Nabíjení fotoaparátu v autě/kempu?

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod michalkopecky2 20. 7. 2010 12:32

Pojedu na dlouhou dovolenou pravděpodobně bez přístupu ke klasické zásuvce. Pouze autozásuvka, stan a kemp (v něm možná zásuvky za nějaké ojro).

Jak, prosím, vyřešit nabíjení foťáku v tomto případě?

Fotoaparát: Panasonic FS3 Lumix (na jeho baterii jsem autoadaptér nenašel; jen možná něco od Hamy s nejasnými specifikacemi podporovaných baterií)
Baterie: DMW-BCE10E

Hodně dávno jsem četl na mobilmanii nebo, kde článek o tom, že existuje adeptér z autozásuvky 12V na 240V. Ten se mi nepodařilo dohledat a z výsledků v Googlu taky moc moudrý nejsem.

Také jsem četl, že v západních kempech jsou nějaké speciální "trojkolíkové zásuvky". Je to pravda? Pod čím hledat pro ně adaptér
michalkopecky2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Oops! 20. 7. 2010 13:11

http://www.zbozi.cz/items?q=menic%20nap ... i1&redir=1 dneska to prodávaj snad všude, i v tescu jsem to viděl. Akorát bych se vyhnul těm levnějším kouskům. Většinou utáhnou kolem 100W, tak na rychlovarnou konvici zapomeň, ale nabíječky na telefon, foto, notebook.... s přehledem bude stačit.
Oops!
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan_Tomanek 20. 7. 2010 13:18

trojkolikove zasuvky? mozna v GB ale rikas ze budes platit eurem tak pochybuju ze pojedes tam :) na zapad od nas je nemecke Shuko a francouzska norma shodna s nasi, pro jistotu bych si pribal cestovni redukci
Nikon D3 prodano -> Hasselblad 503 CX, D300 + nejaka skla, Mamiya 645, Fujifilm Neopan 100 Acros, Fujifim Velvia 50
Jan_Tomanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 7. 2010 13:19

V zásadě jsou dvě možnosti:
1) trasformovat stejnosměrných 12 V na střídavých 240 V
2) pořídit si speciální adaptery určené pro nabíjení z autozásuvky

Varianta 2) má nevýhodu ve vyšší ceně (pro každý přístroje je třeba zvlášť nabíječka). Na druhou stranu jsou menší ztráty a tedy nižší spotřeba proudu(vyplatí se hlavně, pokud auto nejezdí a jen stojí v kempu). Také se někdy stává, že si nabíječka (síťový adaptér) moc neporadí s těmi 240 V z toho měniče, četl jsem to ve fóru o počítačích, že některým notebookům tento proud nějak "nechutnal" a odmítaly na něj jet (resp. jejich adaptéry s tím neuměly "spolupracovat").

Ideální je, pokud se daný přístroj umí nabíjet přímo z USB. Pak stačí koupit jeden adapter 12 V - USB a z něj pak nabíjet všechny přístroje. Dělají se i varianty s rozbočkami (např. z jedné 12 V autozásuvky udělají dvě a k tomu ještě 2 USB porty).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 20. 7. 2010 13:55

3) elektrogenerator :-P

Narovinu povedane je lacnejsie a lepsie kupit si nahradne baterie a dat to obcas nabit v restike, McDonalde atd pocas konzumovacej ci inej prestavky .....
No pokial si tipicky cesky "pastikar" tak to nejde v tom pripade by som asi zaplatil tich "par" eur za nabijanie v autokempe (+ redukcia popripade) ako by som mal kupovat redukciu. (vijde to lacnejsie)

Osobne ked som isiel do indonezii (kde vela destinacii ani nic ako "elektriku" nepoznalo, jungla opusteni ostrov atd ...) tak som bral 3x bateriu kde kazda vydrzi cca 500 zaberov takze to je 1500 zaberov bez dobijania -_- a ked raz za cas sa naskytlo ubitovanie s elektrikov tak sup vsetko nabit .....

p.s. osobne se myslim ze ak zoberies 2-3 nahradne baterie tak dobijat nebudes musiet :-P

K zasuvke daj stat .... ale vacsina zapadu ma klasicke Euro zasuvky tzv bez koliku, nulak je rieseni na kraji cez pliesky. 95% unas predavanich elektrospotrebicov pasuje aj aj. (tzv ma jak tie pliesky na krajoch tak dieru na kolik). Opacne je vacsi problem veci zakupene v zahranici (bez dieri na kolik) nemusi ist zastrcit u nas do zasuvky.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 7. 2010 17:21

Irmo: jen doplním. Německému typu zástrčky (plíčky po stranách) se říká "schuko" (čti "šuko" :D ). Kombinovanému typu zástrčky (plíčky po stranách i díra) se říká "euroschuko" (čti "eurošuko"). Kromě UK a jejich bývalých kolonií se v celé Evropě se zástrčkou Euroschuko připojíš.

Ještě je jedna možnost - solární nabíječka. Ale nemám s tím zkušenost, nevím, jak moc je to stabilní, jestli to neničí baterie, atd.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fajkusj 20. 7. 2010 21:30

Podle zadané baterky a výrobce aparátu jsem bez potíží našel na ebay nabíječku se vstupem 220 tak taky 12 V z autobaterie. Ve specifikaci jsou podrobně uvedeny požadované vlastnosti.
http://cgi.ebay.com/Battery-Charger-Pan ... 2eae8e9179
Cena cca 4 USD. Je potřeba ještě redukci na standardní dvoukolíkovou zásuvku.
fajkusj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod legnaw 21. 7. 2010 13:23

:oboze
irmo rob s tym pravopisom nieco... je leto, stihas ucebnicu pravopisu za par dni
RC712 # RC820 # T20 # C45 # my-X5m # myV-76 # 8800Scirocco # Desire Amoled # Zelovoc-SK
legnaw
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod E-Ryc 21. 7. 2010 13:43

Invertor (to co dela 12 na 230) pouzivam dlouha leta na vsechno mozne a zatim jsem nepotkal nabijecku, co by s tim nepracovala - notebooky, tuzkovky, fotaky... Mam nejaky 150W model, jen vrtacka nebo pajecka tomu moc nechutnala, ale to v zadani nebylo ;)
E-Ryc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 7. 2010 14:12

Jak jsem nakoupil tak prodávám. Je fakt, že dříve se moc nedělaly spínané zdroje a právě ty s tím mají mít problém. Ale možná je to jen při kombinaci konkrétní invertor + konkrétní adaptér. Nejvíc si lidi stěžovali právě na ty notebooky.
Osobně mám speciální adaptér (univerzální), který mi transformuje těch 12 V na 19 V přímo pro notebook.
PatrikChrz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 21. 7. 2010 14:18

PatrikChrz - jenže dneska se dávjí spínané zdroje úplně všude! účinnost 95% je prostě fantastická. a pokud ten měič dá ~230V tak to prostě musí fakčit!! jinak k tékmatu: pokud to chceš jenom na foťák tak ti ta 100W stačí aji 10x... aspoň nebudeš tahat nic velkýho co hřeje jako kamna.
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod E-Ryc 21. 7. 2010 14:25

PatrikChrz píše:Jak jsem nakoupil tak prodávám.

Tak je mozne, ze nejlacinejsi invertory nezvladnou spicku pri pripojeni zdroje, ten muj uz ma 10 let, tak mozna se tenkrat jeste delaly poradne.

Nebo druha moznost, sporivy uzivatel koupi 70W invertor a do nej pripoji 90W zdroj od notebooku s tim, ze je tam urcite rezerva... Ale ona tam minimalne pri startu neni...
E-Ryc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 7. 2010 14:45

Problém by neměl být ve výkonu, ale v (ne)sinusovém průběhu napětí. Některé příliš chytré zdroje pro notebooky s tím prostě odmítly pracovat.
PatrikChrz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 21. 7. 2010 15:44

i kdyby byl nesinusový, tak by to nemělo vadit... u každýho zdroje je usměřňovač a za ním filtr... takže pokud ho nepřetížíš tak že nestíhá, tak by neměl být problém ani s tímto...
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod michalkopecky2 21. 7. 2010 16:30

Díky moc za tipy. Už ani nevím, pod čím jsem to předtím hledal, ale vždy mi vylezlo něco drahého za x tisíc.

Co jsem se koukal, tak si asi zajedu zítra pro tento: http://www.mironet.cz/DetailPage.asp?DPG=99420 . Snad bude stačit. Podle obrázku se nezdá ani moc velká.
michalkopecky2
Kolemjdoucí

Další stránka