Canon EOS R systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Blackraven1 5. 5. 2023 11:41

Dnes mi do Datartu přišel se zpožděním 5 měsíců Canon EOS RP, za tehdy akční cenu 17000. Nemá někdo zájem? Do tří dnů k vyzvednutí v Galerii Přerov.
Blackraven1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JardaB1 9. 5. 2023 20:04

Canon PowerShot V10 vlog camera leaked online :
https://photorumors.com/2023/05/09/cano ... ed-online/
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JardaB1 15. 5. 2023 14:35

TTartisan Tilt-Shift 100 mm f/2.8 2x Macro :
https://www.optyczne.pl/18821-news-TTar ... Macro.html

Ogniskowa: 100 mm, Światłosiła: f/2.8,
Pole widzenia: 24°,
Ostrość od: 0.25 m, Maksymalne powiększenie: 2x,
Maksymalna wartość przysłony: 22, Liczba listków na przysłonie: 12,
Mechanizm ustawiania ostrości: MF,
Możliwość pochylenia osi optycznej o +/- 8°,
Możliwość przesunięcia osi optycznej o +/- 6 mm,
Konstrukcja: 14 elementów / 10 grup (6 elementów ze szkła o wysokim współczynniku załamania światła),
Rozmiar filtra: 67 mm,
Dostępne mocowania: Canon RF, Fujifilm X, Nikon Z, Sony E/FE,
Wymiary: 151 x 72 mm, Waga: 845 g,
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 17. 5. 2023 17:44

Zdravím,

fotím poslední dobou už jen výhradně wildlife. Momentálně mám kombo Oly Em1-mk3 + Oly 100-400. Canon jsem nikdy neměl, ale učaroval mi jejich ostřící systém na současných Rkách.

Položím obecný dotaz, jak moc si pomůžu s přechodem na R7 + 100-500, případně dilema, které řeším poslední týdny, je lepší wildlife varianta 100-500 s tou R7 nebo R6ii ?

A proč? Výhody, nevýhody obecně o těchto strojích? Díky
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 17. 5. 2023 21:14

No a není nejlepší a nejekonomičtější si pořídit OM-1 (pokud jde primárně o ostření)?
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 5. 2023 05:06

R7 má podle mě dvě nevýhody - nemá klasické rozmístění zadních koleček a za druhé má pomalé čtení senzoru, což limituje využívání elektronické závěrky. Nicméně fotit se na ni dá.

R6II je úplně parádní foťák, jen bych řekl, že na WL mi u něj chybí trochu toho rozlišení.

Čistě na amatérský WL je ta R7 asi lepší.

Co se týká samotného AF, tak ten je povedený asi u obou (osobně mám jen tu R6II). Oproti EM1Iii výrazný pokrok - tenhle přechod jsem absolvoval osobně.

S Tomášovou OM1 nemám žádnou zkušenost.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 5. 2023 07:22

Já právě co jsem viděl nějaké komentáře, tak u R7 jisté výhrady byly, nemá AF zas až tak dobrý jako R6II. Naopak ale R6II se 100-500 je proti Oly se 100-400 na WL docela citelná ztráta ohniska, tam prostě rozlišení na crop chybí. Bude lepší při nedostatku světla, to ano, ale popravdě to EQ800mm by mi docela chybělo...
Ad OM-1 - tam je v AF proti tomu, co tazatel má (E-M1III) zásadní změna v tom, že už má plnohodnotný AI tracking na ptáky i zvířata a funguje hodně dobře. Proti Canonu je AF asi nepatrně horší v přesnosti, což se ale do značné míry kompenzuje extrémní rychlostí v sekvencích (vždy se něco vybere) a kladem je možnost jet fakticky bez omezení s elektronickou závěrkou. Nevýhodou je to výše zmíněné horší chování při extra velkém ISO, jinak ale asi nic, často debatovaný DOF je u WL spíš výhoda (v jiných oborech focení by to argument proti být mohl).
Upřímně když si vezmu, že OM-1 stojí 56k (objektiv tazatel už má), zatímco R6II se 100-500 je někde nad 140 tisíc, tak si nemyslím, že je přínos adekvátní rozdílu ceny (pro WL). Trochu jinak by to bylo u R5, kde je už prostor pro crop atd, ale je to zas dalších cca 25k navrch (ale upřímně mi to přijde oddůvodněné, tady už prostě přínos je).
A ještě jednou opakuji - vše, co jsem napsal se týká zadání, tedy porovnání pro WL (případně bird)!!!! Pokud by se do toho vložily i jiné obory, tak mohou klady R6II hodně posílit, třeba DOF v některých oborech, low ISO se může stát významnější atd. Ale dotaz byl na WL...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 5. 2023 08:35

Taky bych řekl, že na WL je OM1 výborná volba. Pokud tazatele nic jiného než AF nepálí, tak asi není co řešit.
Tím "nepálí" myslím ten již diskutovaný komplex objektivně subjektivních vlivů :-)

Já osobně u té R7 tak trochu čekám na druhou generaci.

Kdyby to byla něco jako R6II s tím APSC 32 Mpx senzorem, tak by to pro mě bylo na můj lajdácký WL jasná volba
:-)

Ale to je zatím hodně ve hvězdách.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod NevimAVM 18. 5. 2023 13:13

Díky všem za reakce.

Ano u mě je priorita pouze WL, vzdal jsem se focení na krátko (na to mám mobil v kapse), vždy jsem fotil vše možné a postupem času jsem zkrátka zjistil, že WL mě opravdu hodně baví. Bohužel, přiznávám, když jsem na začátku roku řešil co za výbavu, tak jsem velmi naivně šel víceméně pouze po ohnisku (proto jsem skončil u 800mm Oly), abych následně po x měsících focení zjistil, že autofocus a trackování je na té Em1-3 nechci říkat tragické, ale prostě nepoužitelné. Nad Om1 jsem přemýšlel taky, ale pořád bych byl u micro 4/3, říkám si, jestli není lepší (už jen kvůli ořezům) aspoň to APC či rovnou FF. Pro tu 100-500 jsem víceméně rozhodnutý (pokud budu přecházet), jelikož nic jiného stejně není (rozhodně chci zoom, pevné tele ne z důvodu, že při těchto ohniscích už se i dost blbě hledá na tu dálku, je mnohem příjemnější si to postupně vyzoomovat). Vše fotím z ruky při procházkách, žádné stativy, předchystané krmení, nedejbože nějaké post retuše apod. Líbí se mi zachycovat realitu (přírodu) takovou jaká je.

Měl jsem na chviličku možnost držet R5 a když jsem viděl jak za zamračeného počasí najde na dálku oko tmavé kačeny a drží, to bylo něco neskutečného. Přijde mi, že ty Canony mají to ostření/focus opravdu vychytané.

Co se Oly jako takového týče, ovládání je výborné, na foťák jsem si hodně rychle zvykl, ale bohužel cítím, jak mě to ostření limituje + obecná kvalita jako taková, no... jako dá se, ale musí být fakt top počasí a top záběr. Iso letí hrozně rychle nahoru a kvalita po výřezu zase strašně dolů.

-- 18. 5. 2023 13:18 --

Kdyby se někdo chtěl ze zvědavosti podívat, of té fotky Měsíce je vše foceno tou 100-400. Jak jsem psal, vše z ruky volná příroda při procházkách, většina fotek jsou ještě ořezy.

https://www.megapixel.cz/fotograf/335949-426-lv

(kdyby odkaz nešel, tak případně najít nick "LV 426", musí tam být ta mezera)

Jinak aspoň u toho Olympusu rozdíl mezi 600 a 800mm je velmi malý, říkám si, že když bych z např. té FF R6ii udělal výřez, tak na tom ve finále budu lépe, jak těch 800mm u Oly.. ?
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 5. 2023 13:23

No ale právě u OM-1 zažiješ fakticky ten samý rozdíl - prostě ti ptáka chytne a drží (i včetně rámečků kolem ptáka a oka)...
Nic ve zlém, ale tohle je podobně zavádějící logika, jako kdybys měl starší EOS R a nyní chtěl Olympus, protože sis zkusil OM-1 a to "jak najde na dálku oko tmavé kačeny a drží, to bylo něco neskutečného" :-) Ony se přístroje zkrátka vyvíjí a R6 proti je R je něco podobného jako OM-1 proti E-M1III (není to úplně stejná situace, ale ve smyslu posunu docela ano).

A rýpnutí nakonec k tomu jak OM limituje kvalitu - vím že tohle lidi štve, ale opravdu bych doporučil podívat se na výstupy od Petra Bambouska a Rosti Stacha a pak se poněkud zamyslet... ;-) ;-)
A ne, není to jen o těch dvou výjimečných lidech, ryze technicky mám výstupy v podstatě stejné i já, on to fakt není problém. Zaostávám za nimi (bohužel dost) v nápadech, množství vynaloženého času, někdy i originalitě atd., ale v technice prostě žádná kouzla nemají a následovat je s OM může leckdo.

K výřezům - pro plné srovnání cropu v rozlišení by musel mít FF 80mpix, R6 má 20/24mpix... V reálu to bude o něco lepší, měl bys fyzické ohnisko 500mm proti 400mm, něco málo přidá i lepší hranová ostrost, ale obecně pokud budeš u R6 muset řezat, tak na tom budeš proti OM-1 hůře. Tohle začne fungovat s R5, tam už je základ rozlišení podstatně výše a tak i po jistém ořezu může být výstup dost porovnatelný či dokonce lepší než u MFT. Ale u R6 ořezy prostě jsou problém a pokud nebude objekt dost blízko, aby využil políčko, tak to není nejlepší cesta.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 5. 2023 17:47

Pokud bys sehnal nějakou R5 za dobrou cenu, tak je to trochu o něčem jiném.

Tam se dá, v porovnání s tvou EM1III počítat s jakoby vestavěným 1,4 TC, což se na WL hodí.

Nicméně, cropování není opticky zadarmo, optickým zákonům člověk neuteče :-)

Popravdě řečeno, pokud by tě trápil jen ten tracking, asi bych prvně zkusil tu OM1.

Pokud ti hlodá v hlavě šum, dynamický rozsah, společenský status (to je jen vtip, větší hloupost jsem tu dlouho nečetl :-) ), případně nějaké další parametry … pak je to složitější :-)
Naposledy upravil Davidof dne 18. 5. 2023 21:06, celkově upraveno 1
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chvd 18. 5. 2023 17:48

NevimAVM píše: nedejbože nějaké post retuše apod. Líbí se mi zachycovat realitu (přírodu) takovou jaká je.

To ale digitalem moc nejde myslim...konec koncu ani tim analogem, tam to zas pomeni ta chemie na filmu
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 5. 2023 19:58

Tak na okraj (viz jiná diskuse) - OM-1 se dá momentálně z amazon.de (tedy EU nákup, žádná divočina) koupit za cca 45 tisíc, cena o něco klesla a ještě na to teď mají 150EUR bonus (dokonce hned při koupi, ne následný cashback). To proti hodnotě, kterou jsem psal v diskusi výše, atraktivitu podle mne docela zvedá...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod NevimAVM 19. 5. 2023 15:04

Jasně, OM1 by bylo nejjednodušší řešení, ale pořád bych byl u 4/3, přeci jen APC bude trošku "jinde", konkrétně ta R7 + 100-500 či ?

4/3 20mego vs APC 32mego by mělo být znát, nehledě na to, že po zkušenosti s trackováním u EM1 jsem u Olympusu už trošku skeptický a víc věřím Canonu, byť jsem ho neměl, jen držel v ruce a zkoušel (tu R5).
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JardaB1 19. 5. 2023 15:23

Canon RF 200-500mm f/4L IS USM confirmed, likely in Q4 :
https://www.canonrumors.com/canon-rf-20 ... in-q4-cr3/
JardaB1
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka