od Davidof 2. 8. 2021 10:10
Pokud platí nějaká forma přímé úměry, tak by 30 Mpx x 30 sn/s odpovídalo 45 Mpx x 20 sn/s.
Objevily se ovšem fotky s 24 Mpx, ale není jasné, jestli to není zmenšené před publikací.
Strávil jsem teď dva dny focením na Nepomuckém trojúhelníku, jeden den vedro, druhý den liják.
Vzhledem k tomu, že mám z akce celkem cca 11 000 fotek (publikovat chci tak 100), tak jsem k pokroku ve formě 30 sn/s velmi rezervovaný :-)
Půlka jsou panningy a tam je odpad obrovský, naštěstí.
Souvislý pohyb, nebo náhle se vynořivší cíl je za hranicí, kdy to přestalo být důležité.
Je pravda, že u 300/2,8 EF je odpad trochu větší, u několika sérií je mírná neostrost u prvního, někdy i druhého snímku.
Je to hlavně když nečekám, až se AF chytí a rovnou fotím a když je subjekt blíž. Od třetího snímku dál je prakticky vše naprosto ostré. Možná to souvisí i se stabilizací, měl jsem ji pořád zapnutou.
To diskutované zhoršení AF v hodně špatném světle je platné samozřejmě i pro Canon.
Zkoušel jsem fotit i extrémní případy, kdy borci jeli v aleji v hlubokém stínu (protože celkově to byl hezký pohled) a občas to na začátku trochu zaváhalo, řekl bych tak jednou z deseti případů.
Je to hlavně, když je hodně rozostřeno. Takže řešením je připravit si focení přibližným předostřením.
Tvrzení, že R5 a R6 jsou šidítka bych bral v kontextu rozhodovacích procesů autora :-)
Mě osobně stačí, že to vydrží horko i déšť, a že to zaostří vše, na co ukážu. Ale různí lidé mají různá kritéria.
Oba foťáky ale podle mě potřebují na tohle nasazení gripy, jak kvůli úchopu, tak kvůli bateriím, to je pravda.
Na R3 jsem zvědav, každé usnadnění kompozice pomocí detekce subjektu a jeho výběru, každé zlepšení robustnosti té detekce, je vítáno.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455