od tomashr 10. 12. 2023 10:16
Co mne teda na grafu, který odkazuješ zaujalo - všiml sis i měření G9II (ES), tedy s elektronickou závěrkou?
Ono to totiž skoro vypadá, že pokud se použije silent shutter, tak má G9II úplně stejný problém jako GH6 s mizernými výsledky při nižších ISO, změna je ale v tom, že to hodně doladili v režimu klasické závěrky, kdy je při nižších ISO vše OK a ještě je tam bonus při ISO100 (plus 5mpix rozlišení).
Třeba u E-M1III to také měřili takto "rozdvojeně" a tam dokonce vychází elektronická závěrka proti klasické o trochu lépe. Což se mi tedy opět moc nezdá a trochu mne to utvrzuje v podezření, že měření Photons jsou dost podezřelá a pokud je někde odchylka v relaci 0,3EV, tak bych to bral s rezervou. Ale určitě tam není zlom jako je na nižších citlivostech u GH6 a G9M2(ES), ten už se žádnou chybou měření vysvětlit nedá (navíc byl reportován i z praxe).
Mně z toho celkově vychází, že z pohledu fotografa (video nechávám stranou) by G9II mohl být opravdu plusem pro obory typu krajiny či architektury s klasickou závěrkou , tam by proti starším MFT (ať už NMOS 20mpix anebo 20mpix stacked u OM-1) poskytl 5 mpix navíc obecně a při focení na ISO100 ještě další bonus tak aspoň 1/2EV v DR - to využitelné je, za mne OK.
Naproti tomu ale při zájmu o tichou závěrku to tak idylické není vlastně při žádném ISO.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz