Jaký nejvhodnější difusor pro blesk na focení svatby

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod player 2. 4. 2012 23:49

Je to tak.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Niffki 3. 4. 2012 11:08

Díky všem, za reakce.

První co říkáte na tohle: http://phototools.cz/detail.php?produkt ... coneyes-k8 ? Cena zas není tak "směšná" a je tam více nástavců.

Jinak jsem fotograf amatér, budu fotit mojí první svatbu. Bude na ní já a ještě druhý fotograf, ale ten bohužel nevlastní blesk takže blesk bude právě na mě.. ;-) Jinak je to svatba, kde nekladou vysoké nároky na fotografa...

Spíše ani nevím co mě ještě čeká (jaké budou místnosti apod.), teprve se tam chystám podívat.
Takže tím pádem bych chtěl si pořídit něco univerzálního. Difuzor, se kterým můžu fotit i na delší vzdálenost jak 3 metry? Zda to od difuzoru můžu očekávat i použití na větší vzdálenost? Třeba na 5 metrů?? To udělátko je tedy jen na použití do 3 metrů?

Pokud byste měli nějaké fotky a k nim uvedený jakým difuzorem to bylo focené rád bych je uvítal :-)

Díky
Niffki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 3. 4. 2012 14:38

Doporucil bych podivat se, cim foti svatby profesionalove (myslim ty, kterych fotky stoji za podivani, ne ty, kteri si rikaji profesionalove jen proto, ze si za to nechavaj platit). Pokud u nejakeho uvidis takovouhle "silenost" z odkazu, dej mi prosim vedet ;)
Difuzor funguje samozrejme i na vetsi vzdalenost, ale vzrustaji naroky na jeho rozmer. Cim ses dal od fotografovaneho objektu a cim vetsi plochu chces nasvitit, tim musi byt difuzor vetsi. Proto byvaji ve studiu difuzory (softboxy) takovychto rozmeru, kde jsou navic zdrojem vykonna svetla, ne blesk:
Obrázek

A proc sem ten obrazek davam? Aby bylo zrejme, ze chtit po difuzeru na blesk kdovijaky zazrak, bez ohledu na jeho velikost, proste nelze. Nikdy totiz nebude z praktickeho hlediska (difuzer o rozmerech 2x1m na blesk proste nedas;)) dostatecne velky. A jak jsem jiz psal, s nasazenym difuzorem rapidne ubyva vykon blesku. Cim vice difuzor zmekcuje svetlo, tim vice vykonu prirozene zere, takze fotit na delsi vzdalenost s malym difuzorem je nevhodne zejmena proto, ze enorme spolkne vykon blesku (=cekani na nabiti=moznost promeskani duleziteho momentu).

Tady je tedy serie zablesku na vzdalenost asi 2m s ohniskem 105mm pod sirym nebem (to aby nezasahovalo svetlo odrazene od pripadneho stropu=simulace napr. vysokeho stropu, typicky saly u maturitnich plesu nebo kostel):
1. samotny SB-900 naprimo
Obrázek
2. blesk naprimo s vyrobcem prilozenym difuzerem (cepickou)
Obrázek
3. blesk vyklopeny vzhuru + samodomo vystrihla vetsi odrazna bila desticka prichycena gumou
Obrázek
4. blesk naprimo s cepickou a se silnou difuzni deskou-vyuzivam na makro
Obrázek
Celkovy pohled (fullres):
Obrázek
A pohled na odrazku z bodu cislo 3 pri fotografovani na vysku:
Obrázek
Naposledy upravil player dne 3. 4. 2012 17:07, celkově upraveno 1
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 3. 4. 2012 14:40

Co se týče těch nástavců, tak na reportáž ze svatby využiješ maximálně ten jeden softbox. Jak moc to bude rozdílné od té odrazky co jsme diskutovali výše netuším, nemám přímé srovnání. (A souhlasím s Playerem, že se softboxem na blesk prostě moc parády nenaděláš.)

Jinak ten limit vzdálenosti je daný výkonem blesku versus okolní osvětlení, takže to není pevné číslo.

Ale co je podstatné, fotografie, zvlášť reportážní, je z velké části řemeslo. Lidi si často namlouvají, že když si koupí profi techniku, tak se z nich stanou profi fotografové - proto taky mají zrcadlovky takový odbyt. Jenže tak to nefunguje. Když techniku neumíš použít, tak je ti nanic.

A často to není ani o technice - dám příklad: Fotil jsem svatbu kamarádce. Měli to venku a bylo fakt hnusně, mrholilo, slunka nevidět, fotky ploché, barvy hnusné, viz třeba tenhle obrázek: https://lh6.googleusercontent.com/-kPoF61am0WE/TjVS_J008JI/AAAAAAAAKxU/hgDZB-sCKh0/s720/DSC_2855.JPG Po chvíli mě napadlo zapnout interní blesk a s korekcí asi -1 EV s ním scénu přisvítit - a hned to bylo znatelně lepší: https://lh3.googleusercontent.com/-yIsPY_lJH4s/TjVTCMfp6_I/AAAAAAAAKxI/2Z0Oc8ZC43g/s720/DSC_2870.JPG To jsou věci, který si prostě člověk musí zažít, aby ho v dané chvíli napadly, aby zareagoval správně.

Prostě, jestli můžu radit, zanech honu na co nejlepší hardware a bloudění po fórech a běž fotit, to výsledku pomůže zdaleka nejlépe.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod emet 3. 4. 2012 18:34

Já ještě hlesnu co se týče toho focení bez blesku. Tady je zrovna diskuze, jaké nejvyšší iso je použitelné: viewtopic.php?f=206&t=1164942&p=8777791#p8777791
Jestli teda nejsou nároční, tak v nouzi použij ten přiložený difuzor, odraznou destičku nebo to naper o strop. Co jsem viděl reportážní profíky, tak měli převážně blesk na 45 stupňů a odraznou destičku(třeba vizitku) nebo ten difuzor. Žádnej softbox
Kdybys měl náhodou i odpalovač(e), tak vem blesk do druhý ruky, ať nemáš placky. ;-)
A kdybys toho měl víc, tak to můžeš rozestavit a už si s tím jen hrát, ale to už je asi jiná písnička. :D
emet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 3. 4. 2012 19:42

emet: Ono to většinou není ani tak o množství světla, jako spíš o jeho charakteru - viz třeba moje příklady výše, tam bylo světla dost, ale pitomého.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod emet 3. 4. 2012 21:44

No mě je to jasný. To je pak ta nouze. ;-)
emet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod emet 16. 7. 2012 11:53

Ahoj. Tak jak jsi dopadl / jste dopadli se svatbami? Já mám obě za sebou a blesk jsem použil až ve velmi pozdních hodinách. A to jen díky tomu, že jsem si ho mohl náhodou půjčit. Svatbu beru jako reportáž a u té mi blesk vadí. Doma při přípravách, v klášteře, na hostině, při barevné hudbě, no problém(spíš by blesk vadil), jedině přímé slunce vadilo, ale dalo se i to a na nutné zlo, hromadné portréty po obřadu, postačil stín stromu. Ještě jsem zkoušel bleskem přisvítit při portrétech v protisvětle při západu, ale spíš bych uvítal odrazku. Strojené portréty mi ale celkově nejdou, tak chyby vidím ve mně a na techniku bych to nesváděl, což platí i pro vše ostatní. :)
emet
Návštěvník

Předchozí stránka