Koukal jsem třeba na
https://www.youtube.com/watch?v=NJqrXriNBL4 a u AF mám silný pocit, že měl dotyčný u Oly blbě nastavený AF scanner - ostřilo mu to na pohyb stejně, jako G9II, jen se déle chytalo na začátku. Což je jednak trochu marketingová věc (v reálu při točení blogu prostě nezačneš podobným skokem v ostření nikdy), ale právě že to ovlivní pár parametrů AF, které v defaultu rozhodně nejsou nastaveny na maximální citlivost.
Co má G9II podle mne lepší (a to jsem myslel tím "u face a postav lepší než OM-1") je z mého pohledu detekce postavy. OM-1 detekuje tvář a oko tak nějak nastejno (to výše zmíněné teď nechme stranou), ale G9II (a S5II) detekuje i postavu jako celek. Je to na videu vidět na chování, když se otočí zády - Panasonic pak přechází na rámeček kolem celé postavy, což dívá smysl, OM-1 to drží jen obecným trackingem kolem hlavy.
Obrazová kvalita zatím není jednoznačně testována, pořád je G9II předprodukční a moc nemá nikdo dotaženo RAW. Nicméně ukázky, které zatím byly, mne opravdu vedou k tomu "zhruba na stejno". GH6 byl proti OM-1 horší bez diskuse, paradoxně skoro nejvíc při menších ISO, právě kvůli nějak zmrvenému dualgainu. Tady to ale vypadá tak, že ty zásadní chyby opravdu vychytali (nejvíc to bylo v jednom videu právě vedle GH6), ale zas to nevypadá ani na nějak senzační průlom vpřed. A tohle by skutečně reálně vedlo k podobnému výsledku jako u OM-1, ale při o něco vyšším rozlišení, což není marné.
Co má naopak G9II proti OM-1 horší je EVF a je přeci jen o něco horší i v elektronické závěrce (což zrovna mně vadí). Úplně nejsem nadšen ani z vyšší hmotnosti a velikosti a obecně toho přechodu na tělo z S5II, to je popravdě proti G9 s jejím plnohodnotným horním displejem trochu krok zpět. Chápu proč to udělali, ale... Další mínus proti OM-1 je výdrž baterky.
Naopak ale Panasonic asi dotáhl IBIS a jelikož má více skel s IS, kde to jede v synchru, tak při uplatnění SyncIS bude v reálu leckdy nejspíš o trochu lepší, to je plus.
Jinak co jsem koukal na různá videa, tak musím říct, že místy tam padají i pěkné hovadiny, třeba u videa od Emily u sekvenčního snímání vynechala spoustu věcí a místy až bych řekl vyloženě míjí kontext, nastavení AF tam má taky divné. Ale když si to člověk přebere, tak už se dá vybrat dost postřehů.
Jak jsem v jiném vlákně psal "vývoj mého GAS" a pravděpodobnost nákupu, tak se mi to z dalšími poznatky tak nějak hezky rozdělilo
Na jednu stranu u mne asi narostla ta "čistě GAS" složka založená na zájmu o novou hračku a tak, tam už jsem tak na 80%
Trochu paradoxně ale ta část úvah držících se zdravého rozumu u mne jde spíše opačně a v tomto jsem k nákupu spíš trochu vychladl, možná i pod 40%. Když na to totiž koukám s odstupem, tak by mi G9II opravdu přinesl jen těch 25mpix, ve všem ostatním je ale proti OM-1 buď horší anebo třeba i lepší, ale s nepatrným rozdílem a nemyslím si, že by mi to přineslo prokazatelně lepší fotky... Inu, nechám to ještě uležet
Na druhé straně ale pokud někdo má dosud první G9 anebo od Oly třeba E-M1II/III/X, tak tam bych pak o G9II uvažoval určitě, může to být lepší volba než OM-1. Moje skepse se týká spíš přímého srovnání, když už OM-1 mám, tam tlak na změnu moc velký není.
-- 22. 9. 2023 13:35 --Edit - haha, tak jsem napsal výše, že je Emily ve svém videu místy mimo a vzápětí po odeslání jsem narazil na video od Jimmyho
https://www.youtube.com/watch?v=f7WYjLzhnHs , kde ji docela ostře setřel právě za věci, které trkly i mne...
No klasická YT zábava