Takže nechal jsem RP v režimu spánku celou noc a baterka ukazuje pořád plný stav. Ale RP ukazuje dlouho plný stav, pak ubude jedna čárka, za pár fotek druhá a už svítí červeně. Ale zkoušel jsem všechny možnosti úspory energie a zjistil jsem že:
1. Pokud mám nastaveno automatické přepínání mezi displejem a hledáčkem a mám foťák na popruhu hlavně přes rameno, skoro nikdy do spánku nepřijde. Jak se něco pohne před čidlem u hledáčku, displej je aktivuje. Když ho nesu přes rameno na popruhu od Peak Designu (uchycení za levé poutko a zespodu), je to lepší. Málokdy se před čidlo díky této poloze dostane něco, co by foťák probudilo.
2.Pokud mám nastaveno automatické přepínání mezi displejem a hledáčkem, foťák leží na stole a zobrazuje displej, pokud se před čidlem nic nepohne, po nastavené době přejde do režimu spánku. Když po usnutí přiložím něco před čidlo, probudí ho to. Je potřeba delší doba (nezkoušel jsem kolik) na to, aby přešel do nějakého hlubokého spánku, kde ho probudí pouze zmáčknutí nějakého tlačítka.
3.Pokud mám nastaveno ruční přepínání mezi displejem a hledáčkem a prioritně nastavené zobrazení na displeji, foťák na krku nepřijde do spánku nikdy. Viz. čidlo.
4.Pokud mám nastaveno ruční přepínání mezi displejem a hledáčkem a prioritně nastavené zobrazení v hledáčku, je to OK. Foťák po nastavené době přejde do režimu hlubokého spánku a probudí ho pouze zmáčknutí nějakého tlačítka.
Je to takové nějaké zbytečně komplikované až nepohodlné Ale hraje tam roli cena a byl to vlastně začátek bezzrcadlovek u Canonu. Věřím, že novější a vyšší modely jsou na tom lépe.
lennyl_2: RP má baterku slabou. Ale ta první zkušenost na procházce byla s úplně novou, prvně nabitou baterkou a žádné zkušenosti. Po pár nabíjecích cyklech se výdrž dost zlepšila. Jinak těch 10-20 fotek jsou nacvakané během třeba 3 hodin. No a pokud je foťák 3hoďky neustále zapnutý, protože se houpe na krku viz čidlo bod.1, jas displeje taky není nastavený na minimum, je spotřeba energie velká a baterka slabá. Když jsem zkoušel časosběr, 1000 fotek na jednu baterku nebyl problém.
S bezzrcadlovku je to prostě jiné focení a přístup k technice. Chce to čas si na to zvyknout. A ještě horší to bude s auty, až vyměníme diesel za elektriku. To asi nedam vůbec