Nabiti baterie

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod bramborkax 1. 5. 2008 22:29

No a to máš jako jenom JEDNU baterku??? :shock:

Pro normální použití je snad nezbytné mít baterky dvě (pokud bych fotil trochu intenzivněji, měl bych určitě aspoň tři). Jednu ve foťáku, druhou (plně nabitou) po ruce. Když první baterka dojde, vymění se za nabitou a vzápěti po návratu z místa fotočinu domů se strčí vybitá baterka do nabíječky...
Neoriginální baterka např. do Nikonu D50 se dá pořídit za pakatel cca 6-7 stovek...
Nikon D50 + Nikkor 18-55 + Nikkor 50/1,8 + Tamron 55-200 + Nikkor 85/1,8 + Nikkor 18-200 VR + Nikon SB-600; Canon S45
bramborkax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mart22 5. 5. 2008 15:14

Já se chci taky zeptat, jakým proudem nabíjet:
-Sanyo 1700
-GP 2500
-GP 2600
Na výběr mám 200,500,700,1000,1500,1800 mA. Mám baterky nejdřív vybít? Konkrétně nabíječka Volcraft IPC-1
NOKIA E52
Sony Cybershit DSC-HX100
mart22
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 5. 5. 2008 16:34

Na NiMH baterkách to bývá napsané, buď v mA, nebo jako násobek kapacity, nebo v procentech kapacity. Najdi to a zvol nejbližší nižsí hodnotu z těch, které umí tvá nabíječka.

Vybití jim pomáhá udržovat dobrou kondici, ale je zbytečné je vybíjet pokaždé, stačí tak jednou za pět cyklů.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mart22 5. 5. 2008 21:00

OK, ještě by mě zajímalo, zda a jak uškodí NiMH aku malý proud(200mA) a velký proud (1800A)?
jak často je dobré dát Refresh mód(opakování nabíjení a vybíjení dokud se nepřestane zvyšovat kapacita) a jakým proudem(vybíjecí je vždy 2x menší než nabíjecí)?
NOKIA E52
Sony Cybershit DSC-HX100
mart22
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 5. 5. 2008 21:28

Obecně nabíjení menším proudem je považováno za šetrnější. Aku jsou konstruovány tak, aby vydržely určitý nabíjecí proud, standardem je desetina kapacity po dobu 13-14 hodin, rychleji nabíjitelné články by to měly mít napsané na obalu. Rychlejší nabíjení akumulátory rychleji opotřebovává (hřejí), ty které jej umožňují, se jím neopotřebovávají tolik, jako kdybys rychleji nabíjel ty, které to neumožňují atd.

Je to celá věda, daly by se o tom napsat tlusté knihy a vedou se o tom sáhodlouhé diskuse, ovšem pořád mi v hlavě vrtá jedno: Stojí prodloužení životnosti sady akumulátorů v ceně řekněme čtyř stovek o 10% a tedy úspora 40 Kč (což je dnes cena jedné svačiny) za dva až tři roky za tu námahu? Nemá náš čas větší cenu, než abychom jej trávili péčí o akumulátory? Podle mě je dobré dodržovat dvě tři jednoduché poučky, abychom baterky zbytečně nezničili už za půl roku, a dál si s tím nelámat hlavu.

Po skončení životnosti tužkových NiMH je navíc dobré je nahradit akumulátory typu Eneloop nebo ekvivalenty, ty mají totiž tak malé samovybíjení, že umožňují optimum používání - přijdu z focení, stáhnu fotky do PC, dobiju baterky a jsem připraven na příště. Za největší opruz totiž považuji nutnost nabíjet baterky těsně před použitím.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jirka S 5. 5. 2008 21:44

Eneloop jsou fajn. Osobně třeba moc často nepoužívám externí blesk. Baterky jsou v nich (mám dokonce blesky dva) a když na to přijde, mám je ihned k použití bez obav z toho, že se mi akumulátorky během měsíce vybily.
Jirka S
Návštěvník

Předchozí stránka