Canon EOS R systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 16. 12. 2021 16:40

pavelmeli píše:Ten rozsah s oběma TK vypadá docela zajímavě… foceno z ruky :-)

Obrázek

P.

To si mal nasadene obidve TC naraz ? Inac kresba velmi dobra.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Obšák 16. 12. 2021 17:33

Nevíme jak to vypadá na krajích, ale uprostřed je výsledek podle mě úplně v poho. Zoom se světelností 5,6 a na něm dva telekonvertory a ono to pořád funguje, super :-))
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 16. 12. 2021 18:30

Dokonalý výsledek s dvojicí konvertorů jsem zatím neviděl, v nejlepším případě takový, že to stačilo. Tady nejde čekat zázrak.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pavelmeli 16. 12. 2021 21:49

Oldbas >>> po 24 hodinách "spánku" mi z baterie ubylo 4%, ale takhle foťák určitě nenechávám a doporučuji jej vypínat (po skončení focení vypínám i zrcadlo). To co jsi psal, tak snad už s tím problém mít nebudeš...
oldbas píše: A ještě horší to bude s auty, až vyměníme diesel za elektriku. To asi nedam vůbec :-(

Tak elektrické autíčko u mě nehrozí... :D Jednak za nové tu pálku nedám, jeté bych nekoupil ani náhodou a navíc bydlím v paneláku, takže dobíjení nepřipadá v úvahu. Kdysi jsem jezdil na plyn ale teď nafta i benzín rulezzz :)

landov >>> ano, nasadil jsem obě TK, ale to jsem jen zkoušel co to udělá (Canon použití svého TK nedoporučuje, jelikož by na širším konci už od cca 40mm a níž mohlo dojít ke kolizi zadního členu objektivu s vystouplou čočkou TK, která zasahuje do vnitřku objektivu). Je mi jasné, že to snížení světelnosti se neoblafne a i když to takhle jakž takž funguje, je to fakticky jen na domácí použití, přesně jak píše pemar... žádný zázrak jsem ani nečekal :)

Na 300mm/5.6 1/1000 iso 200, bez ořezu a úprav jen převod z raw manželka co nesnáší focení 8-) Myslím že to docela ujde i ten bokeh...

Obrázek

P.
pavelmeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 16. 12. 2021 22:06

pavelmeli: Super, tak ať vše funguje. Už taky vypínám a snad to bude ok.
Elektro auto nechci a rád bych řídil ještě alespoň 30let. Tak uvidíme.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelmeli 18. 12. 2021 14:55

Včera večer nafoceno 256 fotek, zůstatek baterie 67% což není špatné, jelikož jsem fotil průběžně žádnej kulomet a foťák nevypínal...
jedna ze včerejška... R6 + 28-300, 1/250 s na 275mm f5.6 ISO 3200 na vzdálenost cca 10 m bez ořezu... Samozřejmě s 85/1.4 je to jiný kafe, ale i s tímto zoomem to de.

Obrázek

P.
pavelmeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 18. 12. 2021 19:47

pavelmeli: nejsem odborník na divadlo, ale připadá mi to jako velice v pohodě. Je vidět, že I ultrazoom je plně použitelný a má v mnoha případech smysl ho pořídit.
Výdrž baterie mi připadá úplně v pohodě na bezzrcadlovku.

-- 18. 12. 2021 20:11 --

Canon EOS RP a tichá závěrka.
Nevím, jestli se jedná o známou věc, ale rád se podělím o svojí zkušenost.
RP má tichou závěrku běžně dostupnou jen jako automatický režim. A to je skoro nepoužitelné. Já ji používám jinak.
Zapnu v menu (karta 1, položka 5) bracketing ostření na povolit . Minimální počet fotek jsou 2, ale při nastavení klidně 5 fotek jich foťák pořídí 5 jako při rychlém sériovém snímání (asi 5 obr./sec.). Aby nedocházelo v přeostřování objektivu kvůli smyslu funkce, vypínám autofokus na objektivu a zaostřuji ručně. To je jediná nevýhoda, ale přijde mi to násobně použitelnější, než použít automatický režim. Takhle mám k dispozici jak poloautomat, tak plný manuál a expozici plně pod kontrolou. V situacích, kdy to využívám je času dost a u bezzrcadlovek ruční ostření není velký problém. Dokonce i focus peeking a zvětšovací lupa fungují.
Vím, není to plnohodnotná elektronická závěrka, ale účel to splní taky.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 2828 19. 12. 2021 19:23

s tou tichou závěrkou, to je výborný nápad....vyzkoušel jsem, používal bych autofokus počet snímků 2 a stupňování ostření na minimum 1
2828
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jozef6 21. 12. 2021 08:41

oldbas píše:Canon EOS RP a tichá závěrka.
Nevím, jestli se jedná o známou věc, ale rád se podělím o svojí zkušenost.
RP má tichou závěrku běžně dostupnou jen jako automatický režim. A to je skoro nepoužitelné. Já ji používám jinak.
Zapnu v menu (karta 1, položka 5) bracketing ostření na povolit . Minimální počet fotek jsou 2, ale při nastavení klidně 5 fotek jich foťák pořídí 5 jako při rychlém sériovém snímání (asi 5 obr./sec.). Aby nedocházelo v přeostřování objektivu kvůli smyslu funkce, vypínám autofokus na objektivu a zaostřuji ručně. To je jediná nevýhoda, ale přijde mi to násobně použitelnější, než použít automatický režim. Takhle mám k dispozici jak poloautomat, tak plný manuál a expozici plně pod kontrolou. V situacích, kdy to využívám je času dost a u bezzrcadlovek ruční ostření není velký problém. Dokonce i focus peeking a zvětšovací lupa fungují.
Vím, není to plnohodnotná elektronická závěrka, ale účel to splní taky.

Vďaka za tip. Mam 2 týždne nový Canon M6 II a na ňom som to včera dlho skúšal. Fajn je, že tiché snímanie funguje, ale bracketing ostrenia sa správa divne. Prvá fotka a niekedy aj 2. fotka v sérii sú, v mieste kam som umiestnil ostriaci bod veľmi neostré. Až 2. fotka (pri štandardných ohniskách) alebo 3. fotka (pri krátkych ohniskách) v sérii sú ostré. Prvá a prípadne i 2. fotka akoby mali silný front focus. Pripadá mi to akoby to bolo úmyselne, akoby Canon chcel aby bolo všetko ostré, ostré aj to čo je náhodou vpredu, prípadne aj čo vpredu nie je :-)) . V príručke na strane 181 sa ale píše toto:
- Zaostřete na bližší konec preferované vzdálenosti a pak úplne stiskněte tlačítko spouště.
- Fotoaparát sníma kontinuálně a posouvá polohu zaostření směrem k nekonečnu.
Je to môj prvý Canon a tak nepoznám Canony, preto sa spýtam, či niekto náhodou nepozná nejakú fintu, nejaké nastavenie a pod. ktoré by problém odstránilo. Lebo pri nepresnom zaostrovaní je takéto tiché snímanie nepoužiteľné. Inak som s foťáčikom spokojný, dobré ovládanie, slušné funkcie.
jozef6
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 21. 12. 2021 09:56

ved bracketing ostrenia je prave na to vymysleny, aby fotak v serii urobil rozne zaostrene fotky a tie sa potom spojili do jednej preostrenej s mensou hlbkou ostrosti - tz. vsetko ostre.

ako to chces opravit? :-D vypni si automaticke ostrenie a ostri manualne, ako tu pisal oldbas. inak takto pouzivat fotak, len aby ticho fotil, je chuj****a.....ok, fotit nieco tak pre seba, to hej, ale za peniaze,alebo momenty ktore presvihnem v zakazke (obrad), by som neriskoval.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jozef6 21. 12. 2021 10:41

Lennyl_2 viem, ze bracketing ostrenia urobi rozne zaostrene fotky a tie potom spojim do jednej fotky tak, aby na nej bolo vsetko ostre. Par krat som to skusal na Olympuse.
V pripade Canon M6 II je ale zle to, ze mi urobi aj neostre fotky, ktore nechcem a ktore vzniknu v rozpore s navodom. Podrobnejsie to popisem. Zaostrim na najblizsi objekt na scene, povedzme tak 2- 3 metre vzdialeny. Fotak ale pri 1. a niekedy aj 2. fotke preostri - posunie rovinu zaostenia este blizsie ku mne. V tejto rovine sa ale nenachadza ziadny objekt a tak je cela fotka neostra a je na vymazanie. To pokladam za chybu, lebo zbytocne vzniknu 1 - 2 neostre fotky a naviac ubehne nejaky cas od stlacenia spuste po vytvorenie ostrej fotky v mieste, v ktorom to chcem ja. Ak by to fungovalo tak ako pisu v navode a ako to funguje na Olympuse, tak prva fotka je zaostrena na objekt, ktory si vyberiem a nasledujuce fotky su zaostrene o nieco dalej k nekonecnu. V takom pripade by mal bracketing ostrenia zmysel, lebo by sa dal pouzit na tiche snimanie u tych fotoapratov, ktore nepodporuju tiche snimanie v lubovolnom rezime - vid. napr. Oldbasov Canon RP a moj Canon M6 II. Ako hore pise 2828, stacilo by nastavit pocet snimkov 2 a stupnovanie ostrenia 1.

Co sa tyka rucneho zaostrovania, tak to je dost obmedzujuce na akcne snimanie niekde v kostole, v divadle, v koncertnej sale, kde by naopak bolo velmi vhodne tiche snimanie.
jozef6
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 21. 12. 2021 12:14

aha jasne,uz chapem,ked si to takto rozpisal. hmm,to moze byt "chyba" vo firmware,ak nemas najnovsi,alebo skus este iny objektiv,mozno to robi prave on.

inak to je taka haluz,ze vyrobca obmedzi vo firmware funkciu ticheho snimania,ked to technicky vie tak fotit,iba v dakom rezime,fotak by to mohol zvladnut aj v Av,M atd.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 2828 21. 12. 2021 15:08

jozef6 píše:Lennyl_2 viem, ze bracketing ostrenia urobi rozne zaostrene fotky a tie potom spojim do jednej fotky tak, aby na nej bolo vsetko ostre. Par krat som to skusal na Olympuse.
V pripade Canon M6 II je ale zle to, ze mi urobi aj neostre fotky, ktore nechcem a ktore vzniknu v rozpore s navodom. Podrobnejsie to popisem. Zaostrim na najblizsi objekt na scene, povedzme tak 2- 3 metre vzdialeny. Fotak ale pri 1. a niekedy aj 2. fotke preostri - posunie rovinu zaostenia este blizsie ku mne. V tejto rovine sa ale nenachadza ziadny objekt a tak je cela fotka neostra a je na vymazanie. To pokladam za chybu, lebo zbytocne vzniknu 1 - 2 neostre fotky a naviac ubehne nejaky cas od stlacenia spuste po vytvorenie ostrej fotky v mieste, v ktorom to chcem ja. Ak by to fungovalo tak ako pisu v navode a ako to funguje na Olympuse, tak prva fotka je zaostrena na objekt, ktory si vyberiem a nasledujuce fotky su zaostrene o nieco dalej k nekonecnu. V takom pripade by mal bracketing ostrenia zmysel, lebo by sa dal pouzit na tiche snimanie u tych fotoapratov, ktore nepodporuju tiche snimanie v lubovolnom rezime - vid. napr. Oldbasov Canon RP a moj Canon M6 II. Ako hore pise 2828, stacilo by nastavit pocet snimkov 2 a stupnovanie ostrenia 1.

Co sa tyka rucneho zaostrovania, tak to je dost obmedzujuce na akcne snimanie niekde v kostole, v divadle, v koncertnej sale, kde by naopak bolo velmi vhodne tiche snimanie.

M6 mark II má tiché snímání (elektronickou závěrku), takže není potřebný ten způsob z RP
Bracketing ostření si myslím že funguje u m6 mark II správně.....zaostříš......např pořizuju 10 snímků.....fotoaparát posune zaostření o 5 úrovní před zaostřené místo a skončí 5 úrovní za zaostřeným místem
2828
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 21. 12. 2021 16:57

lennyl_2 píše:inak to je taka haluz,ze vyrobca obmedzi vo firmware funkciu ticheho snimania,ked to technicky vie tak fotit,iba v dakom rezime,fotak by to mohol zvladnut aj v Av,M atd.

Je to běžné i u ostatních výrobců, bohužel. Výrobce si tak chrání dražší modely a nutí nás tak na ně přejít. I když je RP moc fajn foťák, hlavně vzhledem k ceně, jsem názoru, že je to zbytečný model. Ale je to díra na trhu a ekonomický to dává smysl. Kdyby spojili RP a první Rko, bylo by to možná lepší. Např. tělo z prvního Rka bez té nesmyslné plošky a horního displeje, bez joysticku, 30MPX čip, hledáček a baterie z Rka, bylo by to OK pro všechny. Startovací cena 45000kč, taková R6 za 1/2 ceny. Hmmm, škoda.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 2828 21. 12. 2021 18:52

Já jsem Rko zkoušel, bylo z Alzy, několik stržených samolepek s čárovými kody na dost otlučené krabici, na jednom zbytku polepky dokonce Žilina. Nahrál jsem poslední fw, kvalita obrazu výborná, ostření i na oko výborné, dynamický rozsah lepší než u RP, digitalni šum stejný při vyšším rozlišení....bohužel od cca 600 iso dva žhavé pixely, vždy na stejném místě. Takže jsem to poslal zpátky
2828
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka