Blesk pro focení diskoték

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Anacron 10. 10. 2008 19:04

Zdravim, chtěl bych se zeptat jaký blesk by jste doporučili pro focení diskoték a podobných akcí pro Pentax K100D - čím jednodušší ovládání tím lepší. Děkuji za odpověď
Anacron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod friggo 10. 10. 2008 20:35

Žádný...
friggo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 10. 10. 2008 20:43

Tak tak. A abych byl sdílnější, blesk v takovém případě jednak dost poničí atmosféru, o rozhození už tak problematické WB nemluvě.
Ačkoli, před dávnými časy jsme pařili někde v Polsku a tam se říkalo, že "w rytmu dysko možeš wszystko". Pravopis je pochopitelně mimo ustálená pravidla, čtenáž promine.
;-) :-D
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 10. 10. 2008 20:44

...čtenář...
:hmm:
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Anacron 10. 10. 2008 22:47

To i když budu fotit lidi tak bez blesku? To musí být hrozně dlouhý čas, ne?
Anacron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 10. 10. 2008 23:03

Já bych blesk tolik neodsuzoval...ani bych v některých případech neřekl, že kazí atmosféru- bez něj totiž atmosféra nemusí být vůbec žádná... Jsou ale i jiné možnosti, např. jaký máš teď objektiv?
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Anacron 10. 10. 2008 23:31

setovou 18-55mm, 50-200mm a pevnou 55mm z Praktiky
Anacron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 10. 10. 2008 23:55

Ahoj, chlapi, jak byste chtěli fotit na diskošce portrét bez blesku? :-D Hele nevěř jim tu, mám s focením diskoték a nočních akcí dvouleté zkušenosti. Blesk co nejsilnější. Vysoký výkon využiješ tehdy, pokud fotíš naširoko davy a potřebuješ, aby ti doblesk co nejdál. Nižší výkon využiješ při focení portrétů, a pokud chceš dotvořit hezkou barevnou atmošku, tak fotíš například na vysoký výkon s hlavou otočenou dozadu, tak abys scénu nepřesvítil, ale jen doplnil, projasnil tmavý místa. Jinak pamatuj na jednu věc. Večer nikdy nemůžeš fotit s hlavou napřímo, musíš vše fotit jednom odrazem, světlo dopředu jen pomocí odrazné destičky. Jinak absolutně zničíš barevný diskotékový svět...

Jinak kapitola sama pro sebe je objektiv, jak tu někdo psal. Zde platí přímá úměra, čím světelnější, tím lepší. S objektivem, kterému začíná světelnost na F3,5 a končí třeba na F5 to nikdy nebude ono. S tím se tak akorát dobře cvakaj portréty, ale když s timhle fotíš dav, tak je pak na fotce hodně tmavých míst. Já třeba fotím davy na F2,8, portréty na F3,5 - 4. Sklo je hodně důležitý. Já když fotím třeba na tu nejnižší clonu F2,8, tak mám snímky docela měkké. Můžu si to dovolit jen díky tomu, že fotky zmenšuji na malé rozlišení. Pak se ta měkkost ztratí. Kdybych ale měl fotit snímky pro použití třeba na fotky, nebo do časopisu, tak bych musel sáhnout po velice kvalitních objektivech, které jsou velmi ostré už od nízkých clonových čísel. To ale asi všechno víš.

No, pokud jsi to dočetl až jsem tak jsi machr :-)
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod friggo 11. 10. 2008 13:00

kelav: vtip je v tom, že nebylo řečeno, o jaké fotky se má jednat - jen o focení diskoték...
Aby to pak nedopadlo jako na téhle ukázce od Pihana :D
http://www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_flash4.html

Portréty jsou samozřejmě něco jiného, ale to už je pak fuk, jestli je to na diskotéce nebo třeba ve sklepě...
friggo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 11. 10. 2008 13:20

Tak píše Pihan, přímý blesk to zabije, to je jasan. Ale pro focení diskoték, respektive všech akcí z klubů platí, externí blesk je podmínkou.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Anacron 11. 10. 2008 23:04

Měl bych ještě jeden lechce souvidející dotaz - jak se bude chovat tento blesk pro Nikon na Pentaxu? Napadá mě, že by odpálit mohl jít, ale vše bude třeba nastavovat ručně - popř je možné aby se při vyzkoušení této sestavy mohl foťák nebo blesk poškodit?
Anacron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 12. 10. 2008 12:14

Ahoj, tak nejdříve je nutný podotknout, že každý výrobce má zcela jinou patici pro blesk. Takže blesk, který je určen na Nikon, nikdy na Pentax nenasadíš. Co se té Sigmy týče, radši bych koupil origo blesk od Pentaxu. Určitě budeš s výsledky daleko víc spokojen. Já kdysi koupil pro svůj Nikon externí blesk SB 600. Časem jsem zjistil, že je pro mé focení slabý. Chtěl jsem koupit SB 800, nebo SB 900. Jenže mi bylo líto peněz, tak jsem koupil Metz 48 AF-1 (http://oehling.cz/inshop/blesky-metz/me ... 13%5D.html). Blesk je silnější, jenže komfort ovládání je úplně někde jinde, než na originálních blescích. Suma sumárům blesk blejská víc, ale výsledky nejsou zrovna moc vyrovnané. Jednou je fotka podpálená, jednou moc přepálená. Více méně pro každou scénu musím ručně upravit výkon blesku, abych docílil kýženého výsledku. To samý bude platit i pro Tebe, pokud půjdeš do blesku od výrobce z třetí strany.

Edit: Nakonec mám doma dva blesky, přičemž, pokud mi na fotkách opravdu záleží, sáhnu po osvědčeném SB 600, ačkoliv je slabší.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Anacron 12. 10. 2008 16:57

Mě jde o to, že známý má tento blesk a zájímá mě jestli mi bude fungovat alepoň odpalování blesku. Jinak děkuji za tvůj názor na blesky a za rady všech co sem napsali.
Anacron
Návštěvník