Canon EOS R systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davidof 24. 8. 2021 15:45

To je otázka za milion :-)

Tvoje R5 letěla z okna, jak jsi psal ... to je taky zajímavé info z historie používání pro kupce :-)

Je to prostě kompromis - nižší cena za určité riziko
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod oldbas 24. 8. 2021 16:12

Přehřívání jsou internetové kecy. Je pravda, že v určitých výjimečných případech k němu dochází, ale je to i podle Canonu okrajová záležitost. Pokud je člověk převážně fotograf za peníze, nebo jen hoblík, s přehříváním R6ky se reálně nesetká. Ale u koupě starší věci je nějaké riziko vždycky.
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod runner42 25. 8. 2021 10:55

Davidof píše:To je otázka za milion :-)

Tvoje R5 letěla z okna, jak jsi psal ... to je taky zajímavé info z historie používání pro kupce :-)

Je to prostě kompromis - nižší cena za určité riziko

Ovšem míra rizika není u všech výrobků stejná. Výrobky, které mají nějaký problém by-design, mají i větší míru rizika pro kupce z druhé ruky. A je jedno, jestli se jedná o TFSI motory s řetězem nebo EOS R.

oldbas píše:Přehřívání jsou internetové kecy. Je pravda, že v určitých výjimečných případech k němu dochází, ale je to i podle Canonu okrajová záležitost. Pokud je člověk převážně fotograf za peníze, nebo jen hoblík, s přehříváním R6ky se reálně nesetká. Ale u koupě starší věci je nějaké riziko vždycky.

Asi by sis o tom měl ještě něco zjistit. Mě tedy nepřijde normální po hodinovém videu čekat půl hodiny na další natáčení.
A ne, nový firmware nic nevyřešil. Firmware může težko vyřešit něco, co je zprasené by-design. Dej si natáčení uhd/60 fps a za půl hodinky je upečený.
runner42
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 25. 8. 2021 13:25

Psal jsem to v jiném vlákně (a byl za to dehonestován), že foťák je na focení a natáčení do něj nepatří. Je to trochu extrémní názor, ale myslel jsem to tak, že video a foto mají při požadavku na vysokou kvalitu odlišné požadavky a lze je jen velmi těžko skloubit v jednom těle, proto jsem vždy měl kameru a foťak jako dva různé přístroje.

Mohli bychom vést diskusi, za jakých předpokladů to vadí méně nebo více, jaké technologie jsou vhodné a jaké jsou možnosti chlazení, ale to už je hledání kompromisu.

Jak ale mnozí psali, pro focení to téma (až na jednu specifickou výjimku) není.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod noxx_cz 25. 8. 2021 19:27

runner42: a můžu se zeptat, kdo natáčí půl hodiny nebo dokonce hodinu v kuse? Opravdu nemám pocit, že by někdo takový v současném světě videa existoval. Vždy se natočí jeden dva záběry a pak delší pauza. Takže se bavíme o záběrech v řádu sekund nebo minut. Problém se zahříváním je takový, že kdo chce, ten ho vyvolá, pro 99% uživatelů natáčejících video foťáky je to téma naprosto mimo realitu.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 25. 8. 2021 20:14

Včera Prima natáčela divadelní představení, kde účinkoval můj syn, ale točili to jinou technikou, ne bezzrcadlovkou.

Bezzcadlovku používá můj kolega na profi videa z dronu, tam se někdy (ne moc často) i na těch 30 minut dostane (většinou jsou to ale kratší akce), ale i pro delší natáčení není zahřívání těla reálný problém, protože má těch dronů několik a podle potřeby je umí kombinovat. I tak šetří zadavatelům obrovské peníze, dříve se ty jeho zakázky fotily s velkým štábem z vrtulníku.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 8. 2021 07:27

noxx_cz píše:runner42: a můžu se zeptat, kdo natáčí půl hodiny nebo dokonce hodinu v kuse? Opravdu nemám pocit, že by někdo takový v současném světě videa existoval. Vždy se natočí jeden dva záběry a pak delší pauza. Takže se bavíme o záběrech v řádu sekund nebo minut. Problém se zahříváním je takový, že kdo chce, ten ho vyvolá, pro 99% uživatelů natáčejících video foťáky je to téma naprosto mimo realitu.

Ale jo, tohle se občas děje - jednak reportáže z akcí (zmíněný záznam představení atd), pak třeba některé věci z wildlife, kdy sice vlastní záběr je jak píšeš pod minutu, jenže pokud čekáš na nějaké konkrétní chování zvířete, tak prostě musíš video pustit předem a nechat zaplé delší dobu a tak lze pokračovat.
Pak přirozeně streamy a videa pro YT - taky klidně rozhovor trvá přes půl hodiny a jede se v kuse (a 4K už se na YT užívá často).
Je těžké říct, jak je to významné v celkovém procentuálním pohledu, já bych osobně řekl, že to může být i docela dost (klidně polovina) - hlavně to zvedají zmíněné streamy/YT. V tvůrčím videu ve stylu tvorby filmu/seriálu/reklamy je to jak píšeš - převážně krátké záběry, kde ani extrém jako je R5 v 8K režimu není reálným omezením, ale není to jediné využití.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 8. 2021 07:44

Pokud vím, tak Canon má to omezení na 29:59 min proto, aby nebyl proclen jako kamera.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod runner42 26. 8. 2021 08:03

No jasně, a proto to omezení nemá oficiálně a doprovodná hláška o přehřívání je jen chytrý úskok na celníky, kterým to budeš předvádět. :-D

Fikaný :-D
runner42
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 8. 2021 08:46

No, v manuálu k foťáku to omezení napsaný je.

Možná by tohle patřilo spíš na filmařské fórum, tam by ti to vysvětlili lépe.

Co jsem viděl, tak 4K 30p to zvládá bez přehřívání, ale stejně je tam ten limit kvůli zařazení foťáku do škatulky fotoaparát a ne kamera.

Takže bych řekl, že pokud někdo potřebuje natáčet dlouhý nepřerušovaný videa ve vysoké kvalitě, poohlédne se jinde.

To ale nemá vůbec žádnou relevanci pro hodnocení toho foťáku pro účely fotografování.

Tam si R5 vede velice dobře, a to je řekl bych docela důležitý.

To zaostávání Canonu v senzorech a autofokusu bylo už docela nepříjemný (přinejmenším pokud člověk srovnával s konkurencí).
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 8. 2021 08:55

Jo, tohle komické "EU omezení" délky videa má spousta přístrojů všech značek, v podstatě to obvykle zcela bez limitu mají jen přístroje na video vyloženě cílené - pro příklad od Panasonicu GH5 či S1H, S řada Sony, u Canonu C řada a tak.
Ale ono to v reálu zase tolik nevadí, pokud přístroj nějaké rozlišení zvládne bez přehřátí, tak obvykle třeba hodinové představení člověk snadno ohlídá - vždy se najde pár vteřin okno, kdy se stopne záznam a pustí nový...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 8. 2021 09:02

Souhlas.

Mě hlavně přijde, že se tu bavíme o funkci, kterou nikdo z nás, včetně runnera, vůbec nevyužívá :-)

To je něco jako bavit se u nějakého auta o tom, že nedokáže trvale tahat 3 tunový přívěs po německý dálnici rychlostí 150 km/h.

Asi to nedokáže, ale relevance toho faktu je opravdu nízká :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 8. 2021 09:21

Já jsem tedy pár amatérských vystoupení různými foťáky točil a dokonce i na to omezení času narazil.
Ovšem taky jsem zjistil, že reálně i u profi videotvůrců není dosud plně prosazené ani 4k30, dosud se spousta věcí řeší jen v FHD a to i u opravdu profi projektů (TV vzduchem o moc víc nedá, streamy sice ano, ale náklady letí nahoru).
Nicméně s 4K už bych docela počítal, sice to skutečně není tak samozřejmé, jak by se zdálo, ale přeci jen tady už je reálné využití slušné i už je na to vesměs v pohodě infrastruktura pro zpracování (počítače, disky a tak).
Ovšem 8K je zatím takřka jen "buzzword" a reálné prosazení vůbec není tak jisté... Třeba Netflix certifikace vyžaduje "jen" 4K, vyšší se neřeší. Na okraj - seznam je na https://partnerhelp.netflixstudios.com/ ... ge-Capture a z "fotopřístrojů" má certifikaci jen S1H od Panasonicu, vše ostatní jsou "kamery" (včetně několika od Canonu)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 26. 8. 2021 21:12

To obmedzenie na 30 min mali svojho času aj malé ixusy, ak si pamätám.
V každom prípade ale natáčanie dlhých klipov je prekvapivo dosť časté, ako uviedli ostatní.
Zatiaľ teda 8K považujem za príliš náročné na lepšie spracovanie, už aj 4K je nenažranec, čo sa týka hardware.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod runner42 28. 8. 2021 09:42

Davidof píše:Souhlas.

Mě hlavně přijde, že se tu bavíme o funkci, kterou nikdo z nás, včetně runnera, vůbec nevyužívá :-)

To je něco jako bavit se u nějakého auta o tom, že nedokáže trvale tahat 3 tunový přívěs po německý dálnici rychlostí 150 km/h.

Asi to nedokáže, ale relevance toho faktu je opravdu nízká :-)

Jako sorry, ale o čem se to tady pořád dokola bavíme? Je rok 2021! 4K ve 30fps točí moje webkamera za 2 litry, 5 minutové 4K/60fps klipy natočí smartphone za pět litrů a s androidem 11, který ruší 4GB limit na uhd/60 videocap, už neomezeně.

Dnes je standard 4k/60fps. Nic jiného není už zajímavé. Jestli má s tímhle Canon problém ve foťáku za 120 litrů, tak je to prostě FIASKO. F I A S K O.

Nazdar.
runner42
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka