Zadost o radu

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod NevimAVM 14. 6. 2023 13:57

Clovece ty si koupis nejvyssi radu co existuje a pritom nechapes ani zakladni nastaveni pri foceni, jaky tohle ma smysl.

Jinak za me rozhodne doporucuju 12-100 pro, nejen kvuli utesneni do komba (kdyz uz mas om1) ale i obrazova kvalita je vynikajici oproti te 14 150 co tu nekdo psal.
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 14. 6. 2023 16:36

Pridávam sa s tou 12-100 ak nie je problém s financiami. Veľmi kvalitný univerzál.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chesburger 14. 6. 2023 16:56

Zdravim,

mate naprostou pravdu. Nektere veci delam na ruby.... ale vzdy se mi to vyplatilo s pomoci i bez. Verim, ze to bude i tento pripad. :-)
chesburger
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 14. 6. 2023 17:41

Ako bolo spomenuté už skôr, prvý by bolo dobré skúsiť režim "P" a nezasahovať do neho, či to vôbec fotí podľa predstáv :)

Potom možno nejaká priorita clony (režim A) - s clonu sa hýbať čo najnižšie pre ako-tak rozmazané pozadie či fotenie v horšom svetle alebo napr. clona f11 pre krajinky či architektúru.
Vždy automatické ISO a automatické vyváženie bielej.

A až potom zisťovať ďalší postup ako sa dostať k lepším fotkám...

Vhodné je aj čítať/pozerať menej návodov, no zároveň si ich všetky skúšať v praxi. Priveľa informácií naraz urobí akurát tak zmätok...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chesburger 14. 6. 2023 18:31

Ondrej Bobek píše:Ako bolo spomenuté už skôr, prvý by bolo dobré skúsiť režim "P" a nezasahovať do neho, či to vôbec fotí podľa predstáv :)

Potom možno nejaká priorita clony (režim A) - s clonu sa hýbať čo najnižšie pre ako-tak rozmazané pozadie či fotenie v horšom svetle alebo napr. clona f11 pre krajinky či architektúru.
Vždy automatické ISO a automatické vyváženie bielej.

A až potom zisťovať ďalší postup ako sa dostať k lepším fotkám...

Vhodné je aj čítať/pozerať menej návodov, no zároveň si ich všetky skúšať v praxi. Priveľa informácií naraz urobí akurát tak zmätok...

Zdravim,

moc dekuju za reakci. Presne jsem pred malou chvili ucinil jak zde zkusenejsi psali. A vysledek tedy zatim na display 1000x lepsi na pozici A.

Hura......

Preji pekny vecer
chesburger
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod chesburger 29. 7. 2023 18:17

Zdravim,

po delší odmlce se znovu připomínám.

Takze.... valcil jsem predlouho s OM1 abych z nej dostal pekny snímek. Nakonec to dopadlo, ze jsem jej zaslal do Oly a prilozil jim i fota.

Vcera se pristroj vratil a jen nepatrne zlepseni. Nemuzu si pomoci, ale nedostanu z nej alespoň stejne pekna fota jako z predesle OMD EM 5.

Fotim většinou prioritu A kde se snazim ISO drzet na 200 a cas mezi 1/100 a vys. Vse foceno s objektivem 12-40 Pro f2,8. Chtel jsem poridit jeste 40-150 f2,8, ale vzhledem k dane situaci stale odkladam, pac je to zas 1300 Euro na porizeni.

velmi mne to trapi. Toto jsem opravdu necekal ackoli jsem vedel ze u OM 1 se budu muset trochu vic snazit jak u OMD EM5.

Procital jsem ruzna fora a shledl a koukam neustale na videa jak dosáhnout lepších vysledku, ale dost lidi mi napsalo abych OM1 dal pryc a poridil FF jako z6II nebo a7ii a7 iii.

Jako laik ktery rad foti vse nejsem uprimne z toho vůbec moudry. Mohli byste mi prosim napsat co si o tom myslite a jake reseni v tomto pripade by asi bylo nejlepší?

Dekuji vsem za Vas cas.

Tady odkaz na shlednuti: https://eu.zonerama.com/Mojefotky21/228882

-- 29. 7. 2023 19:42 --

Zdravim,

po delší odmlce se znovu připomínám.

Takze.... valcil jsem predlouho s OM1 abych z nej dostal pekny snímek. Nakonec to dopadlo, ze jsem jej zaslal do Oly a prilozil jim i fota.

Vcera se pristroj vratil a jen nepatrne zlepseni. Nemuzu si pomoci, ale nedostanu z nej alespoň stejne pekna fota jako z predesle OMD EM 5.

Fotim většinou prioritu A kde se snazim ISO drzet na 200 a cas mezi 1/100 a vys. Vse foceno s objektivem 12-40 Pro f2,8. Chtel jsem poridit jeste 40-150 f2,8, ale vzhledem k dane situaci stale odkladam, pac je to zas 1300 Euro na porizeni.

velmi mne to trapi. Toto jsem opravdu necekal ackoli jsem vedel ze u OM 1 se budu muset trochu vic snazit jak u OMD EM5.

Procital jsem ruzna fora a shledl a koukam neustale na videa jak dosáhnout lepších vysledku, ale dost lidi mi napsalo abych OM1 dal pryc a poridil FF jako z6II nebo a7ii a7 iii.

Jako laik ktery rad foti vse nejsem uprimne z toho vůbec moudry. Mohli byste mi prosim napsat co si o tom myslite a jake reseni v tomto pripade by asi bylo nejlepší?

Dekuji vsem za Vas cas.

Tady odkaz na shlednuti: https://eu.zonerama.com/Mojefotky21/228882
chesburger
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Davidof 29. 7. 2023 18:55

Ty fotky jsou ale z Nikonu.

A co konkrétně se ti nezdá ?
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chesburger 29. 7. 2023 19:22

Omlouvam se ale dal jsem spatny link.

Zde je spravny: https://eu.zonerama.com/1M5FO/670084
chesburger
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Davidof 29. 7. 2023 19:27

A teď zkus říct, co konkrétně se ti nezdá
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 29. 7. 2023 20:06

Já tomu taky moc nerozumím... Mně třeba https://eu.zonerama.com/1M5FO/Photo/10029119/394442975 přijde jako poměrně normální stav a docela dobrý podklad pro zpracování (kdyby to bylo v RAW) - trochu lepší postproces (ale mám na mysli jen v rámci holého LR, nemám na mysli vůbec žádné AI vylepšováky) a výsledek je v klidu. Koukal jsem se na staženou v plném rozlišení ve Photoshopu (tedy korektní zobrazení, kde je 100% fakt 100% a žádný scaling, jako je běžné v browserech).
Mimochodem ty rady o FF mi přijdou v tomto konkrétním případě poněkud (dost) zavádějící, z reakcí mi přijde, že se tazatel dost pere s tím, kam ostřit a řadou podobných věcí a když u FF spadně DOF na polovinu, tak se tyto problémy naopak spíš ještě prohloubí. Ono to prostě chce i přes všechny technické pokroky něco umět a chápat, co kde udělat...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chesburger 29. 7. 2023 21:12

tomashr píše:Já tomu taky moc nerozumím... Mně třeba https://eu.zonerama.com/1M5FO/Photo/10029119/394442975 přijde jako poměrně normální stav a docela dobrý podklad pro zpracování (kdyby to bylo v RAW) - trochu lepší postproces (ale mám na mysli jen v rámci holého LR, nemám na mysli vůbec žádné AI vylepšováky) a výsledek je v klidu. Koukal jsem se na staženou v plném rozlišení ve Photoshopu (tedy korektní zobrazení, kde je 100% fakt 100% a žádný scaling, jako je běžné v browserech).
Mimochodem ty rady o FF mi přijdou v tomto konkrétním případě poněkud (dost) zavádějící, z reakcí mi přijde, že se tazatel dost pere s tím, kam ostřit a řadou podobných věcí a když u FF spadně DOF na polovinu, tak se tyto problémy naopak spíš ještě prohloubí. Ono to prostě chce i přes všechny technické pokroky něco umět a chápat, co kde udělat...

Zdravim,

Moc dekuju za reakci. Po pravde receno z 90% vyrazu nerozumim vubec nicemu.

V te slozce z 9.7 jsou bohuzel formaty Jpeg. Spatne jsem nastavil format. Jak jsem na to prisel tak jsem to zmenil a snazim se vse v Raw formatu.

Jinak jak pisete ze tazatel se dost pere s tim kam zaostrit tak asi mate pravdu, ale paklize nastavuji ostrici body na urcite misto "bod" tak sem predpokladal ze fotky to tam zaostri a budou ostre.

Dale se laicky a samoucky snazim poprat s uprabou Raw,ale to je jeste slozitejsi nez dostat kloudne vystupy z OM1.

Chapu, ze Vam jakozto letitym a zkusenym fotografim to muze byt trochu proti srsti, ale zase na druhou stranu si myslim ze fora jsou od toho kde lide jako ja mohou najit pomoc.

-- 29. 7. 2023 22:17 --

Davidof píše:A teď zkus říct, co konkrétně se ti nezdá

No po pravde receno kdyz na snimky koukam hned po vyfoceni tak mi prijdou ok, ale jakmile na ne koukam v PC tak mi prijdou neostre a vubec nevim cim to muze byt.

Zkousel jsem i upravy v Photoshop ale zadnou zmenu jsem nezaznamenal. A to nemluvim o tom ze ani nevim poradne co tam mam klikat na upravy.�
chesburger
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Davidof 30. 7. 2023 05:01

Spíš sem dej pár konkrétních fotek s konkrétními dotazy.

Jestli řešíš technickou stránku, nebo obsah a kompozici.

Ta případná neostrost určitě není způsobena OM1 nebo objektivem, ale něčím jiným, v tom tě můžu uklidnit :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Gabriel Noga 30. 7. 2023 06:53

zkusil bych jako první ukládat fota v OM v obou formátech, tedy RAW + nejvyšší kvalita JPG.
Mně se osvědčilo, protože jsem se přesvědčil, že mi částečná barvoslepost neumožňuje zpracovat RAW, nyní fotím jen do JPG a jsem spokojen (foto není můj hl. koníček).
Při prohlížení dost záleží i na monitoru - na některých může vypadat hůře a to včetně ostrosti.
Dalším slabým bodem může být prohlížení přímo z úložiště - některá domácí úložiště NAS (WD MyCloud - interní komprese) nezobrazují fota v nejvyšší kvalitě..
Objektiv 12-40mm F/2.8mm je slušný zvlášť na širším konci. ISO200 nemůže mít žádný problém. Dbal bych na důraz volby clony a času. Stabilizátor je moc fajn, ale nepomůže při pohybové neostrosti. Clonu bych držel (pokud není jiný důvod) na F4 - F5.6; zcela bych vyloučil volbu clony vyšší než F8. Pokud však všechny podmínky/postupy byly stejné jako u předešlého EM5 - jde o něco divného a začal bych uvedením OM1 do továrního nastavení. Pak bych si půjčil jiný, kvalitní objektiv (nejlépe stejný), případně jiné tělo a porovnal.
A ještě - nepožíváš nějaký filtr (nebo interní ND), pokud ano na testy sundat (ISO200, 1/125s a F4: za plného letního slunce se mi zdá strašně divné /správněji bych tipoval 1/500s až 1/1000s - koně z 29.7.2023)
Nastavení JPG kvality je nízké.
Gabriel Noga
Návštěvník

Předchozí stránka