GPS tracker/lokator na hladanie vybavy pri kradezi

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 11. 9. 2024 15:02

Tohle moc nesedí...

To oznámení o cizím AirTagu přijde až po delší době (ochrana proti stalkingu), ani náhodou ti něco nevyskočí hned, jak kolem něčeho projdeš. To by se člověk brzy zbláznil (a v USA tuplem). Takže ano, časem se to objeví, ale to formulace je zavádějící, vyznívá to jako "info hned jak iPhone zjistí AirTag".

A vlastní Airtag prostě nic sám od sebe při oddělení přehrávat nezačne, tady mi to přijde jako nějaké zmatení překladu. Jde to vyvolat, to ano, ale jinak by měla jen vyskočit notifikace (což jde dále ladit, třeba vynechat domácí lokalitu a tak.).
Musím se pro jistotu podívat, zda tam není nějaký setup, který mám potlačený, ale nezdá se mi to. Ale každopádně řešení dotazu výše je jasné - když se Airtag nechá opravdu DOMA, tak pak stačí domácí lokalitu definovat a když je zapomenut v ní, tak pak nedá notifikaci žádnou.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 11. 9. 2024 15:20

pozrel som dake videa o AirTag od CZ/SK youtuberov a preskumal nastavenia v iPhone.

-AirTag nebude pipat, ked ho necham doma a ja idem prec s mobilom, lebo mam to miesto vo vynimke v aplikacii
-AirTag nebude pipat, aj ked odidem s nim z domu aj s mobilom, ale pride mi notifikacia na mobil o "zabudnuti", kedze AirTag realne zmenil polohu a mam povolenu tu notifikaciu v aplikacii
-AirTag bude pipat - teda po dlhsej dobe (neviem ci to nema byt az 1,5h) az ked ho oznacim v aplikacii za "Strateny" a pojde okolo neho niekto s Apple ze ho detekuje a ostane pri nom dlhsie stat ? (to je ta ochrana proti stalkerom..)

...toto je pre mna take logicke vyhodnotenie, AirTag proste nebude pipat, pokial ho neoznacim za "strateny", inak by sa okolie zblaznilo, ked budu ludia s mobilmi chodit okolo AirTagov

aspon tak si myslim ze ta sranda funguje :-)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 11. 9. 2024 17:34

Mně nepípá, ale dal jsem ho do všech našich aut a synovi do peněženky a syn mi tvrdí, že mu to pípá každý den a v autě také.

Fakt je, že je to spárované na můj telefon a já nejsem v dosahu, občas sleduji polohu aut i syna.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 12. 9. 2024 18:16

A jaky to ma dosah?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 12. 9. 2024 18:19

Nekonečný.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 9. 2024 18:22

Asi tak 20 tisíc kilometrů (delší cesta už by se po zeměkouli šla z druhé strany :-)

Míněno zcela vážně - AirTag je založen na využití vlastně všech iPhonů na světě s datovým připojením, když ho zachytí, tak předají data do Apple FindMy...

Pokud byl dotaz míněn na to finální hledání po BT, tak to je podle podmínek, maximum tak 30-40m, 10-15m se pak dá čekat prakticky vždy.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 12. 9. 2024 19:16

No ptam se, protoze pemar. psal, ze obcas kontroloval polohu auta a syna a nebyl v dosahu. Tak to je ale nanic ne?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 9. 2024 19:31

Já mám trochu pochybnosti proti tomu scénáři pemara - tomuhle se právě airtag trochu vzpírá (airtag linkovaný na otce vedle mobilu syna), tady právě hraje roli i ta "antistalking" ochrana.

Jinak ale zkušenosti nejsou špatné - syn to pro příklad měl v autě a pobaveně sledoval manévry servisu (klempírna, lakovna a tak), data skoro pořád aktuální.
O výsledcích v bagáži letadel je na YT videí mračno - opět hodně spolehlivé (a aerolinky na prášky z toho, kolik totálního bordelu to odhalilo). A takhle jde pokračovat...
Není to žádný zázrak, u krádeže je to možné odhalit, to ano, ale jako obecný tracker to prostě funguje velmi dobře až výborně. A natvrdo - v této oblasti nic lepšího neexistuje, tady je alternativa od Googlu či Samsungu horší až řádově (opět je na to řada testů).
Naokraj ani alternativy pro Apple (psal jsem příklad Alza a Fixed, Alzu reálně mám) nejsou vyloženě blbé, existují navíc i jiná provedení než originál (třeba kreditka s QI nabíjením). Mají omezené to finální hledání, ale to plošné přes FindMy je originálu hodně blízko.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 12. 9. 2024 20:23

Žeby bol Smart Tag 2 od samsung rádovo horší od airtagu? Silné slová...
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 9. 2024 21:03

Landov - SmartTag od Samsung sám o sobě řádově horší určitě není, technicky je OK, v lokálním hledání po BT možná i o trochu lepší, problém je ale v celkové “hledací síti”…
Ono je prostě iPhonů aktivních v hledání podstatně více - už jsem to psal, u Applu je do toho zapojen v podstatě každý iPhone. U Googlu by teoreticky mělo být zařízení nejvíc, ale reálně je Androidů zapojen jen nepatrný zlomek, u Samsungu to taky není ideální a navíc z menší množiny. A v tomto ohledu bych se pojmu “řádově horší” fakt nebál, není to nijak velká nadsázka. Testů je opět dost a tady zkrátka Apple vede…

Do budoucna bych jako alternativě věřil spíš Googlu, oni s řešením pro tagy přišli později a co jsem zachytil, tak se snaží trochu zahýbat defaultními nastaveními Androidu (což dává šanci u zařízení více výrobců). Pokud v tom uspějí, tak by mohli situaci dost dorovnat, ale zatím zkrátka horší jsou.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 13. 9. 2024 07:58

za uspesnost vyhladania/trackovania bluetooth tagu mozu asi aj dve veci, okrem teda pohybu ludi v priestore s mobilmi
...navyky uzivatelov mobilov a nastavenie operacneho systemu

je mozne, ze uzivatelia iOS zariadeni viac pouzivaju zapnuty bluetooth a aj data, kvoli neustalemu pristupu - notifikaciam z webu/sieti/emailu a parovania so sluchatkami a hodinkami + iPhone si asi kupuju mladsi ludia, lebo kto nema tu znacku, nie je in
...ja napr. mam na Android mobile stale vypnute BT/Wifi/data, lebo sluchadla a hodinky pouzijem raz za rok a email si skontrolujem par krat za den. aspon mi vydrzi dlhsie baterka.

na iPhone SE 2022 mam tiez vsetko vypnute, z dovodu, ze je to sluzobny mobil a iba z neho volam pocas pracovnej doby.
plus ten iOS je tak naprogramovany, ze Wifi aj Bluetooth sa po chvili opat zapne, aj ked ho vypnete cez rychle menu stiahnutim prsta, toto ludia mozno ani nevedia. vypinam to priamo v menu nastaveni natvrdo.

tu skusal Apple AirTag aj Fixed a presnost a spolahlivost bola asi na rovnako. samozrejme to finalne presne vyhladanie na metre ma uz iba AirTag kvoli U1 cipu.
https://www.youtube.com/watch?v=vaN5tOu4e9Q

tu zasa testoval Samsung Galaxy SmartTag2 a pre neho je "lepsi" ako Apple, lebo v okoli ma viac Samsung mobilov - zaujimave, neviem kde presne byva, ci v Malackach na Zahori, alebo v Bratislave, ze je tam viac Samsung mobilov a maju aj zapnute BT
https://www.youtube.com/watch?v=HtA-xQ0Crx8
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 9. 2024 08:11

Je to hodně o standardním chování operačních systémů, to skutečně dělá hlavní rozdíl.

Ad Airtag srovnatelný s FIxed - ano, to potvrzuji (u mne s Alza HeroTag), to "obecné hledání" přes ostatní mobily by mělo být u third party naprosto rovnocenné, tady Apple naprosto nic nesabotuje a FindMy otevřel doopravdy. Rozdíl je až v tom "finálním hledání nablízko".
Podle mne z third party mají asi největší smysl ty "kreditky s QI akumulátorem" - viz třeba https://www.alza.cz/fixed-tag-card-s-po ... 793516.htm , protože poskytují provedení, které Apple nemá a příjemné je i odpadnutí výměn baterií. Naproti tomu ve formě přívěšku je za mne originál lepší (cena se zas tolik neliší) a zmíněný HeroTag bych si už znovu nekoupil. Sice funguje, ale prostě mi nedává proti originálu smysl.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 13. 9. 2024 08:42

toto uz nie je o tagoch, ale tiez o Apple. pozeral som oficialnu prezentaciu na AppleTV na nove produkty, pretocil som si to vyslovene na nove iPhony 16, kedze sa zaujimam o techniku vseobecne.

ze ci si nekupim novy iPhone 16Pro Max pre zmenu. ale narazil som hned na par "problemov".

Huawei P60Pro mam iba rok a som s nim velmi spokojny: rychlost a animacie systemu + ovladanie, kvalita foto snimacov a vyvazenie bielej a 2dnova vydrz baterie. viac nepotrebujem.

iPhone stavia vela na umelej inteligencii. vo foto nechcem retusovat objekty. hlavny snimac ma ale vacsi, tele snimac uz nie.
integracia AI ma nezaujima: korekcie textov nechcem, vyhladavanie v CZ/SK u nas nebude tak skoro (anglictinu ovladam,ale bol by to pre mna diskomfort).

to len tak pre zaujimavost. je mozne, ze iPhone 16Pro Max bude robit viditelne lepsie fotky (ale v prezentacii mali v bohehu nekvalitne rozostrenie a halo linky) a vacsi 6.9" LCD by sa mi zisiel, horsie vidim bez okuliarov.
uvidim, mozno si kupim ten iPhone, konkurencia bude mat tiez co ponuknut, este vacsie 1" snimace urcite.
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 9. 2024 09:01

Ono je to spíš o tom, zda nový telefon potřebuješ.
Já si například asi nový 16 pro max koupím, ale ani ne moc jako "senzační novinku", nýbrž spíš jako "rutinní obnovu po třech generacích"...
Mám 13pro, ani moc po změně netoužím, ale už mi trochu blbne Lightning konektor, což by ani nevadilo pro běžné užití (nabíjet jde přes MagSafe), ale je to nepříjemné s dronem, kde je i krátkodobý výpadek o nervy. Tak holt asi udělám obměnu. Kupovat nový iPhone každý rok je blbost a reálně to nedělá mimo influencerů a pár superfanatiků prakticky nikdo, běžně se právě mění s vynecháním dvou, často i tří generací...

Jinak s tím AI ve spojení s focením u iP16 bych to nebral úplně doslova, oni teď o AI plkají úplně všichni, ale zrovna iPhony ve focení postupují spíš konzervativněji než kdo jiný a 16 nebude rozdíl. Budou tam hezké funkce pro postrproces s AI, ale jinak bych řekl, že tam jsou změny spíš pro "tradičnější" fotografy, třeba ta oddělená spoušť spojená s dotykovou ploškou fungující jako "shift kolečko" se bude v této bublině líbit možná víc než u mladých :-)

A poznámka naokraj - já sice chci PRO, ale objektivně je možná víc změn v "běžných" 16 a 16plus. Posunuly se docela o hodně a myslím si, že mohou být pro Apple dokonce až malinko nepříjemné jistým kanibalizováním vyšší (a asi ziskovější) řady Pro, rozdíl je menší než dříve.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 13. 9. 2024 09:33

Novy mobil praveze nepotrebujem, ten co mam je ako novy, vizualne aj funkcne.
Aj ja som robil upgrade o tri generacie...z Huawei P30Pro na P60Pro (preskocil som P40Pro a P50Pro) kvoli vacsim foto snimacom a vacsiemu displayu/baterii.

Cinske znacky ma moc neoslovuju svojimi OS, ani Samsung moc nie.
Takze mi ostava Huawei a prave aj ten Apple s iOS. potom by som mohol teoreticky kupit aj Air ntb s M3 (kvoli vahe a tichu), ale nepotrebujem nateraz este ntb.
lennyl_2
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka