Canon EOS R systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 13. 2. 2023 18:12

PPL mi také pije krev, Nikon 300 PF mi nechali v ukrajinské hospodě a Nikon Z9 dokonce ve vietnamské večerce.

Ale konec dobrý, všechno dobré, máš novou vylepšenou hračku a teď už zbývá jen fotit !
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 13. 2. 2023 18:13

:-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 13. 2. 2023 19:12

takze mas este R5 a vymenil si R6 za R6II?

ja pouzivam na zadnom LCD iba udaje dolu v liste - cas,iso atd., zbytok mam vypnuty. nasiel som este nastavenie, ze po namacknuti spuste sa tie udaje tiez zobrazuju, po sekunde sa ale vypnu a znovu sa zobrazia az po namacknuti spuste. takze LCD je medzi fotenim uplne cisty bez udajov. take nieco chces aj ty na Canone?

nastavenie fotaku sa dalo ulozit na SD kartu tusim uz na minulej generacii Sony, mam to aj teraz, ale este som to neskusal, mam iba jeden fotak a nastavoval/resetoval som ho iba pri kupe raz.
a ano, hodilo by sa isto aj fotenie medzi 5fps a 20fps, tych 10fps co som skusal ja, mi uplne staci.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 13. 2. 2023 19:39

Jj, mám R5 a nově tu R6 II. A ještě teda R3 :-)

To, co jsi popsal, tedy jestli to dobře chápu, tak LCD je tmavé, ale když začneš fotit, tak se tam zobrazí expoziční údaje, tak to by bylo taky super. Mě by ale úplně stačilo, kdyby to LCD bylo úplně tmavé pořád. To bohužel R6 neumí.

přesně - těch 10 sn/s tam chybí hodně :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod jozef6 13. 2. 2023 20:24

10 sn/s tam chyba preto aby si si musel kupit R6 III. Marketing to ma dobre premyslene :grr:
jozef6
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 13. 2. 2023 20:27

asi som to uplne presne nenapisal :-)

zobrazovanie sceny (LiveView) mozem nastavit na Auto, EVF manual, LCD manual.
pri nastaveni Auto sa zapina EVF/LCD podla senzora ci prilozim fotak o oku.
EVF manual aj LCD manual je volba co chcem mat pri foteni zapnute.
...ale mozem si navolit na tlacitko volbu OFF, tj. mozem zapnuty EVF/LCD aj vypnut tlacitkom.

to co som pisal predtym je iba k zobrazovaniu udajov na LCD pocas fotenia (tj. LCD je zapnute stale a zobrazuje scenu LiveView). mozem si zvolit zobrazovat iba expozicne udaje (a tie sa daju po sekunde automaticky schovat, az po namacknuti spuste sa opat zobrazia) plus dalsie moznosti zobrazenia ako u inych znaciek ako vsetky udaje, mriezky, vodovaha, histogram atd.

EDIT: ako som skusal to nastavovanie EVF/LCD, v izbe je uplna tma, bezi iba TV a skusal som EyeAF a ten fotak normalne hned nasiel oko manzelky a tam je to aj presne zaostrene pri f1,4, no dobre nam funguju tie moderne bezzrkadlovky :-)

35/1,4GM, f1,4, 1/40s, ISO 10.000, vypnute korekcie aj odsumovanie
DSC06991.JPG
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 13. 2. 2023 20:38

jozef6 píše:10 sn/s tam chyba preto aby si si musel kupit R6 III. Marketing to ma dobre premyslene :grr:

Dirty, dirty bastards …

Lennyl

No, R5 má jednu z možností zobrazení na LCD jen černou obrazovku. To mi na R6kách chybí.

Zavřít LCD bohužel znamená, že EVF naskakuje zřetelně pomaleji, než při LCD sklem navrch.

No comment :-)

-- 13. 2. 2023 20:48 --

Edit

Lennyl

Jo, chlapci se docela snaží ;-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 13. 2. 2023 20:59

aha uz chapem. LCD zaklopeny som hadam este ani nemal, vypnut ho mozem ako som pisal, aj ked ho mam furt zapnuty a zerie mi to mozno aj travu okolo cesty potom :lol:
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Obšák 14. 2. 2023 20:38

lennyl_2: to jak se chytá af v mizerných světelných podmínkách, to je pro mě hodnotná informace, takže díky za ni ;-)
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 14. 2. 2023 21:30

pytas sa na moj fotak? s dobrym objektivom je AF aj v zlom svetle vyborny. co mam aspon tie moje v popise 20/1,8, 35/1,4, 85/1,4 su take. trafi to, nie je to spomalene.
ale to plati si myslim u vsetkych modernych bezzrkadlovkach, aj Canon. Nikon az tak moc nesledujem.

oproti DSLR ja som velmi spokojny s bezzrkadlovkami. pravda, ze ja som nemal tie najdrahsie DSLR. cele roky to boli Pentax, posledny K1-II a Nikon bol D750 (ten bol ale fakt slusny v AF).

myslim si, ze bezzrkadlovkam pomahaju tie inteligentne rezimy rozpoznavania objektov a EyeAF, kde clovek v hladaciku uz pomaly prd vidi v DSLR, ale MLC to podla naprogramovanych skriptov vie rozpoznat a uzivatelovi viac pomaha pri foteni.

aj ten posledny Canon R6II vnimam ako TOP pracovny stroj s 24MPx s klasickym "neskladanym" snimacom .
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 2. 2023 22:06

Vtipné je, jak snadno si na to člověk zvykne a začne to považovat za samozřejmost
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Obšák 14. 2. 2023 22:35

Jsem rád, že to funguje tak dobře. Čas od času totiž při opravdu mizerném světle fotím, nebo se o to aspoň pokouším :D
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 15. 2. 2023 08:31

Davidof: další foťák? Takže máš nejen předsevzetí fotku denně, ale i Vánoce měsíčně? :) Ať slouží! :)

Jinak musím se přiznat, že ty poslední těla od Canonu se mi líbí.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 2. 2023 09:44

Díky, je to výměna, takže foťáků mám pořád stejně :-)

Jinak - snad už jsem pochopil ten AF.

Canon má vlastně autofokus udělaný strašně jednoduše, oproti Sony a Nikonu. Nelze říct, jestli je to dobře nebo ne, protože jim to funguje. ¨

Samozřejmě ve chvíli, kdy to fungovat nebude, tak nebude ani ta naděje, že nějakým magickým nastavením se chování radikálně zlepší.

Jeden rozdíl, kterého jsem si všiml, je ten, že Canon, tím výběrem typu subjektu nevylučuje ty ostatní.

Takže při nastavení Lidé se normálně detekujou i ostatní typy, jenom je to tak, že když jsou vidět Lidé i Zvířata, tak foťák vybere člověka.

Mění se tedy je pořadí preferencí.

To je vlastně docela v pořádku, ale kdyby někdo chtěl jiné chování, má smůlu.

Nejhorší bylo pochopit ty termíny.

Enable = Enabled

Disable = Disabled

Subject to detect - None znamená žádna detekce, ale Subject to detect = Obecný tvar/barevný shluk
(Nebyl by to ale Canon, kdyby i v módu None neskočil na oko, když ho vidí)

Jo a ten "AF systém jako R3" není, samozřejmě "úplně stejný jako R3" :-)

Slovy klasika - možná v příští verzi firmware :-)

To jsou ale jen takové drobnůstky, co se mě týká, tak R6 II je parádní strojek.
Naposledy upravil Davidof dne 15. 2. 2023 11:53, celkově upraveno 1
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Obšák 15. 2. 2023 10:29

Tady je jedna ukázka za hodně mizerného světla, osvětleno prakticky jen malým ohňostrojem. Je to mázlé, čas byl jen 1/6s (bez stabilizace).
Nikon 28mm, clona f2, čas 1/6s, iso 8000.
Přílohy
DSC_0684-z.jpg
Obšák
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka