od kelav 13. 2. 2010 18:54
Ahoj... nevím jestli tě tu někdo usměrní, my jsme tu fotografové a ne teoretičtí technici. Co jsem si mohl číst diskuze na konkurenčních serverch, tak ty jsi ten, kdo by nám měl dát školení v tom jak fotit testovací obrazce a počítat MTF křivky. My ostatní jsme fotografové, ať už profi, poloprofi, nebo jen amatéři, které to prostě baví (tak jako mě). Promiň, musel jsem...
K ohniskům a vykrytí blesku. Z praxe (focení parties, klubů, koncertů apod.) vím, že moje SB 600 není schopná pokrýt fotografovanou scénu pod 18mm ohniskové vzdálenosti. Prakticky... fotím-li skupinku lidí z jednoho, dvou metrů Nikkorem 16-85 na oněch 16mm, tak už mám spodek fotky dost tmavý, od 18mm je to lepší, ale pro dokonalé prosvětlení scény nastavuji na objektivu alepsoň 24mm, což je papírově začátek blesku, kde je schopný bez problémů pokrýt celou scénu.
Jinak hlava blesku vždy směruje vzhůru do stropu a na hlavě mám nasazenou vizitku jako odraznou destičku. Takhle běžně fotím.
Zkoušel jsem i nový SB 900, tam je 16mm bez problémů, dokáže to krásně vykrýt široký úhel ikdyž fotím nějaký blízký objekt (člověka) stojící přede mnou.
Bohužel blesk ti bez jakýchkoliv přídavných udělátek široký konec sigmy nevezme. Prakticky budeš mít v dolní části fotky docela "tmu".
Rozhodnutí jaký blesk koupit nechám na tobě. Sám si vystačím s SB 600 (i pro to moje focení v klubu). Samozřejmě to není jako když člověk fotí SB 900 nebo SB 800, ten nižší výkon je znát, ale když člověk ví co si může dovolit a zná svůj foťák a objektiv, tak se to dá...
www.fotovalek.cz