od fotofanda 21. 7. 2022 18:38
Myslím, že A7III je dobrá volba. Sám ji nám a fotím podobná témata jako ty. To znamená rodinné foto, výlety a s tím související krajinky, jednoduché dokumenty, momentky.
Když jsem foťák kupovat ještě za plnou cenu 65k byla volba jednodušší Nikon Z6, Canon R nebo Sony A7III. Ani jeden z nich nebyl lepší než A7III. Dnes je situace trochu jiná, ale možná bych volil opět stejně. Můj rozpočet byl stejný jako tvůj 50k, který jsem dost přešvihl.
Ale zpět k A7III. Kolují kolem ní nějaké mýty, se kterými nesouhlasím.
1. je chaotické menu. Možná to vychází t toho, že na Sony přechází z jiné značky. Já jsem přecházel z Minolty a ze Sony a problém jsem neměl. Naopak, kdež se mi dostane do ruky Olympus nebo Nikon tak tápu v jejich menu. Je to spíš věc zvyku než toho, že by to menu bylo špatné.
2. špatný setový stový objektiv - asi to není žádný zázrak, ale mě posloužil dobře. Oproti chválenému Tamronu 28-75/2,8 je menší a lehčí a pro výlety a obecně pro mé použití se skvěle hodí. Pokud ses ptal zda v setu s objektivem nebo bez něj, řekl bych v setu. Navýšení ceny setu je velmi malé a za tak nízkou cenu lepší objektiv nekoupíš ani náhodou. Radost z nového objektivu se nechej na později.
K závěrce se vyjadřovat nebudu, tam nemám žádné zkušenosti. Pořád jede.
K dalším dotazům - FF si nenech rozmluvit, zvláště pokud na něj v pohodě dosáhneš rozpočtem. APS-C jsem měl 14 roků a vždy jsem to dobral pouze jako dočasné protože FF byl příliš drahý.
Erogonomii moc neřeším, důležité jsou spíše rozměry a hmotnost, protože při mém obvyklém použití foťák spíše nosím buď v ruce nebo v batohu a občas udělám fotku. Nejsem svatební fotograf, který drží foťák hodiny v ruce a neustále fotí. O když zdejší svatební fotografové A7 používají. No ale vyzkoušej a pak se rozhodni.
Další objektivy určitě ano. To je na těchto fotoaparárech to nejlepší, až budeš cítit, že bys chtěl fotit i něco jiného nebo si chtěl jen udělat radost, koupíš nový objektiv a starý foťák dostane novou stavu.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8