Jaký monitor?

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod irmo 9. 4. 2008 14:00

Ako sa fotka zobrazi zalezi od nastavenia monitoru ....

Ak nastavys na sirokouhlom LCD 1024x768 pixelov tak to bude natiahnute (pripad hier ktore si casto nastavuju svoju vlastnu rozlysovacku) ak nastavys nejake prirodzene nastavenie pre sirokouhle LCD ako 1680x1050 (co je vacsinou nativna rozlysovacka 22" LCD tzv, tolko ma naozaj fyzickych pixelov) tak sa to zobrazi normalne s ciernymi pruhmi.....

LCD maju rozne typi konektor k dispozicii cez klasicke VGA az po DVD-D ci HDMI, treba spravne vybrat ;-)

6600 Geforce ma DVI vystup takze LCD musi mat DVI vstup ... co vacsina ma
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 9. 4. 2008 14:07

Petr67 píše:Ale jak je to s fotkama, vyfocenýma v 4:3? Zobrazí se správně, jen s černými pruhy po stranách? Nebo se to roztáhne na celou plochu monitoru? A fotky ze zrcadlovky by byly zobrazeny celé, bez pruhů nahoře a dole?
A ještě by mně zajímalo, jak se LCD připojují ke grafické kartě. Přes stejný konektor jako crt? Půjde mi připojit k GeForce 6600?

Ono zalezi na prohlizeci jak si ho nastavis jestli chces zobrazit fotku se zachovanim pomeru stran nebo roztahnout pres celou obrazovku i za cenu zkresleni. Kdyz zrcadlovka ma 3:2 a sirokouhly monitor napr. 16:10 tak pokud je budes chtet zobrazit bez zkresleni(roztahnuti do stran) tak logicky budes met pruhy po stranach ;-) V pripade monitoru s 4:3 nebo 5:4 budes met prozmenu pruhy nahore a dole... 17" a 19" LCD s rozlisenim 1280/1024 maji pomer stran 5:4 a ne 4:3.

LCD pripoj nejlepe pomoici DVI konektoru...
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 9. 4. 2008 14:11

Připojení - závisí na tom, jaký vstup/vstupy LCD má. Levné mají jenom analogový stejně jako CRT, lepší mají navíc i DVI (digitální). Navíc se objevují i LCD se vstupem HDMI.

Pokud si dobře vzpomínám, GeForce 6600 běžně mívaly analog + DVI. Koukni se na desku v PC zezadu, co má za konektory.
Tady máš příklad desky, která má analog (menší), DVI (větší) a S-Video (kulatý): http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=30853

Nejlepší je použít DVI - často ale musíš dokoupit kabel, někteří výrobci ho k panelům nedodávají.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mad.snowman 9. 4. 2008 14:13

Už to tu psal fanda008:
Za cca 9000 se dá sehnat Lenovo L220x - 22", Full HD 1920x1200, technologie S-PVA.
mad.snowman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 9. 4. 2008 17:41

USER47 : čo znamená TN panel?

1920 x 1200 by malo byť full WHD a nie HD, keďže to je 1920 x 1080 :D
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod USER47 9. 4. 2008 17:59

TA: Např:
http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... &Itemid=47
http://lcd-monitory.heureka.cz/radce/od ... pva-a-ips/

...ale upozorňuji, že ten článek na pctuningu je asi 3 roky starý a že dnešní TN už mnohdy rozhodně nejsou taková katastrofa, jak se z těch teoretickejch popisů může zdát.
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 9. 4. 2008 23:31

Už mám Samsung 2232 BW. První dojmy jsou skvělé, super monitor :-)
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 10. 4. 2008 07:30

Petr67 píše:Už mám Samsung 2232 BW. První dojmy jsou skvělé, super monitor :-)

Samsung v daný kategorii patří k těm lepším, nekoupils špatně, tak ať slouží.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 10. 4. 2008 08:26

TA píše:USER47 : čo znamená TN panel?

1920 x 1200 by malo byť full WHD a nie HD, keďže to je 1920 x 1080 :D

Technologie LCD panelů perfektně popisuje tento článek na serveru Svět Hardware:
http://www.svethardware.cz/art_doc-7ADDD23432464B19C12571BD002A4AC4.html
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod russianblue 10. 4. 2008 08:28

no na fotky bych se drzel osveceneho EIZA ci NECu. Hlavne S-IPS. A taky bych nezapomel na nejakou sondu, prece jen pokud to s focenim myslis vazne, tak se bez ni neobejdes :D + nejaky dobry osvetleni pracovny. Delaj se na to zarivky s vysokou chromaticnosti + elektronicky predradnik = spokojenost...
russianblue
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 10. 4. 2008 08:54

Jediné, co mu můžu zatím vytknout, je vertikální pozorovací úhel (při sledování monitoru vleže obraz rychle tmavne) a komplikovaně ovládané OSD menu, nejsem schopen se v něm orientovat. Tohle bylo na starém crt mnohem lepší. Ještě se mi zdá, že nějak moc svítí a to i při stažení jasu na minimum. A mrzí mně, že nejde zadat teplota barev v Kelvinech, jako u crt, obraz se mi zdá příliš studený. Jinak samé pozitiva, ostrý obraz, kontrast, barvy, obnovovací frekvence resp. její nepodstatnost, obrovské rozlišení a široký záběr, to co se mi teď vejde na monitor se mi dříve ani nesnilo :-)
Prostě za 6000 mi to příjde jako dobrý kup, i když to je "jen" TN.
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 10. 4. 2008 09:04

russianblue píše:no na fotky bych se drzel osveceneho EIZA ci NECu. Hlavne S-IPS. A taky bych nezapomel na nejakou sondu, prece jen pokud to s focenim myslis vazne, tak se bez ni neobejdes :D + nejaky dobry osvetleni pracovny. Delaj se na to zarivky s vysokou chromaticnosti + elektronicky predradnik = spokojenost...

u Petr67 by som povedal skorej testovanie ako fotenie ;-]

u toho samsungu by som skotroloval ci netaha do modra a ci ma rovnomerne podsvietenie (toto je najcastejsi problem samsungu ked je tam lacny TN panel)

tumas cele review takeho podrzu a jeho dosledkov .... odvtedy samsung premna skoncil :)
http://www.behardware.com/articles/667- ... rdict.html
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod russianblue 10. 4. 2008 10:32

Petr67 píše:Prostě za 6000 mi to příjde jako dobrý kup, i když to je "jen" TN.

muj osobni typ je, ze do roka a do dne budes mit na stlole neco jineho ;-)
Za 6k bych si radej poridil 2x 19" eizo. Nekdy se dostanu k starsim kouskum ze zahranici a maj nalitano jen 5k hodin :D. Obraz oproti dnesnim TN je luxusni. Pocitove bych ho popsal jako sametovy, barevne verny, proste z nej mam dobry pocit. Narozdil od ostatnich soucasnych TN s kontrastem 3000:1 atd, to trha oci :pozor dene me projde rukama tak 10 LCD a mam moznost porovnat. Nejhorsi me prijdou lestene povrchy!! Ale preju ti Peto, at ti nove LCD dlouho vydrzi :tleskani
russianblue
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 10. 4. 2008 10:40

Chtěl bych se zeptat, jak je to s širokoúhlými monitory a staršími hrami. Teď jsem zkoušel HoMaM4 a obraz byl roztáhnutý na celou plochu monitoru, tj. byl deformovaný. Nastavil jsem nejvyšší možné rozlišení (ve hře) 1280x1024, což není nativní rozlišení monitoru, vadí to moc? Je to tak, jak se domnívám, že čím větší rozlišení hra podporuje, co nejblíž k nativnímu rozlišení, bude obraz lepší a naopak? Mám velkou spoustu starších her, ale nevím jak dosáhnout toho, aby obraz nebyl deformovaný přes celou obrazovku, ale zobrazil se správně s pruhy po stranách. Jde to?
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 10. 4. 2008 10:50

Samsung mám u sebe na firmě a na fotky se moc nehodí. V porovnání s domácím zkalibrovaným EIZO S2000 je to neporovnatelný rozdíl, dělat na něm nějaké úpravy fotografií bych si netroufnul. Ale záleží na preferencích, já zas nehraju hry.
Jirka S
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka