Bezpečný stativ pro občasné užití-dobrý poměr cena/výkon

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod MgX 14. 2. 2011 22:44

Ahoj,

je to sice hloupost, ale říkám si třeba se dá najít něco lepšího/vhodnějšího/výhodnějšího. Proto si dovoluji obrátit se na vás s touto méně významnou záležitostí.

Potřebuji stativ pro totálně amatérské občasné využití. 90 procent používání bude na mírně těžší kompakt - Panasonic Lumix LX2. Sem tam lehčí zrcadlovka (videokamera). Původně jsem chtěl něco takového ... všestranného. No, pak mně ale bylo řečeno, že se zase nejedná o příliš stabilní zařízení ... třeba při focení delším časem. Jedině prý vzít vyšší model, což je ale investice třítisícová a tam jít opravdu nechci.
No, takže jsem se díval po „klasice“ a našel Altu od Vanguarda a nebo levnější Espod od stejného výrobce.

Stativ bude používán jak v interiéru - zřejmě více, tak venku. Bylo by dobré, kdyby nabídl všestranější využití - tedy třeba i možnost fotit makro atp. A samozřejmě ... když to sebou člověk vezme, aby nevláčel nějakou šílenou konstrukci (i proto jsem uvažoval nad GorillaPodem). Výhodou by byl sak v ceně. V neposlední řadě bych rád, aby poskytl fotoaparátu bezpečí - tudíž ne nic vratkého, co se poskládá při sebemenším vánku.

Cena? Tu přímo psát nechci ... určitě ne více než 2000,-Kč ... to je hranice. Ovšem méně by bylo lépe :-)

Díky za nápady, informace, linky :-)
S pozdravem MgX
MgX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LCFR 15. 2. 2011 07:24

Nevím jak to myslíš s tím videem, ale pokud chceš něco nestatického točit, nezbude ti nic jiného, než koupit :!: těžký, :!: drahý a hlavně :!: stabilní stativ.
LCFR
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 15. 2. 2011 08:11

stativ do 2000 pre videkameru, zabudni!!!!!!!! najme ak chces aj tocit do stran ci co i len dotknut sa video kameri pri natacani ....

stativ do 2000 pre kompakt .... narovinu povedane, tie lacne "klasicke" do 2000 nemaju zmysel prilis velke (nebudes to nosit) a uz pod svojou samotnou vahou, velkostou su velmi nestabilne takze ti ani neprinesu velky uzitok ....

Mozne varienty podlamna pre teba:
- bazar....
- vykaslat sa na videokameru a ist do toho mensieho gizma, alebo nejaky mensi (myslim velkostne aby sa nemal taku sancu kyvat) klasicky stativ.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 15. 2. 2011 08:44

Na kompakt bohatě něco z řady Hama Star a nebo ten Gorillapod. Na video...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod stehlikt 15. 2. 2011 08:47

Když bys přišetřil tísicovku,tak máš skvělej stativ od Benro http://oehling.cz/inshop/stativy-videos ... 79%5D.html
je odzkoušený a na video funguje fakt skvěle;)
stehlikt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MgX 15. 2. 2011 12:20

Díky za informace. Netřeba se rozčilovat :-) To video je myšleno ve směru kritické situace, kdy se kamera na něco postaví a nebude se s ní hýbat. Tudíž OK, ať zde nepůsobím rozruch a zmatky - video vynechávám.

Důležitější je ono focení ... s nejvíce využívaným kompaktem.

Pety myslíš tedy, že i ty levnější Gorillapody by mohly býti dobré, resp. vhodné? Údajně ta nehybná stabilita při potřebě fotit delším časem prý není/nemusí být úplně ideální ... tudíž fakt nevím. Jak jsem uvedl - nebral bych ten nejdražší za 3 tisíce, to je z mého pohledu a pro mé účely extrém.
Ona mobility by se cenila.
S pozdravem MgX
MgX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 15. 2. 2011 13:50

Myslím, že na LX2 stačí cokoliv, co se neklepe samo. A potom už záleží jen na kvalitě plastových dílů - dražší stativy lepších značek obecně vydrží časté používání, levné neznačky poslouží úplně stejně, ale jen občas, brzo se vychodí.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MgX 15. 2. 2011 13:53

OK, tudíž kdybych vzal něco „lepšího“, pak bys stejně typ jako Espod, nebo Altu nedoporučil?

Já to z některých příspěvků chápu tak, že tyto stativy nemají onu středovou výztuhu ... proto nejsou pro mnou popisované účely vhodné.

Člověk, který bude chtít více fotit, ale zároveň se netahat s něčím těžkým, nakonec stejně asi bude volit dva různé produkty - jeden více mobilní a jeden pevnější atd.
S pozdravem MgX
MgX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rotan 15. 2. 2011 19:49

z těch levnějších stativů se koukni na benro, sem s ním spokojenej
Sansa clip, Brainwavz beta, Alessandro MS-1, E-MU 0202
rotan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fredddie 15. 2. 2011 20:41

Já si tedy myslím, že na kompakt by v pohodě stačil některý z řady Hama Star, jak psal Pety. Já jsem ho celkem dlouhou dobu používala dokonce k zrcadlovce než jsem našetřila na pořádný a nebála bych se ho použít na kompakt. Ještě ho mám doma a občas ho používám na video když potřebuju staticky někam postavit kameru a natáčet jedno místo. Podle mě nemá moc cenu kupovat něco extra drahého.
Fredddie
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tichus 15. 2. 2011 20:58

Já zrovna rozprodávám věci na focení a mimo jiné se zbavuji i stativu. Je koupený 17.12.2010 a je použitý asi dvakrát, pokud si dobře pamatuji - tzn. naprosto jako nový. Přikládám odkaz.

http://www.megapixel.cz/vanguard-espod-203ap

Samozřejmě včetně obalu. Pokud bys měl zájem, můžeme se domluvit. Pokud ne, tak přeji šťastnou ruku při výběru :)

edit: sry, teď jsem si přečetl vlákno pořádně - vidím, že jsi o něm uvažoval :) je pravda, že gorillapody jsou určitě o mnoho mobilnější, ale zase pokud budeš potřebovat foťák hodit metr nebo metr a půl nad zem, tak jsem zvědavý, jak bys to s nimi zvládl :-) Každopádně, pokud bys měl zájem, uvažoval jsem tak o litru...
Tichus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MgX 16. 2. 2011 12:52

Tichus díky za nabídku, pakliže se rozhodnu - ozvu se Ti. Přesto ... zatím vede mnou, již dříve zvažovaný a následně zamítnutý ... GorillaPod. Je škoda, že ten nejsilnější stojí kolem 3 tisíc. Šel bych do něj, aby byla „silová“ rezerva pro případ použití něčeho výrazně těžšího.

Vyřešil bych onu nárazovou a často se vyskytující potřebu mít cosi mobilního. No a když se toto řešení neosvědčí, či bude jasné, že je třeba výbavu rozšířit - přijde na řadu nějaký „běžný“ stativ.

Jinak děkuji všem za příspěvky, Tobě i za nabídku :-)
S pozdravem MgX
MgX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 17. 2. 2011 21:33

ten gorillapod ta bude niekedy obmedzovat pouzitelnostou vo vyske.
hama star je sice lacny a pouzitelny tiez, ale po case sa rozhega aj na lahsich fotakoch.
dobre riesenie pre teba by som videl v tom vanguarde espod, ale preferoval by som skor model alta plus atd,kde mozes nohy nastavit v troch uhloch (vhodne pre makro), kamos ma ten vanguard aj ja som si ho skusal a staci bohate (olympus E-450).

inak sa mi pokazil Velbon Sherpa 200R (po dvoch rokoch sa znicil zavit na nohe,zevraj vyrobna chyba,ale je uz po zaruke,cena noveho bola 120euro ci kolko), kupil som teda teraz novy za 39euro, ale bez hlavy, tu som si nechal z toho Velbonu, pozri sa na to, slusne dielenske spracovanie, polohovanie noh, pevne puzdro a hlavne ta cena ....

http://www.photonet.sk/shop/triopo-c-15 ... 46005.html
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rhinoceros 18. 2. 2011 22:12

Necelé dva roky používám kombinaci LX 3 a gorilího pidistativu(cca 600Kč.) Plusy- cena, perfektní mobilita, při troše snahy a šikovnosti lze uchytit i na dost kuriozní místa. Mínusy- Lx má vyosený závit na stativ, tedy dá chvíli práce, než se s gorilou domluví(možná nějaká ta bytelnější verze bez problému) Nejlépe pokud máš tu možnost, zapůjčit a vyzkoušet. Manželka má Velbona Sherpu 200, doma jsem to zkusil a super. Ale Lx jsem kupoval, abych s sebou nemusel tahat batohy s podpůrným vybavením, tedy s Velbonem na kolo, vycházku atd. ani náhodou. Minischránku na druhou baterku,karty atd. sebou pravděpodobně vozíš,tedy těch pár gramů, co smotáš do kuličky jistě uvezeš. Pokud tedy nepředpokládáš, že budeš ze stativu fotit denně a převážně ve vichřici, mohu doporučit. Jinak něco stabilnějšího. Dobře vyber.
Ps: U jiného distributora je odkaz na stránky výrobce, na LX 2 doporučují tři nejmenší modely, se zhruba desetinovou nosností, než je Tebou vybraný( ten má nosnost min.3000g oproti udávaným 265g u LX 2)Tedy rezerva je přes 2500g, zdá se Ti to málo??? Na Tvém místě bych se nebál ani modelu Gorillapod SLR JOBY s min.nosností 800g. Mnou používaný žebráček má nosnost min.275g a domluvíme se :-) Koukni sám http://joby.com/products/gorillapod/findmygpod/
rhinoceros
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 19. 2. 2011 11:11

Díky za další zajímavé informace.

rhinoceros rezervu u vybraného „gorilího padu“ mám z důvodu případného využití na jiný stroj. No a právě v jedné prodejně jsem byl upozorněn, že všechny modely (kromě nejvyššího - snad kovového) sice fotoaparát unesou/udrží, ale ... za určitých okolností nemusejí poskytnout oporu pro focení s delším časem atp. ... což by mně vadilo. Spoje stativu mezi kulovými částmi nejsou údajně stejně pevné a stále pevné.
Jak se však zdá z načtených informací, jev to bude opravdu výjimečný.

Jak píšeš o mobilitě a netahání sebou těžkého vybavení na procházku atp. ... ano, tak přesně vnímám stav i já. Mít pouzdro s foťákem, náhradním akumulátorem a případně kartou. A někde zavěšen nepřekážející stativ ...

-- 27. 2. 2011 13:10 --

Ahoj,

předem bych chtěl poděkovat všem za cenné rady a informace. Díky.

Nakonec jsem zvolil Gorillapod SLR. Má přijatelnou velikost, vysokou mobilitu a udrží 800g, což na kompakt stačí a je tam i rezerva na něco trochu většího - pro občasné využití.

Myslím, že když bych chtěl řešit ještě něco víc, musel bych přijmout variantu se dvěma výrobky. Tudíž jeden mobilní, druhý klasika.

Vzhledem k tomu, že jsem potřeboval momentálně věc s co nejvyšší mobilitou, snad jsem vybral správně. Doufám, že výrobek vydrží a bude pár let sloužit ke spokojenosti majitele - tedy mě :-)

Jo a ještě něco ... ta rychloupínací destička s vodováhou v ceně potěšila - hodí se.
S pozdravem MgX
MgX
Návštěvník