"More than Full Frame ... "

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 11. 2023 14:15

Tady bych se trochu hádal - fotit s přístroji, jako M645, Pentax 645 či třeba (to mám pořád doma) Zenza Bronica ETR se samozřejmě dá i z ruky (i s digibackem). Chce to trochu jiné držení, samozřejmě se zkrátí nejdelší udržitelný čas a tak, ale popisovat to jako "stativ a MLU téměř nezbytné" bych si dovolil označit až za kravinu, to už nelze brát jen jako nadsázku.
Filmů jsem podobnými těly prohnal mraky (včetně věcí jako Velvia, kde jsme v reálném rozlišení na podobné úrovni minimálně jako u 50mpix digi) a opravdu to není problém. Digiback (také 40mpix, nejspíš zas ta Dalsa jako v 645D) jsem si také krátce zkusil a moc rozdíl to nebyl. Joooo, udržet bez rozklepání sovětský Kijev 88 byl jiný level, ale to bych si už dovolil zanedbat.

On zrovna Pentax 645 už v době filmu byl docela posun v tom, že najednou měl fotograf pocit až nečekaně hodně blízký kinofilmu - lehčí, vyšší automatika, lepší zatlumení zrcadla a tak, pozdější Mamiye (PhaseOne z nich vychází) šly stejným směrem. Za mne fakt pohodové focení, holt mu asi leckdo odvykl :-)

Dnešní MILC těla samozřejmě komfort dále zvedají, o tom není diskuse, ale zase ne že by to nešlo jinak...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 24. 11. 2023 14:27

A tu jsem si ještě vzpomněl na toto... To all lovers of CCD sensors + Always more for less + Pentax 645D opposite OM-D E-M1 (pixel shift)

Na Flickru má spousty srovnávaček, stačí sjet dolů níže: https://www.flickr.com/photos/maoby/alb ... 6717060401
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 11. 2023 14:38

Teda kde ty bereš všechny tyhle odkazy :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 24. 11. 2023 18:52

Tomas: je to moje konkretni zkusenost, s ISO moc nahoru jit neslo a casy musely byt vzdy kratsi, protoze z ruky jsem to proste neudrzel kvuli placnuti zrcadla a to si myslim, ze mam dost pevnou ruku. Docela rychle me to prestalo bavit a fotoaparat sel do sveta.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 11. 2023 22:35

Nevím, já fakt s těmi "moderními" 6x4,5 problém neměl. Vyloženě "stativové" středoformáty samozřejmě existovaly (a jako bazar pořád existují) - Mamiya RB/RZ67 je učebnicový příklad, to je fakt z ruky zlé (na ně digibacky byly také). Případně snad ještě větší extrém bylo Fuji GX680, to bylo fakt monstrum. Mimochodem Fuji na to mělo i vlastní digiback, vlastně první pokus Fuji s většími snímači, takový "praotec" GFX :-)
Jinak se ale s většinou středoformátových SLR fotit dalo i v handheld režimu - s něčím hůře, s něčím lépe, ale prostě to šlo. Podle mne asi nejlepší v tomto byl (a vlastně pořád je) skutečně Pentax 645, jak filmový, tak digitály D a Z, tam ergonomie, ale i třeba příjemnost chodu zrcadla je nejlepší (můj názor).
Když dám vedle něj GFX50R či S (bez IBIS), tak je hlavní klad Fuji menší váha a kompaktnost, či třeba lepší AF na čipu, ale popravdě styl focení se zas tak propastně neliší, s 645D/Z se dá fotit dost "normálně".
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 25. 11. 2023 11:25

Starší letošní recenze na X2D - Upgrading to Hasselblad X2D - What you need to know
Zajímavé je tam např. srovnání hledáčků mezi EVF od Leica SL2, OVF z H5D a EVF z X2D (celkem podařeně sejmuté iPhonem).

A tohle pro vyplnění příspěvku. :-)
HASSELBLAD 907X 50C – By tapping into its heritage, Hasselblad has created a modern classic.

Blog není moc aktuální, resp. aktivní, ale pár dobových článků s různými postřehy se tam dá najít (někdy občas vypadnou fotky...) - https://mediumformat.com/category/gear/
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 26. 11. 2023 10:01

Včera zveřejněné Alikovy praktické postřehy a foto ukázky s dvěma různými chytrými Contax 645-GFX adaptéry od Kiponu na GFX 100 II s Zeiss Planar 80/2 a Zeiss Distagon 45/2.8 ...

Kipon Baveyes Contax 645-GFX AF 0.8x Adapter Review

AGriffin_GFX100II_KiponContax645_ProdShots-4-L.jpeg
GFX 100 II, Kipon Baveyes Contax 645-GFX Zeiss Planar 80/2, Zeiss Distagon 45/2.8
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 11. 2023 11:30

K Hasselbladu X (a vlastně i V) bych přidal toto video: https://www.youtube.com/watch?v=8n_MZA1tyTs&t=7s
Je to vlastně přehled všech XCD skel pěkně na jednom místě...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 30. 11. 2023 11:22

Několik různých praktických postřehů k 100 II - je to spíše na delší čtení - větší pozornost věnuje AF.
Fujifilm GFX100 II Review – All About Perspective
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 1. 12. 2023 14:15

Hasselblad - XCD 2,5/90V

Kromě nového FW i docela pěkný nový objektiv XCD 90mm f/2.5 V (ff ekv. 71mm).

.
.
.

Na českém bazaru aktuálně je GFX 50R za cenu 35 tisíc Kč. Počet cvaků závěrky 66. V podstatě nepoužitý kus s asi komplet balením. Paladix GFX 50R
Prodejce to však podmiňuje osobním předáním v Ostravě. Původ Fujifoto.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 2. 12. 2023 19:07

Brnkačka, mno... :-)
Phase One XC Camera + Specifikace v PDF

PetaPixel: The Phase One XC is a $62,490 Fixed-Lens, Medium Format Travel Camera

.
.
.

Po asi roce jsem se konečně odhodlal k pořízení cca kilového Fujinonu GF 100~200mm F5.6 R LM OIS WR.
Jeho cenový vývoj nebyl moc zajímavý: nový 54.990 Kč > aktuální akce na e-shopu za 44.990 Kč, nedávno v rámci předchozí akce byl i za 38.990 Kč. MPB EU obvykle po přepočtu za 33-36 tisíc Kč.
Mezitím Megapixel bazar nabízel asi necelé dva měsíce zcela nový resp. nevyužitý kus za tutéž cenu 38.990 Kč (tov. zár. do 07/2024, zár. Megapixel 12 měsíců a komplet balení). Dal jsem cenovou sledovačku, aniž bych si od toho něco sliboval.
No a včera (nebo dnes ráno) se vyskytlo snížení jeho ceny na 29.990 Kč - to už začalo být zajímavé a červík v podstatě dlouho nehlodal. S ohledem na víkend a skladem v Praze budu muset vyčkat kurýra nejdříve do Út. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bosonozka 3. 12. 2023 18:51

V novém FotoVideu je porovnání špičkových fullframe vs Fujifilm GFX 100 II od Stanislava Petery. Za mě zajímavé čtení a potvrdil jsem si to, co už jsem předtím tušil.
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 6. 12. 2023 11:15

GF 100~200mm f/5.6 R LM OIS WR - na snímku pro představu s GFX 50R na 15“ MacBooku Pro. Menším obloukem se vracím k pocitu ze sestavy X-Pro2 a XF 50~140mm f/2.8 R LM OIS WR.

GF 100~200 R LM OIS WR.jpg

Tzn. sestava není lehká a (ještě) ne moc těžká, už však není malá a (ale) zatím nepříliš mohutná - zdráhám se použít výrazu „tak akorát“ či „úplně v pohodě“. Toleranci má každý jinde.
Jde o podlouhlý objektiv, tak je kilová váha rozložena po větší ploše celkem přijatelně bez výrazného převažování dopředu. Že je třeba sestavu držet oběma rukama je bez debat. Rovněž bez debat je výhoda přídavného gripu (SmallRig) nebo jiné GFX tělo s pořádným gripem.

Dočetl jsem se, že 100~200mm není celkově ostrý, je z GF skel třeba nejhorší atd.
Jim Kasson pro dřívější testování před lety měl (jak se nedávno ukázalo) horší kus a od toho se pak odvíjely výsledky zveřejněné na jeho blogu, zároveň poskytnul „nic moc“ výstupy s 1,4x konvertorem.
Jeho závěry se pak trochu nechtěně šířily napříč diskusními fory než letos sám Jim K. provedl rešerši na základě výstupů z jiného kusu, resp. rawů, které mu někdo poskytl.
Možná si nějaký „nešťastník“ teď rve vlasy, že dal přednost GF 250/4 (o kterém však není sporu, pokud jde o kvalitu výstupu i s 1.4x TC) … :-)
Dobré kusy 100~200mm s 1.4x konvertorem nabídnou slušné výstupy, kompromisy můžou být v rozích na delším konci. To mám vysledováno na základě příspěvků na DPreview foru. Zauvažuju dopořídit GF 1.4x TC WR někde na bazaru.

Pozitivní je, že ostrostí mezi f/8 a f/11 se shoduje s menším GF 35~70 f/4.5-5.6. Pro oba objektivy jejich „sweet spoty“. Ideální dvojka do terénu.

Další pozitivní věc - stabilizace - je účinná tak, že zvládnu ještě jakžtakž udržet čas 1/8 z ruky na delším konci. Nicméně, po 200% zvětšení na monitoru už musím připustit známky pohybové neostrosti, které se dají ale běžnými úpravami kompenzovat. Od 1/15 a výše to už je s „přehledem“. Stabilizace překvapuje minimální hlučností (narozdíl třeba od "řvouna" v XF 50~140mm). V hledáčku poskytne i příjemné zklidnění na dlouhém konci.

Potěší třeba i to, že změna ohnisek se děje uvnitř tubusu bez vysouvání směrem ven a zpět.

Naopak mi moc nesedí volnější vůle zoom prstence - k nechtěným změnám ohniska o 2-5 mm při běžné manipulaci dochází často - tam to chtělo trochu přidat na vůli. Na stativu to s volnější vůli zoom prstence dle mého názoru ale plus. U clonového prstence se děje přesný opak, 1/3 kroky se provádí celkem obtížně - čas ukáže jestli to třeba „povolí“.
Nasazovací sluneční clona je velká, ač z plastu, tak docela těžká - a trochu se viklá po nasazení na objektiv. Stativová objímka je dle očekávání kvalitní, ač na celkové váze přidá. Nicméně, není kompatibilní s Gitzo hlavou - třeba nasadit destičku od Gitza. Nebo trvale užívat RRS/SmallRig grip s arca-swiss uchycením. Bez clony i objímky je znát, že sestava je o něco lehčí. Záleží na tom, jak se se sestavou v rukách pracuje.

S 50R tělem jsem v rámci svižnosti ostření na AF-S nečekal zázraky a tak je příjemným překvapením, že sestava (obojí s posl. firmware) nabídne uspokojivé ostření za dobrého světla bez „ztráty kytičky“ a nebylo nutno napříklaf přepínat af limiter od 5 m do nekonečna. V šeru jsem to nezkoušel, ale čekám dýchavičnost, možná i špatné zaostření. Obecně ale výstupy 100% úspěšné, tedy aspoň to tak vidím na 100% zobrazeních.

Už jsem to naznačil v minulém příspěvku. Za zaváděcí cenu se to nevyplatí, za akční ceny v e-shopech z poslední doby to pořád je drahé. Pořídit to z bazaru za aktuální částky (MPB) je také se skřípěním zubů. Nabídka pod „třicítku“ už ale stojí pro vážnou úvahu. Byť z mého pohledu já tento objektiv vnímám spíše jako doplněk k občasnému použití. Pro jiné to může být s jejich čístým svědomím hlavní zoom objektiv.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 7. 12. 2023 18:40

wikxzen píše:Několik různých praktických postřehů k 100 II - je to spíše na delší čtení - větší pozornost věnuje AF.
Fujifilm GFX100 II Review – All About Perspective

Navazující delší shrnutí s ukázkami k Fujinon GF55 F1.7 Review.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 12. 2023 11:24

Docela zajímavé starší video porovnává GFX100S a Hasselblad X1DII - https://www.youtube.com/watch?v=nHTLOFy1Sms
V podstatě ale má to video smysl i pro další srovnání, třeba v AF je to dost po CDAF kontra PDAF, takže různé GFX50 na tom budou proti GFX100 podobně...

Je tam vidět, že řada GFX100 má opravdu výhodu v PDAF bodech, kdy AF je zkrátka trochu jinde proti X1D(II) a ostatně i jakékoli GFX50. Proti stejným přístrojům s výjimkou GFX50SII je pak bonusem i IBIS.

Plusem Hasselbladu (potvrzují i jiná videa a týká se i posledního 100 mpix X2D) je naopak barevné podání, tam je na tom opravdu hodně dobře (což neznamená, že z GFX nejde dostat dobrý výsledek, ale)...
Světelná skla 80mm taky obstála dobře u obou, ale tedy upřímně tady mi přišlo, že autor videa trochu Fuji fandil, když hodnotil oboje stejně - u Hasselbladu opravdu v rohu nevidím rozdíl proti středu na plnou díru vůbec, u Fuji ale trochu ano (pořád bez diskuse skvělý výsledek, ale přeci jen nepatrně horší).

Tak upřímně - viděl jsem srovnání tohoto druhu více a kdybych měl říct můj názor na volbu mezi Hasselblad X a GFX, tak je to hodně v rovině "rozum hodně mluví pro Fuji, srdce ale spíš pro Hasseblad" :-)
Kdyby si člověk byl jistý, že bude chtít dlouhodobě zůstat u 50mpix, tak pak by upřímně možná pro X1D(II) mluvil i rozum, cenově je bazarové tělo někdy i levnější, objektivy jsou dost podobné a jediný velký bod pro Fuji je IBIS v GFX50SII. Ve 100mpix je sice X2D naprostá bomba spíš nad Fuji, ale je zatím drahý (cca 180k v bazarech, nad 200k nový), zatímco 100mpix Fuji už padá v dobrém stavu pod 100k (nové kolem 150k), tady holt rozum zase začne silně mluvit ve prospěch Fuji :-)
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka