Canon EOS R systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 10. 2023 07:39

Tedy upřímně - já fotím fakticky už jen se silent shutter celý rok a vážně jsem nikdy neměl pocit, že by mi sebeméně vadilo to zmiňované na odkazu, tedy že bych neměl jasno o stisku spouště...
Nic proti haptice, za mne proč ne (koneckonců Apple na tom staví už někdy od iPhone 7, což je pěkných pár let), ale tedy jako nějaký přelom hodný označení za "next-level" mi to opravdu nepřipadá.

To už by se mi z haptiky ve foťáku líbilo třeba to, co má jedna alternativní "lepší" aplikace pro focení na iPhone, totiž vazba haptiky na vodováhu. Aplikace jemně vibruje vždy v momentu, kdy to člověk správně vyrovná a to se mi líbí docela dost :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod NevimAVM 15. 10. 2023 08:56

Mám to stejně, já jinak, než na tichou elektronickou nefotím a nemám problém s tím, že bych nevěděl, že fotím, ale proč ne. Spíš by Canon mohl zapracovat na vodováze, tam mi to u Oly přišlo lepší v hledáčku při focení.

Edit: tak zalezi, co fotis, predstava, ze se snazim nestoupnout na vetvicku, abych se o metr priblizil k ptackovi a pak se ozve bum bum bum bum bum z fotaku asi nebude ta nejlepsi cesta :D
Naposledy upravil NevimAVM dne 15. 10. 2023 12:48, celkově upraveno 1
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelmeli 15. 10. 2023 10:40

každý to máme nějak... já po měsíci a půl co mám R5 ani nevím, jestli elektronická závěrka funguje. Zkusil jsem to párkrát před dvěma lety u R6 (tam jsou k nastavení jen 2 volby - 1 snímek a nebo 20s/sek u R5 ani nevím jak se to dá nastavit), jelikož takové focení pro mě není. Takže jedu závěrkovou klasiku, jako na zrcadle 5D, které krásně mlaská :)

P.
pavelmeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PHiLiPZ_ 15. 10. 2023 17:18

bud to zavibruje az po odfoteni, alebo to rozhybe fotku
same negativa
co je zle na prebliknuti stran fotky v hladaciku pri expozicii?
PHiLiPZ_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 18. 10. 2023 20:55

Dotaz .. mam nadefinovane "Cko" .. vychozi cas treba 1/3200 .. fotim, fotim .. pak prepnu na 1/2000 treba (pouze priklad).. pak chvili nefotim a fotak mi prejde do spanku.. chci fotit, probudim ho, ale jakmile se probudi, nezustane mi tam posledni nastaveni ( 1/2000), ale zase tam mam 1/3200.

Da se nekde nastavit, aby uspani neresetovalo hodnoty do vychozich? Je to otravne.. chci, abych tam po probuzeni mel to, co posledni, dokud to sam nezmenim kam chci, respektive koleckem nezmenim cely rezim.

Jinymi slovy proc uspani fotaku resetuje nastaveni do vychozich hodnot, to ma jaky smysl?
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 10. 2023 21:08

Musíš nastavit Auto Update na Enable
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod NevimAVM 18. 10. 2023 21:26

Davidof píše:Musíš nastavit Auto Update na Enable

Diky a kde presne? A po vypnuti/zapnuti respektive prehozeni na jine Cko se to doufam naopak zase resetne na vychozi?
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 10. 2023 05:05

Našel jsem nějakou diskusi, kde to řešili, hrozně rozvláčně a se spoustou nedorozumění …

Neměl jsem sílu to dočíst, ale podle všeho se usnutí chová jako vypnutí a tu úpravu C módu nuluje (pokud máš auto update vypnuté).

Jedině snad upravit nastavení Energy Saving - nechat vypnout LCD a hledáček ale prodloužit to vypnutí.

Nebo být v M módu, ten se probudí přesně tak, jak usne.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod NevimAVM 19. 10. 2023 08:05

Tak jsem to zkousel, kdyby nekdo hledal u R7 je to menu zluta 6.

Kazdopadne, kdyz to zapnu funguje to fajn, bohuzel ale uz to tak zustane permanentne a to nejen po zmene Ccka, ale i po vypnuti fotaku. Coz je druha nelogicka kravina u Canonu, po te nemoznosti zmeny casu pp kratsich krocich, co jsem tu psal nedavno.

Tohle proste nechapu cim ti inzenyri premysli.
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 10. 2023 08:40

Podle mě tím C módem buď definuješ kompletně nastavení foťáku včetně času, clony, ISO nebo kompenzace expozice, a po každém zapnutí se to nastaví do toho přesného stavu, anebo definuješ nastavení foťáku ale čas, clonu, ISO nebo kompenzaci bereš jen jako výchozí hodnoty, které v průběhu focení měníš a chceš zachovat vždy poslední nastavené hodnoty.

To první je default a to druhé je volba.

Takže po přechodu do Power Off a zpětném probuzení se v defaultním nastavení objeví ty uložené vlastnosti, není na tom nic nelogického a je to konzistentní.

Tvůj problém je v tom, že Power Off se chová stejně, jako vypnutí foťáku, i když ho považuješ za Sleep mode (což je samozřejmě do jisté míry pochopitelné).

Takže jedině eliminovat Power off a energii šetřit jen vypnutím displaye a LCD.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod NevimAVM 19. 10. 2023 10:27

Ano a teď si vem, jaká by byla krása, kdyby nějakou šikovnou hlavičku napadlo, že power off ti neresetuje hodnoty, to až celé vypnutí foťáku. Protože já jdu, fotím, pak třeba 15 minut jdu a chci aby se foťák na tu dobu uspal a zbytečně neběžel, to dává smysl, ne? Jenže tím, že se mi uspí, se mi to celé resetuje, pak najednou zahlídnu objekt co chci fotit a ztrácím drahocenný čas tím, že zase musím upravovat nastavení, protože mi tam nezůstalo ve spánku... ehm.
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 10. 2023 10:47

No tak tam dej to Auto Update, to víc odpovídá tomu, co chceš. Když budeš měnit jen čas, tak je to mentálně zvládnutelné.

Pravděpodobně Canon preferuje maximální úsporu energie a kvůli tomuhle jedinému use case to nebude komplikovat (rozdělovat na power off a sleep).
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod NevimAVM 19. 10. 2023 11:08

Jenže já kromě času občas měním i kompenzaci nebo ostřící body třeba a to už by mě štvalo to vše hlídat, prostě to mají zase nedomyšlené, bohužel (pro mě).

To jsou vždycky takové věci, že člověk nechápe, včera jsem si koupil nový monitor a zjistil, že ta podělaná leddioda bliká, když počítač vypnu a nejde s tím nic dělat, prostě po vypnutí bliká. Rada na internetu - vypni monitor. Jasně, pokaždé co zapínám pc budu jak debil vypínat a zapínat extra tlačítkem monitor, to prostě nepochopíš tohle.
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 19. 10. 2023 11:45

Já ti rozumím, tyhle situace samozřejmě zažívám také :-)

Chápu jejich uvažování - Custom mode je pro většinu lidí jakási záchranná kotva a zkratka k nějakému pevně danému nastavení. Vypnutí a zapnutí pak slouží pro návrat k jistotě.

Potom přišel požadavek, že lidi začali pochtívat jednodušší možnost změny toho Custom mode - to je to auto update, které trochu popírá smysl toho Custom mode.

A další věc byl požadavek na maximální úsporu energie během focení. Takže Auto Power Off vypne co může a detekuje jen stisk spouště. Paráda.

Bohužel nikdo nepřišel s tím, aby tam byla ještě možnost uspat foťák jen napůl aby se ta dočasná změna Customu neresetovala.

Ale možná opravdu tenhle neexistující mód bude v podstatě identický s tím, kdy Auto Power Off vypneš - vzhledem k tomu, že LCD a hledáček mají významnou spotřebu energie.

Zkus to tak nastavit a uvidíš, jestli to bude dostatečně spořit baterku a současně zachovávat tvou úpravu Custom mode.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod NevimAVM 19. 10. 2023 11:47

Jo zkusím. Obecně výdrž baterky je vynikající (oproti EM1.3 dvojnásobná)
NevimAVM
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka