Canon 580 EX II

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chlapcisko 6. 1. 2010 12:08

Re kozakm: :))
Re JerryFM: Milý Jerry, pozri si fotky Martina Kozáka a zistíš, že on fakt vie veľmi dobre, o čom píše.
chlapcisko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DavesMan 6. 1. 2010 13:30

player píše:Vysuvna desticka ma prakticky tentyz efekt, mozna i o chlup jeste lepsi, nez mlecna "cepicka".Staci si to vyzkouset.Oproti primemu blesku je rozdil pak znacny.Vetsi rozptyleni svetla do stran(vyuziti u sirokeho ohniska) a zmekceni svetla-stinu.

Odrazka a rozptylka jsou každá na něco úplně jiného!

Odrazná destička se používá při focení bleskem odrazem (většinou o strop). Ona totiž malou část odrazí dopředu (jakoby "malý přímý blek"). Při focení osob pak mají tyto pak v očích jiskru. Bez odrazky by oči byly takové "mrtvé".

Naopak rozptylka se používá (většinou) při focení s bleskem napřímo, aby rozptýlila světlo a nevznikaly tak ostré stíny.

Já teda osobně myslím, že ty jsi myslel tu průhlednou rozptylku a JerryFM tu bílou odrazku, neb 580EX II má oboje. Ale jelikož jsem se bavili o reportérech a pomocném blesku Metzu, je zřejmé, že na mysli byla odrazka.
Canon EOS 5D Mark II, Canon EOS 7D, EF 17-40mm f/4 L USM, EF 50mm f/1.8 II, EF-S 60mm f/2.8 USM Macro, Sigma 70-300mm APO DG Macro, Canon Speedlite 580EX II, Nikon CoolPix S51
DavesMan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TG007 6. 1. 2010 13:31

m-k: tak tady pozor narazil jsi na tezkeho profika, to nebude jednoduchy 8-D 8-D 8-D 8-)
Jinak tve fotky z Prazskeho sprintu jsou jako vzdy nadherny je videt, ze kdo umi ten umi, ale je to preci jenom pochybnost nebyly by lepsi s bleskem s dvema reflektory :-D :D :-D :tleskani Metz 58 by tomu dal tu spravnou kvalitu :lol: :lol: :lol: :lol:
Je jedno čím fotíš, důležité je jak.
TG007
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 6. 1. 2010 13:56

Ja sa skor bojim o to, aby Metz neodisiel v polovici akcii na prehriatie ;) 580EXII je skutocne spickovy blesk pre pracu a ziadna lacnejsia a zaroven lepsia alternativa sa asi neda zohnat. Druhy reflektor je dobry napad a ak si ho profici na svoju pracu vyziadaju, tak sa dostane mozno aj do profi bleskov Nikon/Canon/Sony.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 6. 1. 2010 14:00

TG007: díky, zahodím 580EX II a pořídím Metz :)

Jestli někdo víte o fotkách, kde je vidět výhoda druhého reflektoru, ideálně nějaké srovnání, tak sem s nimi, třeba je to opravdu lepší. Já osobně ale nemám přímé světlo rád, tudíž nepoužívám ani odraznou destičku...
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JerryFM 6. 1. 2010 14:44

Blesk s dvěma reflektory dělá Metz již mnoho roků, a pokud jde o kvalitu tak před 10-15 rokama neměl konkurenci ani v originálních bleskách.Měl jsem několik blesků Metz kouipených z Tuzexu a dovezených NSR.také se dvěma reflektory, ale měl malý výkon.
Samozřejmě mít možnost regulovat výkon blesku přímého a odraženého od stropu je super.
Správně vyfocený snímek bleskem , by neměl být poznat(že je focený bleskem),a to se přímým reflektorem skoro nikdy nedokáže.
Naposledy upravil JerryFM dne 6. 1. 2010 14:47, celkově upraveno 1
Canon 5D MII, Canon 24-105/4L IS ,Canon 70-200/4L IS, Canon 580EX II, Manfrotto 055CXPRO3, filtry Hoya,CF SanDisk, Kingston 16GB
JerryFM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 6. 1. 2010 14:47

Na Canonu vytáhnu odraznou destičku buď více nebo méně. Jaké to má další výhody?
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod styblík 6. 1. 2010 16:41

Dobrý den!
Mám blesky Metz 30BCT4, Metz 45CL4, Canon 580II. Metz 45 je na ručičce se 2 extenzemi. Takže snad dost zkušeností. Profesionálové nebudou požadovat 2 extenze protože je nepotřebují, pokud i Vy budete používat Ca 580II v plném rozsahu jeho možností tak je také nepotřebujete. Canon má automatiku E-TTL 2, kde exponuje blesk na popředí a "tělo" na pozadí. Takže máte např krásně osvětlenou skupinu lidí v popředí a osvětlení pozadí splývá s popředím - je vysvětlené. Vtip je v tom, že fotoaparát exponuje na pozadí. Jediná nevýhoda je, expoziční časy jsou také třeba jen 1/10 sec., to se musí uhlídat. Pár foto jsem tak roztřásl.
Samozřejmě malé kompenzace osvětlení budou asi nutné na těle fotoaparátu provést. Toto mají profíci plně zmáknuto, a proto 2 extenzi nepotřebují a vůbec nikdo. Jinak mě překvapilo, že někdo koupí fleš za 10.000,- a fotí na manuál. To si mohl koupit za 2.500,- a výsledky by byly stejné. Jinak radím prostudujte si dobře manuál a budete překvapeni co lze s tímto bleskem dělat. Já bych již neměnil i když Metz s 2 extenzemi byl výborný a pokud se dokoupí příslušenství tak s ním jde na Canonu pracovat jako s Ca 580, ale to přijde tak na 5.000,- a to je zbytečné . Tak ať to šlape.
styblík
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozakm 6. 1. 2010 16:54

E-TTL II nemá nic společného s expozicí na popředí nebo pozadí. Takto (mimochodem se to nazývá fill-in blesk) se chová jakýkoli blesk (dokonce i integrovaný) v režimu priority clony. Navíc lze v C.Fn. chování změnit.

E-TTL II oproti předchůdci navíc kalkuluje se vzdáleností zaostření a vsadím se, že s novějšími SCA adaptéry to umí i Metz.

Rozdíl mezi drahým a levným bleskem je v mnoha věcech (výkon, funkce, možnost externího napájení, lepší provedení atd.). Já třeba používám drahý blesk často v manuálu, protože ho odpaluji dálkově rádiem. Překvapivé...

Zbytek příspěvku jsem nepochopil...
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JerryFM 6. 1. 2010 20:26

DavesMan píše:
player píše:Vysuvna desticka ma prakticky tentyz efekt, mozna i o chlup jeste lepsi, nez mlecna "cepicka".Staci si to vyzkouset.Oproti primemu blesku je rozdil pak znacny.Vetsi rozptyleni svetla do stran(vyuziti u sirokeho ohniska) a zmekceni svetla-stinu.

Odrazka a rozptylka jsou každá na něco úplně jiného!

Odrazná destička se používá při focení bleskem odrazem (většinou o strop). Ona totiž malou část odrazí dopředu (jakoby "malý přímý blek"). Při focení osob pak mají tyto pak v očích jiskru. Bez odrazky by oči byly takové "mrtvé".

Naopak rozptylka se používá (většinou) při focení s bleskem napřímo, aby rozptýlila světlo a nevznikaly tak ostré stíny.

Já teda osobně myslím, že ty jsi myslel tu průhlednou rozptylku a JerryFM tu bílou odrazku, neb 580EX II má oboje. Ale jelikož jsem se bavili o reportérech a pomocném blesku Metzu, je zřejmé, že na mysli byla odrazka.

Canon Speedlite 580EX II je nejvýkonnější systémový blesk od Canonu. Poskytuje vysoký výkon díky směrnému číslu 58, pracuje v režimu E-TTL, E-TTL II i TTL, k dispozici je i ruční blesk. Má obousměrně otočnou, zoomující hlavu, doplněnou výsuvnou odraznou destičkou s funkcí rozptylky. Ta zajistí rovnoměrné nasvícení až do ohniska 14mm.
Celke správně až na roptylku, která slouží na zvětšení úhlu osvitu pro focení s 14mm objektivem.Na změkčení snímku se používá PVC rozptylný nástavec , který se kupuje jako příslušenství.
Canon 5D MII, Canon 24-105/4L IS ,Canon 70-200/4L IS, Canon 580EX II, Manfrotto 055CXPRO3, filtry Hoya,CF SanDisk, Kingston 16GB
JerryFM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod decibel 6. 1. 2010 21:52

druhy reflektor je kravina to isté spraví biela kartička.. a neberie energiu hlavnému blesku...
Canon EOS 5D MkIII, 24-70/2,8L, 70-200/2,8L, 35/1,4 Sigma, 50/1,4 Sigma, 85/1,8 Canon, 100/2,8 Macro

OM-D E-M10, 14/2,5 Panasonic, 20/1,7 Panasonic, 45/1,8 Olympus, 40-150/4-5,6 Olympus, (na backup + zábava)
viacej na: http://jozefpeniak.blogspot.com/
decibel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JerryFM 6. 1. 2010 22:00

decibel píše:druhy reflektor je kravina to isté spraví biela kartička.. a neberie energiu hlavnému blesku...

Tak teť jsi vynalezl perpetum mobile :)
Tu energii kterou je potřeba osvítit destičku a která se hodně ztratí pohlcením ziskáš kde asi???
JerryFM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DavesMan 7. 1. 2010 11:20

JerryFM píše: Celke správně až na roptylku, která slouží na zvětšení úhlu osvitu pro focení s 14mm objektivem.Na změkčení snímku se používá PVC rozptylný nástavec , který se kupuje jako příslušenství.

Jo, to je pravda, na zvětšení úhlu jsem zapomněl. Ale ono je to tak trochu křížem... i ta průhledná vestavěná, kromě toho, že zvětší úhel, to světlo změkčí (stačí vyzkoušet - efekt je zcela evidentní) a naopak. I ten mléčný nástavec kromě změkčení to světlo roztáhne do širšího úhlu...
Canon EOS 5D Mark II, Canon EOS 7D, EF 17-40mm f/4 L USM, EF 50mm f/1.8 II, EF-S 60mm f/2.8 USM Macro, Sigma 70-300mm APO DG Macro, Canon Speedlite 580EX II, Nikon CoolPix S51
DavesMan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod styblík 7. 1. 2010 11:29

-kozakm
Dobrý den!
Je mi smutno. Briskní odpověď. Bohužel daleko od skutečnosti. Opět doporučuji pečlivě si přečíst návod v češtině. Případně přečíst odpovídající článek např. v Digineff.cz.
Kdyby jste pozorně četl tak se dočtete, že Metz s příslušenstvím ( citujete přesně SCA adapter)
to umí také ale s cca 5.000Kč navíc.
O odpalování blesků dálkově nebyla přece řeč, ale čistě o focení na manuelní nastavení fotoaparátu a blesku.
styblík
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JerryFM 7. 1. 2010 12:38

styblík píše:Dobrý den!
Mám blesky Metz 30BCT4, Metz 45CL4, Canon 580II. Metz 45 je na ručičce se 2 extenzemi. Takže snad dost zkušeností. Profesionálové nebudou požadovat 2 extenze protože je nepotřebují, pokud i Vy budete používat Ca 580II v plném rozsahu jeho možností tak je také nepotřebujete. Canon má automatiku E-TTL 2, kde exponuje blesk na popředí a "tělo" na pozadí. Takže máte např krásně osvětlenou skupinu lidí v popředí a osvětlení pozadí splývá s popředím - je vysvětlené. Vtip je v tom, že fotoaparát exponuje na pozadí. Jediná nevýhoda je, expoziční časy jsou také třeba jen 1/10 sec., to se musí uhlídat. Pár foto jsem tak roztřásl.
Samozřejmě malé kompenzace osvětlení budou asi nutné na těle fotoaparátu provést. Toto mají profíci plně zmáknuto, a proto 2 extenzi nepotřebují a vůbec nikdo. Jinak mě překvapilo, že někdo koupí fleš za 10.000,- a fotí na manuál. To si mohl koupit za 2.500,- a výsledky by byly stejné. Jinak radím prostudujte si dobře manuál a budete překvapeni co lze s tímto bleskem dělat. Já bych již neměnil i když Metz s 2 extenzemi byl výborný a pokud se dokoupí příslušenství tak s ním jde na Canonu pracovat jako s Ca 580, ale to přijde tak na 5.000,- a to je zbytečné . Tak ať to šlape.

Co je myšleno fotí na manuál ???Manuál nastavený na blesku, nebo manuál nastavený na foťáku???V tomto druhém případě , ale blesk stejně fotí automatikou na E-TTL II !!!
Naposledy upravil JerryFM dne 7. 1. 2010 13:00, celkově upraveno 2
JerryFM
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka