Ale jo, asi tě chápu. Nicméně i tohle mne to zase vede spíš na to S1R, kde dostaneš kromě “pocitu” i hodně zajímavé výstupy

Co se týče S5II, tak je z těch 24mpix klasik za dobrou cenu (nepočítám extrémy typu A9 či EOS R3) v celkovém podhledu asi nejdotaženější jako celek a v hodně bodech by prostě vyšel nejlépe.
Teď to dotáhli k dokonalosti u S1II(E) - mimo jiné řeší ten výklopný displej, plně srovnává EVF se staršími S1 v rozlišení (a je EVF rychlejší), ale zatím je cena prostě moc. Tipuji, že i zde budou téměř zajímavé nabídky, ale asi to chvíli potrvá.
Mimochodem highres S1RII mi zas tak cenově přepálená nepřijde, ty nové S1 s nižším rozlišením jsou z mého pohledu horší.
Popsal bych mé pocity tak, že za S1RII bych možná tu cenu při uvedení dal, rozum a celkové rozpoložení vedlo k odsunutí, ale ryze fakticky to k úvaze je a alespoň nepatrný “GAS červík” vrtá. Naproti tomu to, co chtějí za S1II či S1IIE, bych nedal ani náhodou, tam do příchodu prvních cashbacků nemám po GAS ani sebemenší náznak.
EDIT co se týče pevných skel, tak asi nejčastěji mám na Panasonicu nasazeno Zuiko 100/2,8 - jednak trochu obžaloba dnešní produkce tím, jak je to neskutečně malé, ale navíc má fakt zajímavou kresbu a bokeh (retro tak akorát, není to extrém typu whirly, ale už má pár specifik, které zaujmou). Viz
https://www.mir.com.my/rb/photography/h ... 100mm1.htm . Občas i Zuiko 50/1,4, ale tam mi specifičnost přijde menší a tak spíš beru klasický AF Panasonic. Docela zajímavé bylo charakterem i Zuiko 28/3,5, ale nějak se to sešlo, že s ním mám nafoceno méně, tak nechci být radikální v hodnocení.
Vyloženě top skla pro Leicu a další v tuto chvíli nemám, pár kandidátů by se našlo, ale není to pro mne úplnou prioritou. Asi nejblíže jsem byl ke koupi Distagonu 28/2 ve verzi pro Canon EF, kde bych měl s redukcí i automatickou clonu a plný EXIF, ale zatím k tomu nedošlo.