Foták do začátku - cca 15k tělo

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 12. 2. 2022 08:56

Já nevím, já si občas zkontroluji (a občas zapomenu zkontrolovat), že mi po minulém foceni nezůstalo nějaké nevhodné nastavení, ale v hledáčku sleduji jen subjekt a ostřící bod, a prakticky nic jiného. Může to být tím, že mám ty blbé zrcadlovkové návyky :-).

A zase je to asi o zvyku, ale při pohledu do těch EVF od Olympusu nebo Sony jsem byl vždy daleko od nadšení, přišlo mi to hodně rušivé, graficky i co do množství (pro mně často zbytečných) informací).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 12. 2. 2022 09:15

EVF si můžeš libovolně nakonfigurovat (vč. jasu, kontrastu atp.) nebo jednoduše všechny podstatné ukazatele na chvíli vypnout jedním stiknutím tlačítka. Ale pokud máš odpor k "televizi" v hledáčku, tak ti nepomůže nic. :-)
Faktem je, že EVF v továrním nastavení při zkoušení v obchodě je obvykle to nejhorší a odrazuje to i mě.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 12. 2. 2022 09:37

Já v to doufám, protože ta televize v Z9 nepůjde upravit do nějaké normální podoby, tak také může jít Z9 z domu :-).

Zkusím se předem podívat do návodu k obsluze, jestli z toho něco vyčtu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod cport 12. 2. 2022 09:45

Stejne ja zajimave, jak si kazdy najde ten svuj styl ... nekdo na stavovy displej neda dopustit, nekdo jej naprosto nevyuziva. Obdobne s hledacky - nekdo rad tu televizi v hledacku i ty vymozenosti navic, a jiny zase radeji necha oci odpocinout.

Ja osobne fascinaci stavovym displejem nerozumim. Informace jsou prakticky vsechny v hledacku, pripadne dostupne pootocenim rolleru na zadnim displeji.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 12. 2. 2022 10:13

Já většinou v hledáčku nechám jen expoziční hodnoty dole. A využívám živý náhled expozice.

Vždycky mě fascinujou testy s hledáčkem úplně přecpaným informacemi, velkým histogramem a mega-vodováhou přes celý obraz. A na pozadí prosvítá fotografovaná scéna :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod cport 12. 2. 2022 10:23

jj :) Ja ty informace na displeji (na LV) taky minimalizuji. Potrebuji hlavne videt scenu ...
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 12. 2. 2022 11:34

U Fuji to ide nastaviť tak, že všetky informácie na displeji, hľadáčiku, sú skryté, namáčknem spúšť a objavi sa tam to, čo tam chcem mať - u mňa expozičné hodnoty a vodováha.
anonymni

Odeslat příspěvekod cport 12. 2. 2022 11:53

lepsi by to bylo naopak :)
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 12. 2. 2022 12:16

Ja se nejvic tesim na EVF misto skel v aute a hlavne, az odbornici ministerstev zdravotnictvi konecne rozhodnou, ze je nezbytne instalovat ovcim EVF misto oci.
Pak ze mne bude urcite konecne poradny fotografista.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod creat 15. 2. 2022 09:31

Ahojte. Obzerám sa po bezzrkadlovke. Cena tak cca. 1 000 eur. Zvažujem tieto:

1, Panasonic Lumix DC-GX9
2, Panasonic LUMIX G100
3, Panasonic LUMIX DMC-GX80

Prípadne iný typ/značka? Predtým som často pracoval s ultrazoomom. Teraz chcem prejsť o level vyššie. Budem fotiť najmä krajinu, makro...

Ďakujem za odpovede.
Tričko AVmánie :lol:

"Ovocné víno každý den, tvůj život se změní ve zlý sen."
creat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 15. 2. 2022 09:51

Z těch tří GX9 oproti GX80 má větší snímač, novější funkce. A oproti G100 má plnohodnotnou stabilizaci snímače. Ke GX9 doporučuji přikoupit grip pro lepší držení s delším a těžším sklem.

Ještě bych z MFT doporučila bazarový Olympus em5II (s gripem).
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 15. 2. 2022 09:59

creat píše:Ahojte. Obzerám sa po bezzrkadlovke. Cena tak cca. 1 000 eur. Zvažujem tieto:

1, Panasonic Lumix DC-GX9
2, Panasonic LUMIX G100
3, Panasonic LUMIX DMC-GX80

Prípadne iný typ/značka? Predtým som často pracoval s ultrazoomom. Teraz chcem prejsť o level vyššie. Budem fotiť najmä krajinu, makro...

Ďakujem za odpovede.

... aneb o co by meli lide jednodussi zivot, kdyby v dnesni dobe poptavali zrcadlovku :D

Ale vazne: pro alternativy asi staci projit tohle vlakno ;-)
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Drazer 1. 3. 2022 01:44

Abych to nějak uzavřel - půjčil jsem si na týden X-T10 ... Sáhnul jsem si na X-T2 a ... pár dnů vlastním X-H1+18-55/2,8-4.
Všem dík za informace & GL
Drazer
Návštěvník

Předchozí stránka