Re JerryFM: Milý Jerry, pozri si fotky Martina Kozáka a zistíš, že on fakt vie veľmi dobre, o čom píše.
Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz
player píše:Vysuvna desticka ma prakticky tentyz efekt, mozna i o chlup jeste lepsi, nez mlecna "cepicka".Staci si to vyzkouset.Oproti primemu blesku je rozdil pak znacny.Vetsi rozptyleni svetla do stran(vyuziti u sirokeho ohniska) a zmekceni svetla-stinu.
DavesMan píše:player píše:Vysuvna desticka ma prakticky tentyz efekt, mozna i o chlup jeste lepsi, nez mlecna "cepicka".Staci si to vyzkouset.Oproti primemu blesku je rozdil pak znacny.Vetsi rozptyleni svetla do stran(vyuziti u sirokeho ohniska) a zmekceni svetla-stinu.
Odrazka a rozptylka jsou každá na něco úplně jiného!
Odrazná destička se používá při focení bleskem odrazem (většinou o strop). Ona totiž malou část odrazí dopředu (jakoby "malý přímý blek"). Při focení osob pak mají tyto pak v očích jiskru. Bez odrazky by oči byly takové "mrtvé".
Naopak rozptylka se používá (většinou) při focení s bleskem napřímo, aby rozptýlila světlo a nevznikaly tak ostré stíny.
Já teda osobně myslím, že ty jsi myslel tu průhlednou rozptylku a JerryFM tu bílou odrazku, neb 580EX II má oboje. Ale jelikož jsem se bavili o reportérech a pomocném blesku Metzu, je zřejmé, že na mysli byla odrazka.
decibel píše:druhy reflektor je kravina to isté spraví biela kartička.. a neberie energiu hlavnému blesku...
JerryFM píše: Celke správně až na roptylku, která slouží na zvětšení úhlu osvitu pro focení s 14mm objektivem.Na změkčení snímku se používá PVC rozptylný nástavec , který se kupuje jako příslušenství.
styblík píše:Dobrý den!
Mám blesky Metz 30BCT4, Metz 45CL4, Canon 580II. Metz 45 je na ručičce se 2 extenzemi. Takže snad dost zkušeností. Profesionálové nebudou požadovat 2 extenze protože je nepotřebují, pokud i Vy budete používat Ca 580II v plném rozsahu jeho možností tak je také nepotřebujete. Canon má automatiku E-TTL 2, kde exponuje blesk na popředí a "tělo" na pozadí. Takže máte např krásně osvětlenou skupinu lidí v popředí a osvětlení pozadí splývá s popředím - je vysvětlené. Vtip je v tom, že fotoaparát exponuje na pozadí. Jediná nevýhoda je, expoziční časy jsou také třeba jen 1/10 sec., to se musí uhlídat. Pár foto jsem tak roztřásl.
Samozřejmě malé kompenzace osvětlení budou asi nutné na těle fotoaparátu provést. Toto mají profíci plně zmáknuto, a proto 2 extenzi nepotřebují a vůbec nikdo. Jinak mě překvapilo, že někdo koupí fleš za 10.000,- a fotí na manuál. To si mohl koupit za 2.500,- a výsledky by byly stejné. Jinak radím prostudujte si dobře manuál a budete překvapeni co lze s tímto bleskem dělat. Já bych již neměnil i když Metz s 2 extenzemi byl výborný a pokud se dokoupí příslušenství tak s ním jde na Canonu pracovat jako s Ca 580, ale to přijde tak na 5.000,- a to je zbytečné . Tak ať to šlape.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků