mám uloženo i v AdobeRBG (TIFF a JPEG) to vypadá jinak na mém monitoru ale když tu fotku otevřu v photoshopu tak on ji zobrazí správně (byť můj mnt nemá adobeRGB gamut ale dle toho měření jako levnější IPS má jen zhruba přesně sRGB)
fotky většinou upravuji večer nebo v noci, jas mám na 10% a kontrast na 70% na mnt nastaveno, chci se zeptat jestli je to jedno, anebo dělám dobře/špatně/ nastavit víc i když to bude moc zářit (z toho bolí oči)
je mi jasné že čim levnější mnt tak tim horší a nepřesnější jsou jednotlivé rozdíly mezi hladinami kontrastu, u tohoto Dellu bych řekl že to je v pohodě, zatimco u Philipse TN co jsem měl předtim jsem jasně viděl jak to ,,neodpovídá"
diky