"More than Full Frame ... "

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 23. 11. 2023 21:45

54 x 40 mm | 44 x 33 mm | 45 x 30 mm ...
CCD/CMOS/BSI CMOS ... 40MP, 51MP, 64MP, 102MP, 151MP ...

Pentax 645, Fujifilm GFX, Hasselblad X, V a H, Leica S, Phase One XF a XT ... atd.

Volnější obecná diskusní místnost o systémech se snímači většími než full frame a objektivech.
Záměrem je "přenést" občasné debaty o středoformátu jako takovém ve Fuji sekci rovnou zde.
Účelem místnosti také není "shazovat" full frame a menší kropové systémy.

Účast zde není ničím podmíněná (a už vůbec povinná!) a nebude moderována. :-)

Určitě jsou přehlednější weby zabývající se DSLR/MILC MF, ale tento web jsem měl v historii nejblíž - základní rozdělení a popis aktuálních MF přístrojů:
https://www.captureintegration.com/medi ... at-camera/
Naposledy upravil wikxzen dne 24. 11. 2023 11:14, celkově upraveno 1
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 24. 11. 2023 07:23

Toto môže byť pekné vlákno, za mňa napíšem len toľko, že pomer strán pri fotení na výšku sa mi u týchto "väčších než FF" formátov veľmi páči :)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 11. 2023 08:00

No já v podstatě většinu mých aktuálních postřehů napsal v té diskusi u Fuji, která byla posléze podnětem pro založení tohoto vlákna...

Tak zkusím nadhodit jeden dotaz, který jsem tam nedával, neboť ve Fuji MILC vlákně by byl už hodně offtopic...
Je tu někdo, kdo alespoň v rámci vzdálenějších úvah zvažoval "opravdový středoformát", tedy něco jako 54x40 a ne pouze ten "o trochu větší kinofilm" u Fuji, Hassy X či Pentaxu?
Co jsem koukal, tak to taky už dnes není úplně mimo realitu jako třeba před pěti roky...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 11. 2023 08:55

Kdo z vás potřebuje více megapixelů a jemnější detaily/rozlišení a větší dynamický rozsah mezi stíny a světly ? Kdo z vás potřebuje ještě menší hloubku ostrosti, než má FF a světelný objektiv ? Kdo z vás potřebuje méně šumu na vysoké ISO ? Kdo z vás fotí třeba opravdu umělecké portréty pro časopisy a potřebuje jemnější detaily a ještě krémovější bokeh? Kdo z vás se chystá fotit krajinu a využije rozlišení a dynamický rozsah středoformátu pro zachycení světel, stínů a detailů? Kdo z vás využije středoformát na focení produktů? Kdo fotí převážně ve studiu?

Komu z vás zákazník zaplatí vyšší výdaje spojené se středoformátem ?

Můj dojem tady z lidí z fóra je, že tady asi nikdo, že trend jde opačným směrem, k nějakému kompaku a objektivu typu 24-200 / 5.6, tj. ke kompromisu v oblasti obrazové kvality. A já to docela chápu, nedovedu si představit, že bych vezl středoformát třeba na dovolenou do Thajska.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 24. 11. 2023 09:17

Pemar: promiň, ale takhle ta otázka absolutně nestojí. Nikon Z9 nebo MF pro amatéra je úplně to samé :)
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 11. 2023 09:55

Mimochodem "středoformát" v podobě Hasselbladu X1D/X2D se na dovolenou do Thajska poveze o poznání lépe než Z9, tělo váží polovinu (nijak moc nepřeháním)a je i menší. Sestava špičkových XCD skel na street a krajinu také vyjde proti top sklům na FF srovnatelně, ne-li lépe.
Takže zrovna od pemara s jeho výbavou je tento argument hodně úsměvný, omlouvám se :-(

Já bych spíš jako "argument" proti viděl menší univerzálnost. Středoformát i v nějaké "akčnější" formě jako GFX (třeba poslední 100II je až překvapivě svižné a s rychlým AF) pořád dává optimální smysl na věci jako krajina, street, portréty a tak. Jít s tím fotit sport či wildlife sice není principiálně nemožné, ale omezení bude strašně moc a v podstatě to už dává smysl jen ve velmi výjimečných situacích.
Jen si už dlouho říkám, jestli právě ten "kult univerzálnosti" není hlavní nemocí současného focení. Není mnohdy v podstatě daleko smysluplnější jet na dovolenou jen s X1D s dvěma skvělými skly nebo dokonce Leicou Q3 s pevným objektivem, než mít jako prioritu "univerzalitu" s MFT, APS-C či FF se snahou pokrýt maximální rozsah skel?
Jasně, pokud má někdo fakt rád WL/bird, tak není co řešit, tam holt je skel třeba více. Ale zase si nic nenalhávejme, ono se toho kolem těchto oborů spoustu nakecá a jejich "hvězdy" jsou dost vidět, ale reálně se tomu opravdu hodně věnuje relativně malá skupina lidí...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 11. 2023 10:14

milann88 píše:Pemar: promiň, ale takhle ta otázka absolutně nestojí. Nikon Z9 nebo MF pro amatéra je úplně to samé :)

Nejsem si jistý, že rozumím, co je tím myšleno.

Jestli je tím myšleno, že je to zbytečně drahá hračka ve srovnání s tím, co amatér umí / využije, tak to jako argument beru, ale i taková hračka může amatérovi zvýšit radost z focení a pokud ano, tak je podle mne vše v pořádku.

Jestli je to myšleno tak, že je to zbytečně velká nebo těžká hračka, tak to jako argument také beru, protože moje fotky třeba teď z Thajska bych nafotil ve velmi podobné kvalitě i s D500, o D850 nemluvě, WL určitě, u toho thajského boxu jsem přeci jen trochu profitoval z rychlosti snímání a AF na oko, když pro nic jiného, tak pro vyšší pohodlí při focení.

Pokud je to myšleno tak, že je to cenově nedostupné, tak to je jiné téma, off topic z oblasti sociologické a politické.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 24. 11. 2023 10:33

Myšleno je to tak, že jsme amateri a cost/benefit je stejně tak moc imaginární, že to nemá smysl řešit a je to jen o tom udělat si radost. Všechny cost/benefit analýzy na novy fotoaparát/objektiv beru dost s úsměvem.

Jsem naprosto smireny s tím, že reálný přínos GFX s pevnym sklem oproti třeba Fuji XT2 s pevným sklem, který občas nosím cestou do práce, je fakt hodně malý, ale stejně je naprostá reálně, že si udělám radost a rozbiju prasátko.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 11. 2023 10:44

Ony jsou navíc i kombinace, které prostě do klasických "škatulek" nezapadají vůbec.
Já jsem třeba v jisté době naprosto vážně přemýšlel o nějakém starším Hasselbladu H či něčem podobném s digibackem proto, že pořád leckdy fotím na klasický film a myšlenka prohazování kazety s filmem a digitálem se mi docela líbila (nejde to na všech tělech, ale najdou se dobré kombinace).
Podotýkám, že zrovna tohle mne posléze úplně pustilo a už to není na pořadu dne, píšu to jen pro ilustraci toho, že svět je pestrý a kombinací je prostě moc...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 24. 11. 2023 11:01

tomashr píše:Je tu někdo, kdo alespoň v rámci vzdálenějších úvah zvažoval "opravdový středoformát", tedy něco jako 54x40 a ne pouze ten "o trochu větší kinofilm" u Fuji, Hassy X či Pentaxu?
Co jsem koukal, tak to taky už dnes není úplně mimo realitu jako třeba před pěti roky...

Deset dvanáct let zpět zvažoval tehdejší šéf se založením nové tiskárny s graf. studiem zároveň investovat i do fotostudia s vybavením pro různé foto zakázky. Na vše byl poměrně vysoký budget i sebevědomí + možnost navázat na tehdejší dotační program EU v rámci podpory podnikání atp.
Byl jsem si tedy poslechnout a podívat na pána, který přišel prezentovat tehdejší Hasselblad, tak tam před náma vybalil H4D (to jsem si musel teď zpětně vygooglit, co bylo aktuální tehdy, H5D to určitě nebyl, ten je z r. 2014) a asi 2-3 hodiny byla samotná prezentace s ukázkama i s jednou modelkou a různými předměty pro produktivní foto.
Samotný přístroj byl tedy dost těžký do ruky a nebyl to žádný rychlík. Ještě si vzpomínám, že tomu předcházela poměrně dlouhá příprava "scény a podmínek" v polorozestavěné hale, což bylo trochu legrační.
Pak byla odpoledne druhá prezenčka s nafocenými snímky a jak to vše vypadá na počítači. Za pár dnů pán donesl i nějaké velkotisky.
Nejdřív se zvažoval nákup, později i varianty zapůjčení v rámci dlouhodobé spolupráce atp.
Samozřejmě, ze záměru investovat do fotostudia postupně sešlo. Tam už byly těžké miliony navíc.
Dá se říct, že tehdy jsem byl tomu většímu 54x40mm středoformátu asi nejblíž. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 11. 2023 11:20

Já jsem byl jednou blizko Pentaxu, když jsem viděl fotky nějakého psa a pak fotky nějaké modelky, tehdy by se mi býval Pentax vešel i do ročního fotobudgetu, ale pak převážila racionalita a zamítl jsem myšlenku paralelního k Nikonu nekompatibilního systému, to by fungovalo jen jako Leica Q, tj. jedno tělo + jeden objektiv a nikdy nic k tomu navíc a tím jsem si nebyl jistý, že bych měl tu disciplínu.

Viděl jsem mockrát skvělé fotky ze Hasselbladu, ale žádná z nich nebyla reportážní nebo momentka, což je styl, který je mi bližší, než studiové focení.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 11. 2023 11:37

Pentax koneckonců představuje první středoformátový systém na trhu, který bylo možné označit za "vcelku dostupný". Jako nové to přirozeně zadarmo nebylo, ale proti PhaseOne a Hassel byla cena nižší až propastně.
Navíc se to dobře kombinuje s filmem, sice nejsou výměnné kazety, ale celé tělo Pentax 645 či 645N není drahé a je hodně slušná kompatibilita objektivů. U Pentax 645 totiž vlastně úplně manuální skla neexistují, on měl už od první 645 objektivy s kontakty a "A polohou" clony na úrovni bajonetu KA u kinofilmu, což už bylo docela vyspělé. Takže i nejstarší MF skla na 645 umí vlastně všechna ovládat clonu atd. A při použití těchto skel se lze dostat na fakt hodně zajímavé ceny...

Co mne docela zaujalo je, že existují stále uživatelé, kteří milují starší 645D s tím, že se jim líbí charakter obrazu a barev, který leze z "tradičního" 40mpix CCD snímače od Dalsa. Nemám na to názor, jen prodávám, jak jsem koupil...
Jinak 645Z má stejný snímač jako 50mpix GFX či X1D, tam už rozdíl není.

Je docela škoda, že to Pentax(Ricoh) asi ukončil, při jejich celkem malosériovém přístupu to dávalo skoro větší smysl než jiné jejich přístroje, ale asi to nastalo. Píšu "asi" proto, že si nejsem vědom toho, že by to přímo deklaroval výrobce, info o "discontinued" šlo letos v půlce roku od prodejců, nebyl to styl jako třeba u EF-M, kde to jasně ohlásil přímo Canon.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 24. 11. 2023 11:55

Včera jsem to nemohl najít pro první příspěvek, který jsem pak stejně jen zredukoval na úvodník.
Jak si vede tehdejší 44 x 33mm CCD vs CMOS.
Pentax 645D Kodak CCD in 2023 vs GFX 50s
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 11. 2023 12:06

Hezké srovnání, v podstatě tam taky naráží na to, co jsem psal - někdo může preferovat ten charakter a barevné podání starého...
Ta stará Dalsa (podle mne to Kodak jak píše v článku není, ale to je detail) určitě víc šumí při vyšším ISO, ale popravdě zrovna u tohoto typu přístroje to vadit nemusí. Spíš může vadit menší DR...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 24. 11. 2023 13:50

Hlavně dnešní CSC MF od Fuji nebo Hass jsou použitelné i pro běžného uživatele, MF zrcadlovky k tomu měly celkem daleko. Chvíli jsem měl Phase One postavený na základu Mamyia s 40Mpix digitálními zády, moc pěkný stroj, ale pro praktické použití to chtělo prakticky vždy stativ s predsklopenim zrcadla nebo blesky na zmrazení pohybu, takže z toho udělat jednu fotku na procházce byl dost zdlouhavý proces a proto se u mě ohral jenom chvilku. V tomto ohledu jsou dnešní stroje úplně někde jinde a není problém s nimi fotit jako s běžnými fotoaparáty pro masy.
milann88
Návštěvník

Další stránka