Fotobatoh

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 15. 10. 2023 10:55

Po mnoha letech spokojeného užívání se mi na fotobatohu z Číny rozbil zip a protože zanedlouho letím na 3 týdny do Thajska a zatím nemám zajištěnou opravu, neriskoval a koupil jsem nový.

Moje požadavky byly založené na tom, co se mi líbilo na předchozím batohu: vešlo se do něj Nikon tělo s nasazeným 500 PF a okolo se vešly 3-4 objektivy, telekonvertor a do kapes pak redukce, nabíječky a tablet. Celé se vším to mělo vážit do 8 kg.

Na prodejně jsem zkoušel jeden fotobatoh za druhým, ale nakonec byl jenom jeden, který to s jakžtakž splňoval, Lowepro ProTactic 350 AW II. Je asi o půl kila těžší, ale vejde se do něj, co potřebuji do letadla. Lowepro ProTactic BP 350 AW II vyhovuje i požadavkům většiny leteckých společností na příruční zavazadla.

Píši to, kdyby náhodou někdo řešil podobný problém.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 15. 10. 2023 10:57

Ked ide len o fotobatoh, tak je tento celkom OK. Mam ho niekde v garazi uz par rokov a nepouzivam ho. Hlavne kvoli tomu, ze absentuje miesto na aspon nejake osobne veci.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 10. 2023 11:14

Možnost volby se dost rozšíří, pokud člověk netrvá na tom, aby největší sklo bylo nasazené na těle. Což popravdě nutné není, teleobjektiv člověk až tak bleskově netahá a při akci nosím tělo s ním obvykle nějak pod paží na patřičném řemenu...
Já pro příklad jsem hodně spokojen s batohem od PeakDesign Everyday Backpack 20l. Převážím v něm mimo jiné i Oly 100-400, což je jen o cca centimetr kratší než 500PF, takže ten by se vešel taky, ale holt bez těla - je to napříč.
Výhodou naopak je to, na co neráží landov, totiž flexibilita pro využití i na jiné věci, jde to dobře separovat přepážkami, dokonce teď naposledy jsem ho vzal vyloženě jako osobní zavazadlo a OM-1 s 12-100 jen tak hodil nahoru bez jakýchkoli "fotospecialit" a přepážky nechal doma všechny. Navíc to má spousty fakt dobrých vychytávek, to je ale spíš na video než na popis v diskusi...
Ale tedy otázkou je cena, já ho měl asi před rokem za cenu dost podobnou, jako to, co píše pemar, ovšem koukal jsem, že docela hodně zdražili, dnes je základní cena 7600, což je teda dost. Při mém nákupu byl o cca 1000 levnější už v základní nabídce a ještě jsem trefil nějakou dodatečnou slevu, tak nákupu nelituji, ale tedy za tu současnou cenu bych váhal více.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 15. 10. 2023 15:17

Pouzivam aktivne 2 batohy.
1/ na kratke 1.dnove vylety (napr. vcera v Tatrach)mam Lowepro Photosport BP300 . Je lahucky (1,5kg) a zmesti sa mi do fotokomory Z8 s nasadenym Z 24-200. Taktiez nejake filtre a ofukovaci balonik. Zaroven ale aj stativ, mikina a lahka bunda + nejaky proviant a flasa s vodou, kluce, telefon... Rozmery do lietadla ako prirucna batozina
2/ na dlhsie vylety alebo viac vybavy mam Shimoda Action X30.
Batoh bez dedikovaneho miesta na osobne veci mimo fotovybavy uz nechcem.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 15. 10. 2023 16:54

Já mám vesměs osobních věcí minimum: pas, klíče, peněženku a mobil.

A protože se nepohybují na treku v Tatrách, stačí mi vesměs oblečení, které má na sobě. Vesměs nenosím ani jídlo nebo pití, tam kam chodím, bývá v dostupnosti do 30 minut.

Řeším, abych měl u sebe ty objektivy a další fotověci, které potřebuji k focení, ale ani tam nejsem nějak moc náročný, fotím s tím, co mám u sebe a kolikrát ani neměním objektivy, přizpůsobím kompozici tomu, co mám nasazené.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 15. 10. 2023 17:36

Ja realne pouzivam pomerne hodne batohu na ruzne prilezitosti, ale podobne pozadavky na jednoduchy a lehky fotobatoh by mohl splnit puvodni Lowepro BP 150 Tahoe, je prekvapive prostorny.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Viaggi 15. 10. 2023 17:45

Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 15. 10. 2023 18:07

Nevím, jestli by se tam vešel 500mm objektiv, Z9 a nějaké další 3 objektivy. Přijde mi, že vesměs máte kratší skla.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Viaggi 15. 10. 2023 19:05

Pozerám na to a problémom je výška Z9
Viaggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 10. 2023 22:20

Tohle (výšku Z9) mohu potvrdit z vlastní praxe... Pořád mám mimo OM-1 i E-M1X, což je stejně jako Z9 tělo s integrovaným gripem a z hlediska batohu je to docela děs. Řekne se, že ten grip má jen cca 5 cm navíc a že to je maličkost, ale není - ono se to najednou nikde nevejde anebo to v brašně alespoň musí být v jiné pozici než tělo bez gripu.
Tohle se musí zažít - fakt grip to posazení v brašně/batohu změní až bych řekl totálně, to není "o trochu" :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 16. 10. 2023 06:24

U mna to bol jeden z dost vaznych dovodov, preco som Z9 nechcel.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 16. 10. 2023 18:42

Úplně upřímně, mně ten grip na Z9 někdy vadí také, ale jindy by mi zase chyběl. Každopádně, když odhlédnu od té výšky, mám automaticky sestavu o půl kilogramu těžší, než jsem měl se zrcadlovkou. Takže když k tomu připočtu o půl kila těžší fotobatoh, tak mám výbavu o kilogram těžší, což ekvivalent jednoho pořádného macka (objektivu), třeba Sonnaru nebo Nikonu 14-24/2.8. To není málo !

Takže zvažuji, že do toho Thajska vezmu starý fotobatoh, který mám aktuálně v opravě (dávají nový zip). On má ještě jednu velkou výhodu, a to že nevypadá jako fotobatoh a není na něm logo žádné známe značky.

Ten nový batoh je ale o kousek větší a narval jsem do něj Nikon 105/1.4 místo Nikonu 85/1.8G, což je opticky značný upgrade.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 10. 2023 13:31

Přímo při focení je grip na delší diskusi a výsledek jak píšeš: "někdy vadí, ale jindy by zase chyběl".

Já teď spíš jen narážím na ten batoh, kde mne hodně zaskočilo, jak moc je grip cítit právě v prostoru, ono se to fakt projevuje až do extrému (na to, jak je rozdíl zdánlivě nevelký)...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 29. 10. 2023 14:20

Tak se mi vrátil starý batoh a je rozhodnuto, nový batoh bylo šlápnutí vedle, je moc těžký.
pemar.
Návštěvník