Blesk SB 600 nebo SB 900?

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr67 13. 2. 2010 17:45

Chystám se vyměnit svůj blesk SB 400 za něco dokonalejšího a silnějšího. V úvahu připadají tyto 2 typy blesků, konkurenční značky nechci. Pro moje účely a hlavně pořizovací cenu bych volil SB 600, ale mám jednu podmínku a sice použitelnost s širokoúhlým objektivem 10-20 mm na co možná nejširší ohnisko.
Vím, že SB 900 umožňuje nastavit až 8 mm na DX, nebýt jeho ceny a snad až přílišné komplikované obsluhy by to byla jednoznačná volba. Takže mě zajímá hlavně SB 600, u kterého jsem si v manuálu přečetl, že zvládne 14 mm pomocí širokoúhlé rozptylky, standartně je to 23 mm. Což se mi zdá málo. Už SB 400 umožňuje 18 mm bez rozptylky. Nevíte někdo, zda parametry širokoúhlosti SB 600 jsou myšleny pro DX, nebo FX? Pokryje tento blesk ohnisko 10 mm na DX? Nebo až opravdu těch 23 mm (bez rozptylky.) V tomhle mám zmatek, prosím, usměrněte mně. Rád bych ušetřil a koupil SB600, ale ta spolupráce s objektivem 10-20 je mou prvořadou podmínkou.
Díky za Vaše reakce :-)
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 13. 2. 2010 18:41

tady bych volil jen podle ceny... jestli jseš ochotnej to do toho vrazit, tak určitě 900!
jinak 23mm bez rozptylky je takovej standart bych řekl (já mám 24mm)
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 13. 2. 2010 18:48

A těch 23 mm je předpokládám FX. Rovná se to cca 16 mm na DX, nebo je v tom nějaký háček?
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 13. 2. 2010 18:54

Ahoj... nevím jestli tě tu někdo usměrní, my jsme tu fotografové a ne teoretičtí technici. Co jsem si mohl číst diskuze na konkurenčních serverch, tak ty jsi ten, kdo by nám měl dát školení v tom jak fotit testovací obrazce a počítat MTF křivky. My ostatní jsme fotografové, ať už profi, poloprofi, nebo jen amatéři, které to prostě baví (tak jako mě). Promiň, musel jsem...

K ohniskům a vykrytí blesku. Z praxe (focení parties, klubů, koncertů apod.) vím, že moje SB 600 není schopná pokrýt fotografovanou scénu pod 18mm ohniskové vzdálenosti. Prakticky... fotím-li skupinku lidí z jednoho, dvou metrů Nikkorem 16-85 na oněch 16mm, tak už mám spodek fotky dost tmavý, od 18mm je to lepší, ale pro dokonalé prosvětlení scény nastavuji na objektivu alepsoň 24mm, což je papírově začátek blesku, kde je schopný bez problémů pokrýt celou scénu.

Jinak hlava blesku vždy směruje vzhůru do stropu a na hlavě mám nasazenou vizitku jako odraznou destičku. Takhle běžně fotím.
Zkoušel jsem i nový SB 900, tam je 16mm bez problémů, dokáže to krásně vykrýt široký úhel ikdyž fotím nějaký blízký objekt (člověka) stojící přede mnou.

Bohužel blesk ti bez jakýchkoliv přídavných udělátek široký konec sigmy nevezme. Prakticky budeš mít v dolní části fotky docela "tmu".

Rozhodnutí jaký blesk koupit nechám na tobě. Sám si vystačím s SB 600 (i pro to moje focení v klubu). Samozřejmě to není jako když člověk fotí SB 900 nebo SB 800, ten nižší výkon je znát, ale když člověk ví co si může dovolit a zná svůj foťák a objektiv, tak se to dá...
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 13. 2. 2010 19:05

No, tak to je škoda, tak to mi může v malých prostorách stačit SB400, který mám, ten pokryje papírově 18 mm na DX. Že by SB600 byl v tomhle horší (23 mm)?
Já myslel, že se to přepočítává na DX, tj. 23/1.5= 15.333.
Tak asi nic, protože SB900 je nechutně drahý :-( Ještě uvidím..
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dimax 14. 2. 2010 20:07

Ahoj, dal som ti na web ( http://picasaweb.google.com/dimax40/BleskNa11Mm# ) fotky na ohnisku 11 mm z SB 400 a SB 600, môžeš si pozrieť rozdiel, odfotená je biela stena z dvoch metrov. SB 900 nemám. Ja fotím málokedy s bleskom a aj to väčšinou v commander mode a na ultraširokom ohnisku som ešte ani nefotil.
dimax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 15. 2. 2010 22:34

Tak jsem se nechal napálit a koupil SB600. Šlo mi hlavně o to široké ohnisko a teď zjišťuji, že v tomhle je dokonce SB 400 lepší, i papírově. Ta by měla pokrýt ohnisko 18 mm, kdežto SB 600 začíná na 24 mm :-( Takže to nepokryje ani můj záklaďák Sigma 17-70. Žil jsem v představě, že těch 24 mm platí pro FX a že to tedy pokryje přepočítaných 16 mm na DX. Chyba lávky.. :-(
Už se mi ty mé omyly začínají prodražovat..
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 15. 2. 2010 22:43

možná jenom neumí přepočítovat ohnisko tak jak můj blesk... ale je kravina za A aby se udával úhel pokrytí pro ohnisko na APSC a za B aby to bylo tolik.... to je 24mm na FF takže když dáš manuálně 24mm na blesku tak ti to musí pokrýt i kdyby nechtělo!!
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 15. 2. 2010 23:02

kelav píše:Ahoj... nevím jestli tě tu někdo usměrní, my jsme tu fotografové a ne teoretičtí technici. Co jsem si mohl číst diskuze na konkurenčních serverch, tak ty jsi ten, kdo by nám měl dát školení v tom jak fotit testovací obrazce a počítat MTF křivky. My ostatní jsme fotografové, ať už profi, poloprofi, nebo jen amatéři, které to prostě baví (tak jako mě). Promiň, musel jsem...

K ohniskům a vykrytí blesku. Z praxe (focení parties, klubů, koncertů apod.) vím, že moje SB 600 není schopná pokrýt fotografovanou scénu pod 18mm ohniskové vzdálenosti. Prakticky... fotím-li skupinku lidí z jednoho, dvou metrů Nikkorem 16-85 na oněch 16mm, tak už mám spodek fotky dost tmavý, od 18mm je to lepší, ale pro dokonalé prosvětlení scény nastavuji na objektivu alepsoň 24mm, což je papírově začátek blesku, kde je schopný bez problémů pokrýt celou scénu.

Jinak hlava blesku vždy směruje vzhůru do stropu a na hlavě mám nasazenou vizitku jako odraznou destičku. Takhle běžně fotím.
Zkoušel jsem i nový SB 900, tam je 16mm bez problémů, dokáže to krásně vykrýt široký úhel ikdyž fotím nějaký blízký objekt (člověka) stojící přede mnou.

Bohužel blesk ti bez jakýchkoliv přídavných udělátek široký konec sigmy nevezme. Prakticky budeš mít v dolní části fotky docela "tmu".

Rozhodnutí jaký blesk koupit nechám na tobě. Sám si vystačím s SB 600 (i pro to moje focení v klubu). Samozřejmě to není jako když člověk fotí SB 900 nebo SB 800, ten nižší výkon je znát, ale když člověk ví co si může dovolit a zná svůj foťák a objektiv, tak se to dá...

Podle tohoto příspěvku je to tak, jak si myslím. Blesk sice ohnisko 17 mm pokryje, ale podle papírů by neměl. Není to tak, že by to bylo 24 mm na FX. Podle všech indicií je to DX a pro dosažení korektních výsledků bych měl pod 24 mm použít rozptylku. A to do 14 mm. 10-14 by to pokrýt nmělo vůbec :-(
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 15. 2. 2010 23:18

Ahoj, těch 24mm u SB 600 je pro fullframe. Nic se tam nepřepočítává. Na 18mm ti světlo z blesku pokryje celý snímek. Samozřejmě, že musíš mít hlavu otočenou nahoru a musíš fotit s rozptylkou. 18 mm opravdu není problém, 16mm už ano (vlastní zkušenost), a na těch 10mm zapomeň...

Popravdě tě nechápu, místo toho aby jsi fotil, tak tu koumeš manuály a technické parametry. Pokud jsi si nebyl jist, jestli ti SB 600 pokryje ohniskové vzdálenosti tvých objektivů, tak jsi měl sebrat svoje nádobíčko a dojít do prvního fotoobchodu, kde by ti jistě dovolili ozkoušet si dosah a možnosti blesku. Hned bys věděl jestli SB 600 ano, nebo ne.

Ty jsi holt velký teoretik, který by chtěl mít asi vše dokonalé, my jsme praktici, radši fotíme...
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 15. 2. 2010 23:31

Bohužel jsem se nechal přesvědčit mystifikami některých uživatelů na diskuzních forech a nybyl jsem jistoty, že udávané hodnoty rozsahu blesku jsou uvedeny pro FX a tudíž při nasazeném DX objektivu se vše přepočítává n/1.5. Takže začátek rozsahu blesku je 24/1.5=16 a pro rozptylku 14/1.5=9.33. Teď zjišťuji, že to tak není a blesk se v tomto sotva vyrovná, či spíš nevyrovná SB400, kterou jsem chtěl prodat :-(
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 16. 2. 2010 01:26

Chtěl by to tady uvést na pravou míru:
1. SB-600 nepozná DX tělo, takže ohniska na displeji se týkají FX těla, takže 24mm na displeji blesku znamená použitelnost pro 16mm objektiv na DX těle, a to napřímo.
2. S rozptylkou zvládne SB-600 14mm na FX těle, takže Sigma 10-20 naširoko (15mm crop)na DX těle nemá žádný problém.
3. Jsem asi jeden z těch "mystifikátorů", hovořím taky z vlastní zkušenosti, zbytečně tady Petra plašíte.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dimax 16. 2. 2010 16:41

Bohužial pravdu má kelav, tých 10 mm je nereálnych, čo si myslím, že je dosť jasne vidieť aj na fotkách, kt. som priložil v predchádzajúcom príspevku a rozdiel medzi SB 400 a SB 600 s rozptylkou nie je veľký, samozrejme pri blesknutí napriamo, nie odrazom, kde je už rozdiel vo výkone.
dimax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 16. 2. 2010 16:55

Takto vyzera fotka pri pouziti blesku Canon 580EXII s 8mm sklom:
http://fans.sk/gallery2/main.php?g2_vie ... alNumber=2
http://fans.sk/gallery2/main.php?g2_vie ... alNumber=2
- lepsie je dat vysoke ISO a len jemny blesk, no pouzit sa to nudzovo da:)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 16. 2. 2010 17:31

Těžko říct, co si z toho vybrat. Jirka S to myslí dobře, snaží se poradit, ale pravdu má asi fakt Kelav a já, kteří si myslíme, že blesk SB 600 pokryje maximálně 14*1.5=21 mm ohnisko s rozptylkou. Je tedy velmi slabý a i SB 400 je bohužel lepší.. :-( (18 mm papírově).
Bohužel jsem to uspěchal a vrátit to bude problém, protože to nemám přes internet a jen tak vyměnit za SB900 by znamenalo 4500 kč navíc. Kdybych si SB 900 koupil na Megafotu za 10000, mohl jsem mít klid. Takhle jsem vyloženě vyhodil peníze :-(
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Další stránka