Sony A6400 chyba JPEG

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Milan Novotny 9. 9. 2023 08:50

Ahoj, koupil jsem si bazarový foťák Sony A 6400. Fotím do RAW a JPEG. Když je RAW fotka nedoostřena, tak foťák doostří fotku a často mívám nějakou rovnou linii odskočenou. Máte někdo s tímto zkušenosti? Nedá se třeba nastavením toto eliminovat nebo je to proste daň za nedoostřenou fotku? Není to snad vata foťáku?

přikládám náhled. Vada se nachází na bílém podloubí střechy na čele domu v úrovní nad oknem na fotce 22.

11
11.jpg

22
22.jpg

Děkuju za každou radu, Milan.
Milan Novotny
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wikxzen 9. 9. 2023 10:17

Trochu mi to připomíná situaci, kdy na jednom třeba slabším počítači mám také takové odskoky a pak to otevřu na jiném stroji a tam to vidět není...

A co chyba při zápisu na SD kartu fotoaparátu, když tvoří JPG (a zároveň ukládá raw variantu)?
Buď zformátovat nebo užívat jinou, třeba s lepším dat. tokem, např. 95MB/s a víc..., nebo v PC ještě prověřit stav karty, zformátovat (třeba vícenásobně)...
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Milan Novotny 9. 9. 2023 10:34

No karta má zápis 90MB/s.

Zkusím to formátování, možná třeba fotit jen JPEG, kdyby to bylo zápisem na kartu, tak by to mohla menší zátěž zlepšit.
Milan Novotny
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wikxzen 9. 9. 2023 12:42

90MB/s je v pohodě.
Na druhou stranu, kdyby byla vyloženě vadná paměťová karta, tak i ty rawy by třeba nebyly v pořádku (např. černá/bílá pixelová linka po celé délce snímku, nebo jen poloviční zobrazení snímku, případně jen černý obraz... atp.).

Ideální stav je fotit jen do rawu a mít kontrolu s jeho převodem do JPG mimo fotoaparát. Ale plně chápu, že to někomu prostě nevyhovuje (nebo rawy vůbec nepotřebuje).
wikxzen
Pokročilý