od Pety 5. 5. 2008 21:28
Obecně nabíjení menším proudem je považováno za šetrnější. Aku jsou konstruovány tak, aby vydržely určitý nabíjecí proud, standardem je desetina kapacity po dobu 13-14 hodin, rychleji nabíjitelné články by to měly mít napsané na obalu. Rychlejší nabíjení akumulátory rychleji opotřebovává (hřejí), ty které jej umožňují, se jím neopotřebovávají tolik, jako kdybys rychleji nabíjel ty, které to neumožňují atd.
Je to celá věda, daly by se o tom napsat tlusté knihy a vedou se o tom sáhodlouhé diskuse, ovšem pořád mi v hlavě vrtá jedno: Stojí prodloužení životnosti sady akumulátorů v ceně řekněme čtyř stovek o 10% a tedy úspora 40 Kč (což je dnes cena jedné svačiny) za dva až tři roky za tu námahu? Nemá náš čas větší cenu, než abychom jej trávili péčí o akumulátory? Podle mě je dobré dodržovat dvě tři jednoduché poučky, abychom baterky zbytečně nezničili už za půl roku, a dál si s tím nelámat hlavu.
Po skončení životnosti tužkových NiMH je navíc dobré je nahradit akumulátory typu Eneloop nebo ekvivalenty, ty mají totiž tak malé samovybíjení, že umožňují optimum používání - přijdu z focení, stáhnu fotky do PC, dobiju baterky a jsem připraven na příště. Za největší opruz totiž považuji nutnost nabíjet baterky těsně před použitím.