od tomashr 28. 8. 2024 07:58
Zkusím popsat, proč já naopak k S9 dost ochladl a pravděpodobnost koupě u mne klesla. Rovnou říkám, že o obrazové kvalitě a dalších věcech není pochyb, mám S5II, které je v tomto fakticky identické, takže to vidím z vlastní praxe, žádná teorie.
Vadí mi ale v podstatě dvě základní věci (plus samozřejmě řada detailů, ale podstatné jsou jen dva body, tedy především jejich kombinace).
Je to absence EVF v kombinace s podle mne docela velkými rozměry. Že mne netěší absence EVF je asi jasné a nemusí se vysvětlovat, nicméně u malého cestovního přístroje bych to možná zkousl. Ale je S9 fakt malý? Pro landova asi ano, když se položí vedle dost velkého Z8, tak je na výšku skoro poloviční, o 2cm užší, o cca 350g lehčí. Ale vedle S5II to vypadá dost jinak - v podstatě je jen z S5II uřízlý právě hranol s EVF, šířka je menší jen o pár mm. Shora vypadá na první pohled S9 menší absencí gripu, ale to jsme u další věci - absence malých skel. 20-60mm je fakt dobrý zoom, ale při jeho nasazení opravdu není odstranění gripu žádný bonus, sklo ho jasně přesahuje.
A ve výsledku mi to prostě moc nedává smysl - do kapsy se S9 stejně nevejde, nároky na místo v brašně jsou u S5II větší zanedbatelně. Pokud budu chtít někam jet jen s jedním sklem, tak mi objektivně nepřinese S9 žádnou výhodu - 210g úspora váhy (ale třeba landov na tom má stejně nástavec, který rozdíl dále zmenší), zato přijdu o EVF, což vada prostě je, plus další méně ideální vlastnosti.
Za mne by to mohlo dávat smysl s případnými malými pancake - 18-40 už snad bude brzy, ale hodila by se i nějaká placka s pevným ohniskem (myslím lepší, než existující MF 26mm). Pak by se to dost posunulo ke kapesnosti a odstranění gripu by začalo mít reálný smysl. Ale bez toho mi to prostě nesedí, to už si fakt raději vezmu třeba právě jen s 20-60 (fakt slušné sklo) S5 či S5II...
Tolik můj názor, nikomu nevnucuji, ale celkem si za ním stojím.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz