Canon EOS R systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 5. 10. 2021 09:19

Já to dělal podobně, ale dohnalo mě to focení sportu, tam bohužel produkuju takový kvanta fotek, že je naprosto nepředstavitelný je všechny schovávat.

Ale pro trochu promyšlenější focení, kde člověk nepřijde s 3 -5 000 fotkami za akci, to mazání asi opravdu není nutné.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod runner42 5. 10. 2021 09:26

Davidof píše:Na ty reálné zkušenosti jsem zvědavý.

Kdo ale dělá reportážní sportovní fotografii, tak ocení, že se k ději může někdy přiblížit vic, než s 20 Mpx senzorem.

Ostatní vlastnosti vypadají na úrovni, ale tahle jedna je prostě podprůměrná, škoda.

Já věřím v konečně lepší ergonomii než má R6/R5, ale na druhou stranu mám obavu, že s vestavěnýn gripem se R3 příliš blíží jedničkové řadě, a tudíž že stejně jako R5 nebude plnit roli profesionálního univerzála.

A ano, i to rozlišení tomu odpovídá. Na univerzála je na dnešní dobu hanebně nízké.

Davidof píše:Já to dělal podobně, ale dohnalo mě to focení sportu, tam bohužel produkuju takový kvanta fotek, že je naprosto nepředstavitelný je všechny schovávat.

Chápu. Můj třífázový proces je, při větším počtu fotek a zároveň nutnosti dodat výstup co nejdříve, nepoužitelný.
runner42
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 10. 2021 10:25

Je taky otázka, kolik procent je při akčním focení (celkem lhostejno zda sport či třeba ptáci) jasný odpad... Tím myslím fotky totálně rozmazané, a/nebo s objektem v nesmyslné pozici, ořízlém, atd. Podle mne toho přes všechny pokroky v AF není málo - ubyde ryze technicky rozmazaných, ale těch od prvního pohledu nepoužitelných zas tak málo není, podle mne to tak 20% dělá skoro vždy (přirozeně záleží na konkrétním tématu). Pak další odpad přiskáče při nějakých specifických pokusu (třeba panningy) a celkově bych řekl, že i schopný fotograf toho vesměs tak třetinu odmaže už v té první fázi "jasné čistky", leccos i přímo při focení ještě ve foťáku.
Pak je tu otázka, co s těmi zbylými dvěma třetinami a tam už asi hraje roli spíš typ focení/zakázky - jestli má jít o rychloobrátkovou akci k publikaci co nejdříve, ale malým potenciálem na budoucí užití anebo člověk přeci jen víc kalkuluje s delším horizontem.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 5. 10. 2021 10:46

No, kdyby mě pozvali fotit Paříž-Dakar, nebo mistrovství světa na horských kolech, tak bych s tím mazáním taky nespěchal :-)

Co se týká toho odpadu - kvůli špatnému zaostření je toho hrozně málo, kromě panningů, tam je to naopak skoro všechno špatně.

Jak jsem psal, mazání mě unavuje, tak se věnuju jen těm povedeným, to je podstatně míň práce :-)

runner

Taky si asi sáhnu na R3, až bude nějak dostupná a porovnám ji s ogripovanou R5, jestli tam uvidím takový rozdíl.

Každopádně kdybych jako základní hledisko bral to, že chci, aby foťák vyfotil to, co mu ukážu a správně to zaostřil a naexponoval, tak úplně nevím, jak a co by se mělo zlepšovat.

Ale pokrok nezastavíš, tak se uvidí.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 5. 10. 2021 12:05

Davidof píše:Taky mě unavuje přemýšlet, kterou fotku smazat.

Tak jsem na sebe udělal takový trik - vybírám (označuju) jen fotky k publikaci a o ostatních si namlouvám, že se k nim pak vrátím. A když se k nim do dvou tří měsíců nevrátím, vyberu všechny neoznačené, zavřu oči a smažu je.

Tak to já bych si musel, vzhledem k frekvenci upravování fotek, stanovit ten limit na 3(0) roky/let. :D

Jinak přemýšlet, kterou fotku smazat, a obecně třídění mě taky unavuje (a zdržuje), ale jinak nelze, Jedna věc je plnej disk, druhá, že ke složce plné balastu se pak ani nechce pořádně vracet.
Taky to dělám dvoufázově, nejdřív smažu jasný kandidáty a pak naopak, optimističtěji a veseleji, vybírám ty "binga" (bohužel u některých témat se mi ta laťka sníží i na "pátý ceny". ;-)
S tím, že nechávám i alternativní (použitelný) expozice vybranýho záběru. Ve foťáku třídím naprosto výjimečně (snad jen když se "nudím" nebo nutně potřebuju uvolnit místo), je to časově dost náročnější a stejně nedokonalý.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 5. 10. 2021 12:11

A taky se říká, že promazáváním fe foťáku se zvyšuje pravděpodobnost závady karty. Není lepší to tam nechat, na kartě i na disku? ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 10. 2021 12:27

Dolgor - tohle bude spíš urban legend, resp. informace, která platila "kdysi", tedy v době, kdy byl výkon CPU ve foťácích mizivý a i karty o dost horší a pomalejší.

Ale k mazání - ono je to zase dáno tématem. Upřímně když jdu fotit ve stylu street či třeba travel na dovolené, tak je mazání ve foťáku zbytečné, to se mi technická úspěšnost fotky blíží k 100% a mazání už je víc o obsahu, což se lépe posoudí na velkém monitoru. Naproti tomu ale třeba u birds in flight a podobných věcí je odpadu více (i když foťák stihne ostřit, tak jsou běžná různá chybějící křídla atd) a pokud člověk při pauze mezi "akcemi" trochu promaže, tak si dost práce doma ušetří. Navíc pokud máš ve foťáku karty dvě, tak mazání neznamená nutně mazání z obou, já osobně mažu jen z primární a tím mám pořád zálohu jak pro omyl v mazání, tak i kdyby karta kixla (ale popravdě za poslední dva roky jsem to reálně nepotřeboval, nicméně aspoň je dobrý pocit :-) ).
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 5. 10. 2021 12:48

To spadá právě do té kategorie "nuda v Brně" (kerá tam rozhodně není). ;-)
Jinak to ale nic nemění na tom, že mazání ve foťáku je votrava.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 5. 10. 2021 12:56

Koukám, že spousta lidí je schopna promazávat už na place, to nějak nedokážu.

Ale určitě to stojí za zvážení.

Mimochodem, Petr Bambousek mi radil udělat si vlastní nastavení jpeg, kde trochu potlačil saturaci a trochu přidal na ostrosti, že se mu pak líp poznává, co je oparvdu ostré a co ne. On promazával ve foťáku skoro pořád, hned po sérii fotek na to koukal a třídil to.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 5. 10. 2021 13:11

Saturace ok, ostrost se doporučuje obecně spíš potlačit, pač jinak to (negativně) ovlivňuje náhledový histogram.
Pokud se člověk hned na place chce/potřebuje "učit" z vlastních chyb, tak ok, jinak já na to většinou nemám čas ani chuť. Ale při čekání na letadlo, proč ne.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 5. 10. 2021 13:27

Tady asi hraje roli i kvalita displeje a zda foťák skutečně poskytuje 100% náhled. Čili specifické pro model foťáku.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 5. 10. 2021 14:12

S tou ostrostí jsem to taky slyšel, ale Petr to používal vysloveně pro to třídění ostré/neostré.

On má správnou expozici / histogram celkem zmáknutý, tak s tím asi uměl nějak pracovat.

Je fakt, že focení zvěře dává docela dost prostoru na třídění během (nekonečného) čekání :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 5. 10. 2021 18:57

S tím čekáním je to relativní, člověk čeká a čeká a pak propásne tu jedinečnou šanci.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 5. 10. 2021 19:18

Jo, i to se stává :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod JardaB1 6. 10. 2021 10:52

Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka