Moc bych to přemýšlení nepřeháněl. Takovýhle výběr dokáže pěkně žrát energii. V podstatě je to jednoduché.
Naprostá většina foťáku vyrobené dnes a pár let zpět fotím skvěle. Jsou mezi nimi rozdíly jak mezi značkami, tak hlavně mezi generacemi a třídami foťáku. Naprostá většina inovací směřuje k rychlosti ostření a detekcím různých subjektů. Lidí, očí, ptáků, letadel, aut.....Pak jsou různé fíčury jako skládání makro snímků, předsnímání(dokáže pořídit snímek ještě před domáčknutím spoustě), stabilizace čipu, Hi-Res shot(dokáže pomocí pohybu snímače složit snímek s vysokým rozlišením, caa.4x tolik, co má čip) atd. A pak video funkce.
Všechny moderní foťáky samozřejmě fungují stejně, jako ty starší a nikdo nemusí tyhle vymoženosti používat. I tak je to obrovský skok v kvalitě kupředu a cokoliv dnes koupíte, bude výrazně, ale opravdu výrazně lepší, jak 650D. Bude to rychlejší, bude to rychle a přesně ostřit, bude to méně šumět, a bude to mít lepší dynamický rozsah.
Takže skok kupředu to bude velký a jde o to, vybrat si něco, co mi bude dobře sloužit, co budu rád využívat a co jsem ochotný zaplatit.
Tuším, že nebudete kandidát na FF a není to žádná ostuda. Naopak. A R10 je dobrá volba pro někoho, koho focení baví, nevydělává si tím peníze a nechce v tom utratit min. 2-3 průměrné platy, do budoucna spíš víc.
Já jako hobby uživatel R6 si dovedu představit, že kdybych počkal a přecházel jsem dnes z dřívější 70D, určitě bych ji za R10, nebo dokonce za něco s m4/3 čipem vyměnil, pokud najdu adekvátní objektivy. Určitě bych se tímto směrem podíval. Já osobně FF v podstatě nevyužiju naplno, na krajinu a rodinu by mi něco jako R10, nebo nějaký OM systém stačil.