Bezdrátové odpalování více blesků SONY

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pmisak 5. 9. 2008 08:05

Zdravím,

mám SONY A100 a blesk HVL-F56AM. Při focení produktovek ve studiu, bych potřeboval kromě toho blesku, bezdrátově odpalovat ještě jeden (nasvícení z druhé strany). Pořídil jsem si starší manuální blesk + kostičku, která reaguje na záblesk jiného blesku a odpálí ten svůj. Tohle řešení ale nefunguje, protože kostka reaguje už na měřící záblesky a svůj blesk odpálí příliš brzi.

Uvažuji o koupi dalšího blesku SONY, tentokrát slabší (a levnější) HVL-F36AM. Potřeboval bych mít však jistotu, že oba blesky budou bezdrátově spolupracovat a ne se vzájemně rušit.

Nemáte někdo s tímto zkušenost? Nebo radu jaký jiný blesk dokoupit - i od jiného výrobce?

Díky, Pavel..
pmisak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jirka.ps 5. 9. 2008 12:37

Mám také Sony A100 a k tomu ještě původní blesk Minolta, totožný s bleskem HVL-F36AM. Bezdrátové odpalování funguje bez problémů. Odpaluje se vestavěným bleskem. K tomu jsem zkoušel ještě blesk Sigma EF-530DG Super a taky všechno fungovalo.
Honda Civic 1.6 > Audi A4 1.8T Quattro > Toyota RAV4 2.0 > Suzuki Grand Vitara
Canon Ixus 300 > Konica-Minolta Z5 > Konica-Minolta 5D > Sony Alpha A100 > Sony Alpha A550
jirka.ps
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pmisak 5. 9. 2008 13:05

Takze jsi jen nastavil stejny kanal a oba blesky fungovaly bez problemu?
pmisak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jirka.ps 5. 9. 2008 13:44

Ano. To jsem ale jenom zkusil, že to odpaluje a už jsem se s tím dál nehrál. Bohužel teď mám zrovna blesk Sigma v servisu. Kdybych ale blesk kupoval teď, tak bych možná zauvažoval o novém blesku Metz, který má ještě pomocný blesk ze předu a nově je teď k dispozici i pro Sony.
Honda Civic 1.6 > Audi A4 1.8T Quattro > Toyota RAV4 2.0 > Suzuki Grand Vitara
Canon Ixus 300 > Konica-Minolta Z5 > Konica-Minolta 5D > Sony Alpha A100 > Sony Alpha A550
jirka.ps
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sorbus 7. 9. 2008 18:09

Řešení je velice jednoduché - namáčknout spoušť do poloviny čímž se odpálí měřící záblesk, potom
chvilku počkat než se nabije druhý blesk na kostce a domáčknout. U produktovky nic neuteče. Mám to vyzkoušené a funguje to.
sorbus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod friggo 7. 9. 2008 18:35

A on se předblesk odpaluje při namáčknutí spouště???
Spíš bych zkusil předblesky vypnout a nastavit si blesky manuálně...
friggo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pmisak 7. 9. 2008 19:16

Bohuzel, tak to nëjde. U SONY se merici zablesky odpali az po domackuni spouste. A to i v pripade uplne manualniho rezimu. A vypnout to nejde :-(
pmisak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod friggo 7. 9. 2008 20:00

Aha, tak to je blbé...:(
friggo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sorbus 8. 9. 2008 01:55

Omlouvám se, špatně jsem to napsal. Mělo tam být namáčknutí aretace expozice. U Canonu to funguje.
sorbus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sedivak-2 14. 9. 2008 15:39

Nazdar,nejsem sice fotograf,ale myslím že tenhle problém řeší zapojení na této adrese.
http://www.fancon.cz/slave-flash-trigge ... sh-en.html
Požitý procesor je možné naprogramovat tak, aby rozpoznal předzáblesky a reagoval až na hlavní záblesk.
sedivak-2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pmisak 14. 9. 2008 21:48

Diky za tip. Tohle jsem si postavil, ale bohuzel, ikdyz autor tvrdi, ze se da naprogramovat na jakykoliv pocet mericich zablesku, tak maximum jsou 3. A SONY A100 pri bezdratovem odpalovani bleskne dohromady 7x, pak teprve hlavni zablesk :-(
pmisak
Kolemjdoucí