od papun 8. 11. 2019 17:58
Já za 10 let používání D90ky nikdy nečistil. Objektivy jsem měnil velmi málo a vždy velmi opatrně a když jsem ho teď prodával a dělal se kontrolní snímek, tak tam byli tři tečky, ale při běžném focení neviditelné.
Na D7200 mám smítko od začátku na matnici, ale abych nenadělal víc škody jak užitku, tak to raději neřeším. Stejně ho mám jen jako záložní.
No a paradoxem bylo na A7iii, kdy jsem sním fotil první svatbu, tak najednou se mi kousek od středu objevila tečka. Abych se vrátil na začátek. Foťák jsem po vybalení zkopletoval s objektivem a už nerozdělával. No na té svatbě jsem napřed zkusil číštšní snímače vibrací ve foťáku a nepomohlo. Tak jsem to rozdělal. na snímači byl vidět kousek nějakého smítka. jediné co jsem měl bylo ofukovátko, tak jsem to odfouknul a od té doby je klid.
Ale upřímně, kdyby mělo přijít na potřebu čištění, tak jdu vždy do servisu. Raději dám pár stovek a má klid, než řešit průser za desetitisíce. A především se k technice vždy chovám tak, abych pokud možno nemusel čistit vůbec. A u těch bezzrcadlovek to je o dost horší, když je čip tak vystrčený.