Metz 48 AF-1 Digital

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 30. 11. 2009 17:26

Dobrý den, měl bych dotaz na tento blesk. Jelikož si chci blesk koupit tak nevím, jestli tento, nebo radši zůstat u značky a koupit Sony HVL-42

Na metzu mě láká hlavně to, že je o 1000Kč levnější, což je pro mě hodně. Měl bych za to 2 sady baterek a ještě by zbylo.

Ale, hlavně swe chci zeptat majitelů tohoto blesku, jestli měří expozici i skrze ADI, jestli měří korektně, jestli měří korektně přes TTL (s předbleskem?) a jak se s ním fotí na slunci. No a ještě otázečka, jak dlouho se nabíjí záblesk na plný výkon a kolik vydrží baterky (plus jejich typ). Budu používat na sony A200. Zajímají mě spíš praktické zkušenosti

no a ještě jak se sním ostří, jestli promítne mřížku nebo je AF aktivní?
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 1. 12. 2009 21:29

nikdo nic?
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tom.as 1. 12. 2009 22:02

Tenhle blesk mám, ale ve verzi pro Olympus. Jestli ti to nevadí, tak se klidně ptej.
tom.as
Návštěvník

Odeslat příspěvekod maraou 1. 12. 2009 22:52

Blesk je dobry, mam ho na Pentaxu. O neco horsi ovladani, nez Pentax blesky (S novymi sonkami neumim srovnat.) Ale jinak pohoda, hodne funkci za rozumny peniz.
maraou
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 2. 12. 2009 14:54

tak otázky jsou dány, tak prosím o odpovědi i na jiných značkách
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 2. 12. 2009 15:30

Na mé D90 se blesk choval dosti nevypočitatelně, ano blýskal, fungoval, ale funkce TTL nebyla zrovna spolehlivá, jednou blesknul málo, jednou zase hodně. Vznikalo mi tak docela dost odpadu. Proto šel pryč. Pravda je, že fotím akce typu koncert, klub, diskotéka a tam je to na tyhle podmínky dost náročné na techniku.

Na druhou stranu je tenhle blesk výborný pro domácí použití, kdy máte na vše čas, a když se fotka nepovede, máte možnost vyfotit záběr znovu. Pak blesk vychází vzhledem k ceně velice výborně. Na profi focení ale prostě nemá.

+ odrazná destička
+ velice silný

- slabé LED diody (díky tomu často pomalé a nepřesné ostření)
- plastová patice
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 2. 12. 2009 16:01

no, takže radši se držet značky...
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tom.as 2. 12. 2009 16:12

Já osobně jsem spokojen velmi. Metz má krapet nepohotové ovládání, ale nejdůležitější funkce jsem přístupné rychle (korekce intenzity záblesku a přepínání TTL/manuál). Jinak funguje spolehlivě, bezdrátové řízení (na Olympusu) funguje na jedničku, líbí se mí stáhnout výkon blesku v manuálním nastavení až na 1/128, v TTL režimu +-3EV po 1/3 kroku. Za výkon určitě jednička. Mohl by mít fixaci naklopení/natočení hlavy, takhle se zamkne pouze v poloze přímo dopředu. Oproti systémovým originálům se blíží výkonově dražšímu za cenu nižší než levnější originál.
tom.as
Návštěvník

Odeslat příspěvekod runis 2. 12. 2009 17:49

Mám ho na Canon EOS 50D. Vlastním ho jenom chvilku, ale zatím to vypadá OK. Nelíbí se mi patice z plastu, ale snad to vydrží. Jinak mě na něm ještě mrzí, že ve tmě ostří (promítá mřížku na zaostření) pouze na středový bod. Takže nějaké přepínání AF bodů ve tmě je úplně zbytečné (tak nějak nevím, ale kompaktibilní by to asi měl umět). Ale ostatní v pohodě. Možná až na tu aretaci hlavy. Je opravdu jen v základní poloze a to ostatní...je takové divné. Chvilku jsem měl dojem, že to nějak lámu. Oproti tov. blesku má navíc odraznou destičku a trochu větší výkon.
runis
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Maadaf 2. 12. 2009 19:35

Funguje korekce intenzity zablesku primo na blesku i u A200? Nebo jen v menu fotaku?
Maadaf
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ggrand 2. 12. 2009 20:11

nejvetsi minus : delka horeni max. vykonu 1/125s
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Maadaf 3. 12. 2009 10:38

Jinak musim potvrdit co uz tu bylo napsany - na TTL si obcas dela co chce, preexponuje, podexponuje, diky tomu sem se naucil pouzivat manual. Korekce vykonu primo na blesku se me nepodarilo zprovoznit, musim pres menu fotaku. Kombinace A200 + Metz 48.
Maadaf
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 3. 12. 2009 12:14

Maadaf: Je to zajímavé, na mém Nikonu D90 to fungovalo bez problémů. Nevidím důvod proč by to nemělo jít u Sony. Ikdyž... všechno je možné :-)

Ggrand: Ano ta 1/125s na plný výkon je neskutečně limitující. To je extrémní nevýhoda tohoto blesku.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 3. 12. 2009 12:45

takže na slunci na ....! no asi se teda budu držet značky a koupím Sony HVL-F42
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 3. 12. 2009 16:23

SkyHawkCZ: Jasně, ve dne na plný výkon nejblejskneš nikdy. Protože Ti budou vycházet časy kratší než 1/125 vteřiny. Mě to omezovalo například i při focení v klubech, když jsem čas od času potřeboval časy kratší než 1/125 (typicky tancující skupina, gogo tanečnice apod.) V tu chvíli jsem blesk proklínal.

Zůstal jsem radši věrný bleskům od Nikonu, mám sice o chlup slabší SB 600, ale podává daleko vyrovnanější výsledky.

To bude platit určitě u pro blesky od Sony.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Další stránka