GF 100~200mm f/5.6 R LM OIS WR - na snímku pro představu s GFX 50R na 15“ MacBooku Pro. Menším obloukem se vracím k pocitu ze sestavy X-Pro2 a XF 50~140mm f/2.8 R LM OIS WR.
Tzn. sestava není lehká a (ještě) ne moc těžká, už však není malá a (ale) zatím nepříliš mohutná - zdráhám se použít výrazu „tak akorát“ či „úplně v pohodě“. Toleranci má každý jinde.
Jde o podlouhlý objektiv, tak je kilová váha rozložena po větší ploše celkem přijatelně bez výrazného převažování dopředu. Že je třeba sestavu držet oběma rukama je bez debat. Rovněž bez debat je výhoda přídavného gripu (SmallRig) nebo jiné GFX tělo s pořádným gripem.
Dočetl jsem se, že 100~200mm není celkově ostrý, je z GF skel třeba nejhorší atd.
Jim Kasson pro dřívější testování před lety měl (jak se nedávno ukázalo) horší kus a od toho se pak odvíjely výsledky zveřejněné na jeho blogu, zároveň poskytnul „nic moc“ výstupy s 1,4x konvertorem.
Jeho závěry se pak trochu nechtěně šířily napříč diskusními fory než letos sám Jim K. provedl rešerši na základě výstupů z jiného kusu, resp. rawů, které mu někdo poskytl.
Možná si nějaký „nešťastník“ teď rve vlasy, že dal přednost GF 250/4 (o kterém však není sporu, pokud jde o kvalitu výstupu i s 1.4x TC) …
Dobré kusy 100~200mm s 1.4x konvertorem nabídnou slušné výstupy, kompromisy můžou být v rozích na delším konci. To mám vysledováno na základě příspěvků na DPreview foru. Zauvažuju dopořídit GF 1.4x TC WR někde na bazaru.
Pozitivní je, že ostrostí mezi f/8 a f/11 se shoduje s menším GF 35~70 f/4.5-5.6. Pro oba objektivy jejich „sweet spoty“. Ideální dvojka do terénu.
Další pozitivní věc - stabilizace - je účinná tak, že zvládnu ještě jakžtakž udržet čas 1/8 z ruky na delším konci. Nicméně, po 200% zvětšení na monitoru už musím připustit známky pohybové neostrosti, které se dají ale běžnými úpravami kompenzovat. Od 1/15 a výše to už je s „přehledem“. Stabilizace překvapuje minimální hlučností (narozdíl třeba od "řvouna" v XF 50~140mm). V hledáčku poskytne i příjemné zklidnění na dlouhém konci.
Potěší třeba i to, že změna ohnisek se děje uvnitř tubusu bez vysouvání směrem ven a zpět.
Naopak mi moc nesedí volnější vůle zoom prstence - k nechtěným změnám ohniska o 2-5 mm při běžné manipulaci dochází často - tam to chtělo trochu přidat na vůli. Na stativu to s volnější vůli zoom prstence dle mého názoru ale plus. U clonového prstence se děje přesný opak, 1/3 kroky se provádí celkem obtížně - čas ukáže jestli to třeba „povolí“.
Nasazovací sluneční clona je velká, ač z plastu, tak docela těžká - a trochu se viklá po nasazení na objektiv. Stativová objímka je dle očekávání kvalitní, ač na celkové váze přidá. Nicméně, není kompatibilní s Gitzo hlavou - třeba nasadit destičku od Gitza. Nebo trvale užívat RRS/SmallRig grip s arca-swiss uchycením. Bez clony i objímky je znát, že sestava je o něco lehčí. Záleží na tom, jak se se sestavou v rukách pracuje.
S 50R tělem jsem v rámci svižnosti ostření na AF-S nečekal zázraky a tak je příjemným překvapením, že sestava (obojí s posl. firmware) nabídne uspokojivé ostření za dobrého světla bez „ztráty kytičky“ a nebylo nutno napříklaf přepínat af limiter od 5 m do nekonečna. V šeru jsem to nezkoušel, ale čekám dýchavičnost, možná i špatné zaostření. Obecně ale výstupy 100% úspěšné, tedy aspoň to tak vidím na 100% zobrazeních.
Už jsem to naznačil v minulém příspěvku. Za zaváděcí cenu se to nevyplatí, za akční ceny v e-shopech z poslední doby to pořád je drahé. Pořídit to z bazaru za aktuální částky (MPB) je také se skřípěním zubů. Nabídka pod „třicítku“ už ale stojí pro vážnou úvahu. Byť z mého pohledu já tento objektiv vnímám spíše jako doplněk k občasnému použití. Pro jiné to může být s jejich čístým svědomím hlavní zoom objektiv.