S kritikou S1RII ale úplně nesouhlasím. Já si naopak myslím, že S1R byla naprosto zbytečně velká a těžká, řada S5 se drží velmi slušně (osobní praxe). Navíc podle recenzí grip trochu předělali, takže je to ještě lepší. V ovládání tam je pár zajímavostí - třeba to, jak se překope menu při přepnutí z foto na video prostě nemá chybu a přehlednost zvedne hodně. EVF má sice stejné rozlišení jako S1R, ale dost zrychlil a má menší blackouty, to mi přijde v pohodě.
I ta odolnost - to šlo nahoru už u S5II, kde je utěsnění a další věci vylepšeno proti S5 a reálně proti S1R nic moc neztrácí, S1RII má být zase o něco výše. A když předělali displej na ten plně výklopný, tak to dorovnalo i další bod, kde dříve S1R vedlo. Asi jediné, na co poukazovaly recenze proti S1R, co bych ocenil, jsou podsvícená tlačítka - to bylo u S1R perfektní, tady to není.
Naopak je fajn zvýšený počet custom režimů, to využívám u OM i Lumixu hodně a pokládám to za zásadní a že jich tady je přímo dostupných více využít dokážu

No bude o čem přemýšlet. Asi začnu obratem řešit prodej těla S5, které má jako náhradní, nechám si jen S5II, abych si to trochu probral. A pak se uvidí, nic mne výrazně netlačí, tak prostě uvidím. Ono bude rychle přibývat i informací a recenzí, zatím je například nemožné hodnotit snímač, když ještě není RAW podpora v SW, tady můžeme být docela překvapeni, ovšem v obou směrech...