Volba Canonu - RP, R10 nebo R50

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod oldbas 26. 5. 2025 12:54

Já už raději doma ani neříkám, že jsem něco koupil. Chvilku si s tím skoro potají hraju a pak to nějak beze slova začnu používat. Ale ne na úkor rodinného rozpočtu a na vše si poctivě našetřím.
Taky nejsem pro velký kompromis ohledně techniky, tím jsem si taky prošel a ve finále to stojí sakra víc peněz, nespočet času a zbytečného trápení.
Takže raději draze a pořádně hned, než postupně a ještě dráž s nervama v pr....
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 5. 2025 13:23

Petr_Z píše:75 000 Kč a jsem mrtvej Homolka...�

Zkus to rozpustit do delšího časovýho období :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 26. 5. 2025 14:07

Já přidám kacirskou myšlenku, že v tomto cenovém rozpětí se dá sehnat bazarovy Nikon Z5, 24-200 a treba 40mm F2 k tomu. Je to dospělý foťák, který je slabší akorát v ostření, což se projeví tak maximálně při focení sportu, jinak zvládne všechno. Objektiv pokryje drtivou většinu výletu, dovolených atp. a ta palačinka je super na nějaké momentky.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 5. 2025 14:48

Ta Z5 ale čte senzor strašně pomalu, takže elektronická závěrka bude velmi často nepoužitelná.

A pokud Z5 stojí 27 a R8 30 000,-, tak podle mě fakt není co řešit, při vší úctě k Nikonu, Z5 je srovnatelný tak s tou RP.
Naposledy upravil Davidof dne 26. 5. 2025 14:53, celkově upraveno 1
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 5. 2025 14:52

Davidof píše:Podle všeho má RP to čtení senzoru hodně pomalé a to se pak projevuje v různých artefaktech a kácejících se liniích.

Hlavně je RP ta zoufalá stará generace Canon senzorů s horším DR než MFT snímače (míněno zcela doslova, doloženo měřením). Sice fullframe, ale kvalitou to nemá s tím, co si pod FF dnes představujeme nic moc společného... První reálně slušný snímač u FF Canonu (mimo 1DX řadu) měl až EOS5DIV, což pak šlo u MILC do EOS R, s tím už se existoval klidně dá, RP je ale fakt bída. Primární je tohle, pomalost je sice taky pravda, ale za mne méně důležitá.

Jinak si taky myslím, že pro použití EF skel je asi ideál sehnat v nějaké akční ceně EOS R8, to je dobré tělo. Teda ne že by se námitky nenašly, ale za tu cenu a velmi rozumnou velikost to je fajn.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr_Z 26. 5. 2025 15:51

Když tak čtu všechny reakce tak mi vychází zase dvě rozumné varianty: R10 za třicet nebo R8 za min padesát. RP je sice FF, ale v lecčems za R8 zaostává. A R10 zase naopak díky novějšímu chipu celkem drží krok právě s RP…
Petr_Z
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 5. 2025 16:05

Dá se to tak říct :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 26. 5. 2025 18:42

Davidof píše:Ta Z5 ale čte senzor strašně pomalu, takže elektronická závěrka bude velmi často nepoužitelná.

A pokud Z5 stojí 27 a R8 30 000,-, tak podle mě fakt není co řešit, při vší úctě k Nikonu, Z5 je srovnatelný tak s tou RP.

Tam to bylo mysleno jako bazarova volba, protoze v bazaru jsou tyhle fotoaparaty dnes za cca 15k ve velmi peknem stavu, k tomu 24-200 za cca 13k a 40mm F2 za 4,5k. Ve finale pokud pominu foceni sportu, tak me opravdu moc nenapada, kde by vzhledem k zadani mohl fotak nedostacovat. Protoze realne je ten Nikon opravdu o slusny kousek lepsi tak nejak ve vsem oproti zminovanym kouskum, tu R8 neberu, to je fotoaparat realne vyznamne drazsi, protoze bazarovy ho pravdepodobne nesezenes a navic Canon nema tak idealni nabidku levnych skel v podobne kvalite.

Nikon Z5 ti nabidne telo, ktere primo vychazi z vyssi tridy, je utesnene, ma lepsi uchop a vic tlacitek, hledacek je o tridu lepsi velikosti i rozlisenim, ma IBIS, dva sloty, slusnou vydrz na baterii. V kombinace s 24-200 se tou sestavou da pokryt vetsina vyletu. Neni to sportovni fotak, ale ostreni neni taky vylozene brzda, vetsinu beznych akci to zvladne s prstem v nose, dost tomu pomohly nasledne aktualizace a pak byl i slusne pouzitelny eye-af. Navic ten snimac v Z5/Z6 se v praxi moc nelisil a je z meho pohledu dost povedeny, pruzny, nesumi, dobry dynamicky rozsah, o kus lepsi nez ty zminovane Canony. Elektronicka zaverka tady neni vyhra, ale zase na zminovana temata vidim prinos elektronicke zaverky nula, pokud to melo byt kvuli eliminaci chveni, Nikon ma prakticky vymyslene automaticke efcs.

Ty moderni aps-c Canony budou mit vic chytrych funkci, ale zdaleka to neni tak poctivy fotak.

Kazdopadne chapu, pokud by mel byt bazar no-go, jen jsem chtel nabidnout jeste jednu alternativu :)
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 5. 2025 19:01

Já netušil, že myslíš bazar.

Není to jen sport, stačí neposedné děti nebo domácí miláčci. Jasně že to vyfotíš vším, ale věř, že jakmile si zvykneš na to, že se na AF můžeš spolehnout, nechceš jít zpátky. Pokud teda fotíš ty dětičky nebo zviřátka, že jo :-)

Aby bylo jasno, ten názor vůbec nepotlačuju, jen diskutuju. Každej z nás do toho dává především svůj náhled na věc a svoje priority, tomu se nevyhnem.

Popravdě řečeno, stejnou službu jako Z5 a 24-200, nebo RP/R8 + 24-240 ti klidně udělá Sony RX 100 VII, za stejný prachy a navíc tenhle foťák můžeš mít sebou pořád.

Čistě můj názor - nešel bych do průměrnýho objektivu jen proto, abych měl za každou cenu prokryto od co nejvíc. Spíš sázím na to se trochu omezit v tom rozsahu ohniskových vzdáleností a koupit si jen kvalitní zasklení.

A samozřejmě nezapomenout na to, že fotku dělá fotograf, ale to mi doufám nikdo nevmete :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod landov 26. 5. 2025 20:34

Nuž porovnávať z5 s rx100 by som si osobne netrúfol. Výstup z 24-200 (mimochodom nadpriemerne sklo) bude, kulantne povedané inde...
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 5. 2025 20:49

Sorry, já se nechtěl nikoho dotknout. Tyhle širokorozsahový zoomy jsou ale vždycky kompromis.

Ani tady nevidím nic pěknýho, ale nikdy jsem s tím nefotil, čerpám jen z náhodných testů - např. zde

https://www.makofoto.cz/nikon/objektivy ... _200VR.htm

Máš ale asi pravdu v tom, že srovnání s tou Sony bylo trochu přehnané :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod oldbas 26. 5. 2025 20:51

Myslím, že Petr_Z si představoval situaci, že za max. 30000kč koupí tělo s redukcí a max. jedním solidním objektivem a bude dál používat objektivy, co má. A my mu tady říkáme, že ideálně se všeho zbavit a začít úplně od začátku a za úplně jiné peníze.
Za mě je to ta správná cesta. Není to zadarmo, ale bude to nový moderní funkční systém. Bazaru bych se nebránil stejně jako změny značky, pokud chce začít od začátku.
Ale např. zde https://www.paladix.cz/bazar/inzerat/ca ... 7-1-is-stm za 20 000kč RP + 24-105 a 3 baterie je do začátku velmi dobrá volba. Není to na úplně rychlé akce, ale dokoupit opět na bazaru např. RF 35mm f/1.8, bude to paráda.
Nebo pořídit redukci a dál používat jak ten Tamron 70-300, tak tu 50ku.
Měl jsem RP 2 roky a krom výdrže baterie to fotilo krásně. Dokonce mě ani nějak nelimitoval ten horší dynamický rozsah, jak se všude píše. Pokud se exponuje správně a s bezzrcadlovkou to jde krásně, není to takový problém. A hlavně se to týká pouze nižších citlivostí, od nějakých ISO 800 je to porovnatelné s ostatními FF.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 26. 5. 2025 20:55

Davidof: Co se tyka AF, souhlasim, ze moderni stroje jsou jinde a je to prijemne, na druhou stranu mi AF prijde uz skoro jako marketingove zaklinadlo a nejzasadnejsi kapitola vsech testu. Pritom uz prave stroje levelu Nikon Z5 jsou naprosto dostatecne pro hodne siroke spektrum pouziti. Ja jsem vice jak rok pouzival Nikon Z6 s F1.4, F1.8 a F2.8 teleobjektivy na foceni sportu a byl jsem celkem spokojeny. Na foceni deti a zviratek to vazne prekazka nebude, byt s modernejsim strojem bude odpad jeste o fous mensi.

Sony RX100 VII jsem v ruce nemel, ale RX100V mame doma a v porovnani se Z5 a 24-200 je mezi temi fotoaparaty jeste nekolik levelu kvality snimku, to jsou trochu jine svety. Nikdy jsem nebyl zastancem ultrazoom objektivu, ale prave Nikkor 24-200 muj pohled trochu zmenil a to jsem vyzkousel ledacos.

-- 26. 5. 2025 21:03 --

Oldbas: souhaslim, pochopil jsem to stejne. Ono to zni logicky, ze kdyz uz doma mam, tak jen neco dokoupim a bude to fungovat. Ovsem casto to je zbytecne kostrbata cesta. Nemam nic proti adaptovanym objektivum, zrovna dnes jsem koupil Zeiss 135 1.8 s A bajonetem, prakticky je to uplne blbost, ale moc pekna :). Ovsem u tech 50 1.8 a 70-300 mi to smysl dava docela maly.

Ta postovana RP z Paladixu vypada dost slusne, to by mi taky smysl davalo, ale for je v tom, ze nejaka kombinace s Nikonem Z5, Panasonicem S5 nebo Sony A7III dava vice muziky v podobnem budgetu.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 26. 5. 2025 21:09

milann88_ souhlasím, taky jsem koukal na Z6 za 16tis a Z 24-70/4 za 14tis. To je rozhodně lepší sestava, než RP.
Sony A7III ani Panasonic S5 bych kvůli AF nebral. Ale obrazově jsou super
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 5. 2025 21:30

No jo, ale za marketingové zaklínadlo se dá označit i všechno, co jsi uvedl ty ohledně výhod Z5 :-)

To racionálno, které je za tím adorováním schopného AF, je podle mě v tom, že ti to umožńuje zachytit autentické okamžiky. Že když už jsi u toho, a rozhodneš se nějakou emoci, akci, děj zachytit, tak ti to foťák nezkazí.

Oproti tomu lepší rozlišení hledáčku je zcela bezvýznamné, a dva sloty na kartu reálně taky :-)

Na tvrzení, že jsi s Z5 fotil sport a byl jsi celkem spokojený, se těžko reaguje, podle všech testů, videí a třeba záznamů chování AF je to relativně bída. Nicméně ve schopných rukách, které ty máš :-), to nemusí být znamenat že to je nepoužitelné.

Nicméně - alternativa to je, zejména pro člověka, který ten AF tak neprožívá.
Davidof
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka