Canon R8 nebo Sony A7 III

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod vanhouten 14. 1. 2025 16:03

Zdravím,

máme se ženou dilema do kterého systému jít. Nutno podotknout, že se focením neživíme, takže úplně do toho nechceme sypat vyšší desítky tisíc, ale fotky manželka používá pro propagaci školy (webovky, noviny, soc. sítě), což je hlavní důvod proč chceme FF. Aktuální setup je Canon 70D, Sigma 17-50/2,8 OS, Canon EF 50/1,8 STM a Sigma 70-200/2,8 HSM II.

Na novém foťáků občas budeme chtít použít tu 70-200. Vzhledem k tomu, že to opravdu bude jen párkrát do roka neplánujeme kvůli tomu kupovat 70-200 s novým bajonetem, takže pojede přes EF-EOS R nebo MC-11. Pokud by přes to jela i ta padesátka, tak by to bylo fajn, ale nutnost to není. K novému tělu počítáme s pořízením bazarového FF objektivu místo té Sigmy 17-50, takže pravděpodobně Tamron 28-75/2,8 (pro Sony) popř. Tamron 24-70/2,8 VC G1/G2 pro Canon s tím, že by šel přes EF-EOS R.

Ale nějak se neumíme rozhoupat co kterého systému jít. Mi osobně více líbí varianta jít do Sony, kvůli tomu, že objektiv by šel přímo bez redukce, že je zde případně větší výběr objektivů, že má Sony lehce vyšší dynamický kontrast, že má dva sloty na karty a že má stabilizovaný čip, což by byla výhoda i pro tu Sigmu 70-200/2,8. Použití té R8 mi přijde mnohem více komplikované a nějak neumím najít více výhod oproti Sony.

Co se týče foťáků, tak tam asi pro nás nebude nějaký zásadní rozdíl v kvalitě fotek, spíše hledám marně informace jak na tom bude fungovat ta 70-200 a případně ta EF 50/1,8.

Dovede někdo poradit, kdo řešil podobné dilemata, tak budu rád.

Díky
Ryzen 7 5700X + Fera3+Arctic F12 | Gigabyte B450 Aorus Elite V2 (rev 1.0) | Kingston FURY Renegade 32GB 3600MHz CL16 | Gigabyte RTX 4070 Windforce OC | WD Blue SN550 M.2 PCIe NVMe | Toshiba P300 3 TB | Corsair RM650x | Fractal Design Define XL R2
vanhouten
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 14. 1. 2025 20:14

Na Canonu většinou funguje redukce úplně v pohodě s většinou objektivů. U Sony bývá používání přes MC11 problematické.
R8 má výrazně lepší ostření a EF 50mm bude fungovat skvěle.
Ale vřele doporučuji ty nejpoužívanější objektivy pořídit nativní, bez redukce. Tam má Sony zatím obrovskou výhodu, lze jich sehnat spoustu i od jiných výrobců.
K R8 by se krásně hodil objektiv Canon RF 28-70 f/2.8 a ostatní používat přes redukci.
Ale pokud je výstup pouze web, je otázka, zda je full frame potřeba. Za mě není. 70D je vcelku stále dobrý foťák a pokud se nefotí ve vysloveně špatných podmínkách, výstup po zpracování RAWu není rozhodně špatný. Určitě ne pro web.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 15. 1. 2025 08:08

Vzhľadom k objektívom a bezproblémovej funkčnosti adaptéra by som celkom jasne bral Canon s RF 28-70/2.8
Aj keď kvôli batérii by to bol minimálne R6 :)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vanhouten 17. 1. 2025 14:01

oldbas píše:Ale pokud je výstup pouze web, je otázka, zda je full frame potřeba. Za mě není. 70D je vcelku stále dobrý foťák a pokud se nefotí ve vysloveně špatných podmínkách, výstup po zpracování RAWu není rozhodně špatný. Určitě ne pro web.

tak ona ta 70D už se trochu sype, má toho za sebou hodně a když už nový foťák tak bysme chtěli jít do FF. Není to pouze na web, ale volba padla na fullframe z důvodu i focení v horších světelných podmínkách, taky kvůli hloubky ostrosti, kdy ty reportážní fotky a občas portréty na soutěžích z FF prostě vypadají pro oko mnohem lépe než z APS-C. Na těch akcích co fotí se pohybuje občas i kolega který fotí na A7 III + 28-75 a ty fotky jsou opravdu jinde. Krom dalšího občas chodím fotit koncerty. Byť to s tou 70D většinou jde, tak občas je to dost na hraně.

Teď koukám na tu RF 28-70/2,8. Ta cena je trochu jinde než jsme chtěli dávat, ale vypadá zajímavě, rozhodně zvážíme.

oldbas píše:U Sony bývá používání přes MC11 problematické.

Každopádně přes redukci by u Sony šla jen ta Sigma, ten Canon EF 50/1,8 STM není až takový problém vyměnit za Sony 50/1,8, ten stejně používáme nejméně. U té Sigmy bych funkci s redukcí vyzkoušel předem a důkladně. Hlavní objektiv by byl nativní. Z toho důvodu se mi více zamlouvá to sony, protože nativní objektiv seženu za polovinu toho Canonového.

Ondrej Bobek píše:Aj keď kvôli batérii by to bol minimálne R6 :)

Baterie mě až tak netrápí, nefotím svatby nebo nějaké akce, kde není čas měnit baterii. Manželka ne, ale já jsem zvyklý používat bateriový grip.
Ryzen 7 5700X + Fera3+Arctic F12 | Gigabyte B450 Aorus Elite V2 (rev 1.0) | Kingston FURY Renegade 32GB 3600MHz CL16 | Gigabyte RTX 4070 Windforce OC | WD Blue SN550 M.2 PCIe NVMe | Toshiba P300 3 TB | Corsair RM650x | Fractal Design Define XL R2
vanhouten
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 17. 1. 2025 14:33

Fakt ale je, že u Canonu je EF sklo s redukcí na RF prakticky nativní - funkci s redukcí chválí vlastně všichni. Úplně se to nedá porovnat se Sony s MC11, tam je rozdíl proti originálu docela velký.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 18. 1. 2025 17:14

V každom prípade by som skočil do predajne skúsiť si tú sigmu s redukciou, ak ide o ňu.
Mám dve sigmy na Sony a7/3 cez redukciu a šlapú v poriadku, ale AF u nich nebol rýchly ani natívne. 105/2,8 a 17-35
U canonu a staršej sigmy netuším, k tomu sa nevyjadrujem.
Ak ide o rýchlosť AF, určite by som si vyskúšal, ak je možnosť.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vanhouten 21. 1. 2025 10:07

díky za rady. Beru objektiv a jedu to zkusit. Asi jsme se rozhodli pro ten Canon.
vanhouten
Návštěvník