Díky všem za reakce.
Ano u mě je priorita pouze WL, vzdal jsem se focení na krátko (na to mám mobil v kapse), vždy jsem fotil vše možné a postupem času jsem zkrátka zjistil, že WL mě opravdu hodně baví. Bohužel, přiznávám, když jsem na začátku roku řešil co za výbavu, tak jsem velmi naivně šel víceméně pouze po ohnisku (proto jsem skončil u 800mm Oly), abych následně po x měsících focení zjistil, že autofocus a trackování je na té Em1-3 nechci říkat tragické, ale prostě nepoužitelné. Nad Om1 jsem přemýšlel taky, ale pořád bych byl u micro 4/3, říkám si, jestli není lepší (už jen kvůli ořezům) aspoň to APC či rovnou FF. Pro tu 100-500 jsem víceméně rozhodnutý (pokud budu přecházet), jelikož nic jiného stejně není (rozhodně chci zoom, pevné tele ne z důvodu, že při těchto ohniscích už se i dost blbě hledá na tu dálku, je mnohem příjemnější si to postupně vyzoomovat). Vše fotím z ruky při procházkách, žádné stativy, předchystané krmení, nedejbože nějaké post retuše apod. Líbí se mi zachycovat realitu (přírodu) takovou jaká je.
Měl jsem na chviličku možnost držet R5 a když jsem viděl jak za zamračeného počasí najde na dálku oko tmavé kačeny a drží, to bylo něco neskutečného. Přijde mi, že ty Canony mají to ostření/focus opravdu vychytané.
Co se Oly jako takového týče, ovládání je výborné, na foťák jsem si hodně rychle zvykl, ale bohužel cítím, jak mě to ostření limituje + obecná kvalita jako taková, no... jako dá se, ale musí být fakt top počasí a top záběr. Iso letí hrozně rychle nahoru a kvalita po výřezu zase strašně dolů.
-- 18. 5. 2023 13:18 --Kdyby se někdo chtěl ze zvědavosti podívat, of té fotky Měsíce je vše foceno tou 100-400. Jak jsem psal, vše z ruky volná příroda při procházkách, většina fotek jsou ještě ořezy.
https://www.megapixel.cz/fotograf/335949-426-lv(kdyby odkaz nešel, tak případně najít nick "LV 426", musí tam být ta mezera)
Jinak aspoň u toho Olympusu rozdíl mezi 600 a 800mm je velmi malý, říkám si, že když bych z např. té FF R6ii udělal výřez, tak na tom ve finále budu lépe, jak těch 800mm u Oly.. ?