výběr blesků pro dálkové odpalování

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod st4nley 7. 10. 2010 21:15

Ahoj, potřeboval bych poradit s výběrem blesků a příslušenství pro dálkové odpalování. Mám Canon 50D a rád bych si do terénu bral více světla. Rozpočet je cca 10 000kč. Představa je asi taková - 2 levné blesky (s manuálním nastavením?), deštníky, stativy a odpalovač + přijímače. Bazaru se samozřejmě nebráním :-)

Díky za Vaši případnou pomoc.
st4nley
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod elho_cid 8. 10. 2010 01:38

odpalovače RF602 nebo MK-RC7. čína, ale šlape.
U blesků možeš zksit čínu, ale proč, kdy v bazaru můžeš koupit starší kvalitní blesky canon, nikon, pentax, metz co skvěle šlapou.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 8. 10. 2010 06:49

ja by som cinu blesky nebral .... (prehrievanie zltnu predne sklicka, smejdy pomale dobyjanie atd atd ....) Urcite racej bazar, najlacnejsie pouzitelne blesky su podlamna vivitar, bower.

Napr vivitar 285 HV sa da na taketo uceli dobre pouzit a stoji do 100$ takze by ti to mohlo cele vist do 10 000kc ...

Co sa dialkovich opalovacov tyka tak som mal cinu a vydrzala mozno 1/2 roka .... teraz to uz neriesim kedze olympus ma dialkove odpalovanie v sebe ....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fajkusj 8. 10. 2010 13:09

Pokud uvažuješ deštníky, tak jsou odpalovače včetně držáků na deštník, odkaz je tady
http://cgi.ebay.com/Wireless-Flash-Trig ... 3f03c69042
Dobré zkušenosti mám se svícením bleskem přes přenosný wafer na normální blesky (od 40x40 po 60x60), prodávají se i u nás v ceně 1200-1400. Světlo je znatelně měkčí než deštníky a neberou tolik výkonu z blesku.
Odpalovače RF602 jsou dost spolehlivé, pracují v pásmu GHz (místo 400 Mhz jako většina), nebo také od Phottixu (doporučuji také pásmo 2.4 Ghz,viz jejich web).
Levné blesky - na ebay jsou blesky bez automatiky, ale manuálně lze nastavovat výkon. Mám na mylsi Youngnuo YN462-II. Podle testů je rychlost nabíjení srovnatelná se značkovými a má i zvukovou signalizaci. Podrobnější popis a porovnání (i s blesky NIkonu a Canonu) je zde
http://speedlights.net/2010/03/18/yongnuo-yn460-ii/
Zajímavé jsou k tomu blesku videa na youtube, tam je srovnání doby nabíjení se systémovými blesky - poučné.
fajkusj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 8. 10. 2010 15:32

2,4 GHz nebrat, tam jsou WiFi sítě - spousta rušení v prakticky každé budově i v okolí.

//Edit: Po diskusi s panem fajkusj uznávám, že situace na 2,4 GHz není zatím zlá a odpalovače v tomto pásmu v drtivé většině případů fungují. Podle mého názoru se ale bude jejich spolehlivost postupně zhoršovat s dalším nárůstem počtu bezdrátových sítí. Kam to dojde, to asi ví jen Bůh a svatý Václav.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod st4nley 8. 10. 2010 23:03

Pánové díky za rady, ještě asi budu muset něco prostudovat...
Pokud jde o ten odpalovač, tak s mým aktuálním rozpočtem tu bude zřejmě šunt v každém případě..., deštník mi časem taky asi někde uletí a bude potřeba vyměnit, takže bych trochu přeformuloval svůj dotaz - doporučíte nějaký konkrétní obchod (nejlépe český), kde se dá toto fotopříslušenství levně koupit? Nechce se mi teď ztrácet neúměrné množství času nad sháněním věcí, které zřějmě časem vyměním. (pocketwizard :love: )
A pokud jde o blesky, máte někdo zkušenosti s blesky Nissin?

Ještě jednou díky za Váš čas.
st4nley
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MordarGrunn 9. 10. 2010 15:38

Pokiaľ nepotrebuješ TTL prenos informácii tak odpalovače odporúčam Cactus V4 (http://www.gadgetinfinity.com). S 10k czk ti o ttl asi moc nejde, ze? ;)
Sám mám tie kaktusy a za nejakých 55€ aj s dopravou to je veľmi dobrá investícia (2x príjmač, 1x vysielač). Sú to síce tiež čínske výrobky, ale o dve triedy kvalitnejšie ako Ťingťangťong odpalovače za 5,50 koruny (Mal som aj také)..... Hlavne si k tomu môžeš dokúpiť príjmačov koľko chceš (jeden extra príjmač 19€ + 4€ doprava).
Ak by si chcel aj ttl prenos informácií, tak potom asi nebude zlou voľbou Pixel Knight (set 1+1 za 118€ + 1 extra prijmac za 71€ + doprava asi 4€). Teraz dokonca vyšla nejaká nová verzia, tuším Pixel King, ale tie ešte na gadgetinfinity nemajú, takže zatiaľ neviem koľko stoja.

Čo sa dáždnikov týka, tak tam máš 100cm dáždnik za 23€ + doprava (http://www.gadgetinfinity.com/home.php?cat=332) alebo aj iné druhy dáždnikov. Sú tam aj softboxy za dobré ceny.

Čo sa stojanov na blesky týka tak rovnako ich majú na gadgetinfinity (http://www.gadgetinfinity.com/home.php?cat=325) a cena 16€ je veľmi dobrá.

Ak nechceš investovať veľa penazí za elinchrome, walimex a podobne, tak gadgetinfinity je veľmi dobrá voľba. Kvalita nie je zlá a ceny sú vinikajúce.

Ak chces ešte niečo lacnejsie (napr. dáždnik za 7€) tak skús http://www.dealextreme.com a sekcia photo/camera. Shipping máš uplne zadarmo aj keď by si zobral vec za 1€... Nevýhoda je tá, že dodacia doba je relatívne dlhá. Ja som odtial teraz zobral držiak na dáždnik a čakal som 2 a pol týždňa. Na 3D okuliare za 2€ som čakal vyše mesiaca.

Ak skombinuješ gadgetinfinity (príslušenstvo) + dealextreme (drobné príslušnestvo) + bazár (blesky) tak sa bohate zmestíš do 10k.
CPU: Intel i5 6402P 2,8GHz, MB: MSI Z170A PC MATE, RAM: Kingston HyperX Fury 16GB 2666MHz,VGA: Asus Strix GTX1060 6G, SSD: Kingston 240GB HYperX Savage, OCZ Vertex 3 64GB, HDD: 3x WD Black 3TB, PS: Zalman ZM1000 1000W, Case: Fractal Design Define S
MordarGrunn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fajkusj 11. 10. 2010 16:46

Z blesků na ebay se objevil YN 560, lze ho spouštět (světelně) systémovými blesky Nikon nebo Canon, má rychlejší nabíjení (do 3s naplno, s NiMH 1,6s) s možností power packu, má vypínatelné pípání oznamující plné nabití, ochranu proti "přehřátí", krokové nastavení vyzářeného výkonu (1/1 - 1/128), zoomovací reflektor. Cenově je teď za 1400 jeden. Uvádí směrné číslo pro ISO 100 v metrech
•28 at 24mm
•30 at 28mm
•39 at 35mm
•42 at 50mm
•50 at 70mm
•58 at 105mm
fajkusj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MordarGrunn 11. 10. 2010 17:11

To vyzera celkom dobre, ked to potrebuje niekto ako zalohu alebo ake off camera flash tak preco nie, a za tu cenu je to super. Hlavne sa mi paci ta funkcia pipnutia ked je blesk nabity. Taka prkotina a na orig. canon bleskoch za neporovnatelne viac penazi to nie je.
CPU: Intel i5 6402P 2,8GHz, MB: MSI Z170A PC MATE, RAM: Kingston HyperX Fury 16GB 2666MHz,VGA: Asus Strix GTX1060 6G, SSD: Kingston 240GB HYperX Savage, OCZ Vertex 3 64GB, HDD: 3x WD Black 3TB, PS: Zalman ZM1000 1000W, Case: Fractal Design Define S
MordarGrunn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod st4nley 11. 10. 2010 23:05

tak nakonec jsem díky Vašim doporučením vybral odpalovač RF 602 a k tomu i blesky od stejné firmy - konkrétně YN 560 a YN 460 II. Ještě jednou díky za rady a časem postnu, jestli yongnuo nezklamaly
st4nley
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tristig 1. 11. 2010 15:02

st4nley píše:tak nakonec jsem díky Vašim doporučením vybral odpalovač RF 602 a k tomu i blesky od stejné firmy - konkrétně YN 560 a YN 460 II. Ještě jednou díky za rady a časem postnu, jestli yongnuo nezklamaly

Ahoj, můžeš už sdělit nějaké zkušenosti, také koketuji s myšlenkou pořízení nějakého YN.
Tristig
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod st4nley 2. 11. 2010 14:26

ještě mi bohužel nedorazily, až přijdou, tak se tady trochu rozepíšu ;-)
st4nley
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fido+ 18. 1. 2011 13:56

Kdysi jsem pouzival primitivni reseni (funkcni i dneska) a to opticke odpalovani vzdaleneho blesku (odpaloval se bleskem primo na fotaku). A to sanky na blesk pridelane na krabicku od prenosky (ke gramofonu) a uvnitr tyristor a fotodioda. Zespod pak zavit na stativ. A fungovalo to naprosto spolehlive. Jeden rusky blesk jsem takto upravil primo uvnitr a doplnil o vypinac, kterym se vzdaleny odpal zapinal.
Funkcni to je samozrejme jen se starymi typy blesku, ktere se odpaluji spojenim dvou kontaktu (stredovy kontakt a kolejnicka sanek), na kterych je relativne vysoke napeti. Pro moderni blesky by zrejme slo vyrobit neco podobne jednoducheho.
Fido+
Kolemjdoucí