On teda mimochodem Panasonic S5 má AF ve většině ohledů lepší než RP a nijak moc neztrácí ani na Z5 či Z6… Pozor na to - absence PDAF je limit, omílaný v každé recenzi, ale třeba detekce postav atd. je v podstatě stejná jako u novějších těl a funguje hodně slušně. To DFD ostření je malér pro video (takové to “pumpování” je na videu vidět), ale u řady oborů fotek naprosto nezjistíš problém. A naopak snímač S5 je v kategorii 24mpix FF absolutní špička, možná dokonce vůbec nejlepší, absence PD bodů má i své klady (ale rozdíl proti S5II či třeba Z6(II) je jen nepatrný, není to nějak výrazné).
Podotýkám, že sám S5 mám, sice už nějakou dobu jen jako záložní tělo vedle S5II s “plnohodnotným” AF, ale ověřené mám vše zcela prakticky, žádná teorie… Zásadně lepší jsou až těla generace někde od S5II, asi i NIkon Z6II a určitě zde debatovaný EOS R8, tam už se to pozná jasně.
Popravdě ale u bazarových těl pořizovaných s tlakem na cenu bych se nad S5 zamyslel určitě, jsou často za výborné ceny…
EDIT poznámka na okraj - EF skla jdou použít i na jiné značky než Canon, sám na Panasonicu například poměrně často používám EF200/2,8L. S adaptéry pro jiné systémy to není na akční focení, ale na statičtější motivy ostří naprosto přesně, samozřejmě je v pohodě i vše kolem měření a automatiky clony atd. Dřív jsem používal i tazatelem zmíněný EF 50mm (u mne verze 1,8 STM) a tady pohoda, nyní už mám nativní sklo pro L, tak odloženo, ale zkušenosti byly také slušné.