Tak jsem neodolal první slevové akci na toto sklo a přeci jen jsem si koupil Panasonic 28-200mm... Na obrazovou kvalitu se důkladněji mrknu až dnes, zatím jen mechanické dojmy.
Je to fakt malé a hlavně lehké - spadá to do podobné řady, jako pevná skla 1,8, kde je to dost plastové, ale přitom slušně utěsněné a plasty umožní malou hmotnost. Potěšilo mne, že objektiv působí celkem kultivovaně i při zoomu, samozřejmě je řešen jako vysouvací, ale působí to poměrně příjemně a ne nějak monstrózně. Dobře funguje stabilizace (sync mezi IS a IBIS v těla), to už jsem doma zkoušel. Nedá se sice jít do takových šíleností, jako u OM-1 s 12-100/4 IS Pro, nicméně něco jako 1/15s při 200mm zřejmě udržet půjde dost v pohodě, možná i o trochu delší, což vesměs postačí.
Navíc ale Panasonic má dobře navazující řadu, viz foto... Samo o sobě by začátek "až" na 28mm mohl vadit, ale tady se to perfektně kombinuje s 14-28mm - podobně velké a těžké sklo. Pokud si člověk vezme tuto dvojici, tak má pokrytý hodně slušný rozsah při dobré hmotnosti (cca 750g oba dohromady) a kompaktnosti...
EDIT ještě v té oblasti parametrů jeden klad a jeden zápor... Kladem je, že světelnost klesá fakt lineárně přes celý rozsah, F7.1 to má opravdu až při 200mm. Na 5,6 se zhorší při cca 80mm, o další 1/3EV na 6,3 při cca 140mm. Není to "podraz" jako u některých jiných skel s nižší světelností na dlouhém konci, které ale na nejnižší hodnotu klesnou už třeba před půlkou rozsahu...
Naopak zápor - sklo je značené jako macro, až 1:2 (to je fajn), ale tohle je při 28mm, na delším konci je vzdálenost zaostření větší. Jednak by se mi obecně víc hodilo mít to opačně, ale je to navíc trochu k vzteku v té kombinaci s 14-28, ten totiž umí také 1:2 a také při 28mm... Kdyby 28-200 mělo největší zvětěení na dlouhém ohnisku, tak by se to doplňovalo lépe, takto se v této vlastnosti víceméně kryjí

Podotýkám, že vzdálenost zaostření při 200mm není zlá, měřítko zobrazení tipuji tak 1:4, což je slušné, není to vyložený problém, ale zkrátka tohle lepší být mohlo.