Canon EOS R systém

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod msp_x 22. 7. 2021 15:26

runner42 píše:Heat Pady nekryjí CPU, takže slouží jen jako izolační pěna bránící proudění vzduchu.

Nesouhlasím, stále tam funguje pro transfer tepla. Skoro mi to přije jako chyba montáže.

runner42 píše:Jinak mě zaujala další věc - Digic X nemá teplotní management, takže hláška o přehřívání je fejk!
A proč tedy i v tom videu uvádí, že novější FW již monitoruje teplotu a při dostatečném chlazení se nevypínal. To by přeci bez teplotních senzorů nezjistil. O vnitřnostech DIGIC procesorů se toho moc neví, ale pochybuji, že tam není. U starších fotoaparátů, kde jesště fungoval Magic Lantern šlo teplotu i zobrazit. Spíše si tam někdo ulehčil práci při psaní SW.

runner42 píše:Intely a AMD mají thermal management s failsafe teplotou cca 100°C, při jejímž dosažení se odstaví.
Tohle ale nelze tvrdit obecně. Jak psali jiní, u mého notebooku mi procesor při zátěži bežně pracoval mezi 100°C a 110°C. Funguje dodnes.

runner42 píše:Ale už při teplotách >90°C se životnost rychle zkracuje.
Životnost se sice zkracuje, ale ne natolik, aby to uživatele víceméně spotřební elektroniky mělo trápit. Zabývat se tím má smysl jen pokud by měl záznam běžet několik let non-stop.

runner42 píše:Žádný výrobce neprodává CPU/GPU nativně běžící na těchto teplotách, to by prodělal kalhoty.
Ale kdepak, pochopitelně, že ano. Pracovní podmínky pro junction 125°C max. jsou poměrně běžné.
msp_x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 22. 7. 2021 16:08

moc sa mi nechce verit, ze DigiX nema ziadne ochranne funkcie,toboz teplotne cidlo. skor si myslim, ale nie som ziadny odbornik, ze Canon "zablokoval" zistovanie teploty pre uzivatelov, aby sa v tom niekto nerypal.

inak v tom videu, kde rozobera chlapik Canon R5, tak ten odvod tepla je zalostny. aj ta merana teplota 80 stupnov mi pride celkom fajnova.
moje AMD R7 5800X (zevraj je to topič) ma s obycajnym Fractal 2vetrakovym AIO v pohode teploty, do 40st bez zataze a pri zatazi do 55st.
a to mam dalsie tri vetraky v bedni OFF a AIO ide na Silent 342 rpm :) akurat citim teply vzduch, ked dam ruku nad bednu na mriezku, kde je hore radiator s dvoma vetrakmi.

nechcem ani vediet, ako je poskladana moja A7RIII, ale fotim v zime v lete a ziadne problemy. ale video netocim, to je fakt.
...takze sudruhovia to s R5/R6? celkom na rychlo zbuchali, ked tie fotaky vedia aj blbnut kvoli teplote ci ?

ale ked sme chceli mensie a lahsie fotaky, tak teraz trpme
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 7. 2021 16:14

Já vlastně ani nepamatuju, že by někdo volal po nějakém výrazném zmenšování FF těl

Spíš naopak. Ale navrhují to Japonci, takže … :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 22. 7. 2021 16:20

tsss, tak ja som praveze predal celu slusnu a drahu vybavu s Pentax K-1 II, lebo sa mi nechcela ta kilova tehla nosit a isiel som do bezzrkadlovky.
a takych (ine znacky) je nas viac,urcite hodnotna vzorka, haha

ale kto potrebuje k svojej praci/uchopu/zoomom nutne 1Dx/D6 a pod., bude vypisovat, ake je vstetko ostatne zle :-)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 7. 2021 16:25

Váha budiž, ale velikost těla ?

S tou to nemuseli tolik přehánět, ne ? Minimálně s tou výškou, ale dva tři mm na hloubce navíc by taky nikoho nezabily :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 22. 7. 2021 16:34

tos to mas svatu pravdu, teraz aby sme na to srobovali tie nase uzasne L-plate :-)
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod msp_x 22. 7. 2021 17:00

lennyl_2 píše:inak v tom videu, kde rozobera chlapik Canon R5, tak ten odvod tepla je zalostny

Žalostný ne, spíše nedostatečný. Když se podíváte pozorněji, tak ten plech, který překrývá procesor a paměti je na horním a spodním konci spojen s kostrou fotoaparátu přes vetší plochy s čistou mědí pro vetší přenos tepla. Počítá se tedy s rozptýlením tepla přes mnohem větší plochu rámu fotoaparátu.
Silnější krycí plech pro lepši odvod do rámu by také pomohl, ale to už také něco váží

lennyl_2 píše:. aj ta merana teplota 80 stupnov mi pride celkom fajnova.
moje AMD R7 5800X (zevraj je to topič) ma s obycajnym Fractal 2vetrakovym AIO v pohode teploty, do 40st bez zataze a pri zatazi do 55st.

Srovnávat aktivně chlazený procesor ve velké bedně s pasivně chlazeným v uzavřeném malém prostoru přece nejde ...
msp_x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 22. 7. 2021 19:33

To máte z tých videí! Kúpte si sakra kamery!
:S :D
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 22. 7. 2021 19:47

To říkám od začátku :-)
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod fotofanda 22. 7. 2021 20:41

Davidof píše:Já vlastně ani nepamatuju, že by někdo volal po nějakém výrazném zmenšování FF těl

Spíš naopak. Ale navrhují to Japonci, takže … :-)

Tady se musím přihlásit. Já volám po zmenšování FF. Mým snem je stejně velký(malý) FF jako byla má kinofilmová zrcadlovka. Klidně bych se vzdal videa i IBIS.

Abych byl ale upřímný v této diskuzi jsem zjevně v menšině.

-- 22. 7. 2021 20:44 --

bob222 píše:To máte z tých videí! Kúpte si sakra kamery!
:S :D

Moje slova.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 22. 7. 2021 20:51

Takže pro tebe je R5 vlastně velká :-)

Já to myslel spíš tak, že skoro nikdo, kdo má něco jako 5D4, a tedy by tak nějak přirozeně mohl přejít na R5, nechce nějaké výrazně malé tělo.

Jasně, že se najdou lidé, kteří by ocenili tělo typu jak třeba udělal teď Nikon, s hodně dobrým hledáčkem optimalizovaným na manuální ostření. Ideálně spolu s pár menšími skly.

To je ale asi úplně mimo plány Canonu :-(
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod fotofanda 22. 7. 2021 21:03

No pro mne je velká i A7III. Velikostně by mi více vyhovovala A7 1. generace. Jen škoda, že byla tak pomalá.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 22. 7. 2021 21:26

Mňa veľkosť tiel netrápi, skôr mi vadilo zmenšovanie až zánik gripov u menších tiel, hlavne apsc.
Napr. Fuji mám problémy jak vyskladať prsty s držať to stabilné. Detto prvé Sony.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 22. 7. 2021 22:16

No já taky volám po zmenšování FF :) Líbilo by se mi GR s FF čipem, tedy kompakt s pevným ohniskem, na nějaké to obyčejné courání. Kapku větší velikost bych akceptoval, i hmotnost do 500g. Za IBIS bych byl rád, ale video bych oželel. To beru jako nutné zlo. Pro nenáročnost by mi stačilo i menší rozlišení.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kirtap 23. 7. 2021 03:25

Mně se drží dobře, přesně na moje ruce :lol:

089A1454_107.jpg
Kirtap
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka